PDA

Bekijk de volledige versie : Demoitié (25) is overleden: "Hij reed altijd met de glimlach rond"


Ben.D*Busser
29th March 2016, 11:28
De wielerwereld is in rouw: Antoine Demoitié is vannacht bezweken aan zijn verwondingen. Dat bevestigt zijn ploeg Wanty-Gobert. De 25-jarige renner was na een val in Gent-Wevelgem aangereden door een motor. Demoitié werd in een coma gehouden, maar is afgelopen nacht overleden. "Het gaat om een tragisch ongeval", zegt teamwoordvoerster José Been in De Ochtend.

Antoine Demoitié kwam na ongeveer 150 kilometer koers ten val, samen met vier andere renners. Na zijn val werd hij aangereden door een motard, die hem nochtans al remmend probeerde te ontwijken.

Demoitié werd overgebracht naar de afdeling intensieve zorg van het Universitair Ziekenhuis in Rijsel. De dokters hielden hem in een coma, maar de jonge renner is afgelopen nacht overleden. Dat bevestigt zijn team vanochtend.

Woordvoerster José Been: "Enorme klap voor renners en staf"
In het Radio 1-programma De Ochtend gaf een aangeslagen José Been, wielercommentator voor Eurosport maar ook woordvoerster van het team, meer uitleg bij het dramatische ongeval.

"In een wielerploeg werk je en leef je als familie. Je bent lange tijd met elkaar op pad. Dit is dan ook een enorme klap voor de renners en de staf, die op dagelijkse basis met Antoine werkten."

Demoitié werd het slachtoffer van een noodlottig ongeval, benadrukt Been: "Hij is gevallen. Een motor probeerde te remmen en is op hem gevallen. Dat heeft zulke verwondingen met zich meegebracht dat hij naar het ziekenhuis is gebracht. Hij is niet meer bij bewustzijn geweest en is vannacht overleden."

"Ploegleider Hilaire Van der Schueren zag meteen dat het een heel ernstige situatie was. Hij was niet veraf en had Antoine net drinkbussen gegeven."

Dat een motard betrokken is, doet de discussie over motoren in de koers weer oplaaien. "Maar in dit geval is het een tragisch ongeval. Deze motard heeft al minstens 20 jaar ervaring in de Belgische koersen. Hij is ontzettend ontdaan, net als wij."

"Dit is niet een geval van een aanrijding op hoge snelheid zoals met Stig Broeckx is gebeurd in Kuurne of met Peter Sagan vorig jaar in de Vuelta. Dit is een noodlottig ongeval."

"Hij was zo trots dat hij in E3 in de vlucht van de dag zat"
Been schetst een beeld van Antoine als vrolijke jongen: "Hij was een jonge Waal die altijd met een glimlach op zijn gezicht rondreed. Hij vond het ontzettend geweldig dat hij nu wedstrijden van het hoogste niveau mocht rijden."

"Hij wilde graag WorldTour rijden. De E3 Harelbeke van vrijdag was zijn eerste WorldTour-koers. Hij zat er in de vlucht van de dag (foto) en was zo verschrikkelijk trots op zichzelf en wij op hem."

"Hij was een jongen die voortdurend met een glimlach rondliep. Hij was zo blij wielrenner te zijn. Hij was een gelukkig mens, net getrouwd, stond altijd klaar voor een ander. En dat laatste blijkt nu ook: want de familie heeft besloten om zijn organen te doneren."

"Hij was in topvorm. Hij wilde een resultaat rijden in Gent-Wevelgem. Hij wilde zich tonen zoals hij dat altijd wilde. Hij wilde tonen wat hij kon. Een weekend of twee geleden werd hij nog tweede in een wedstrijd in Nederland. Hij zat in een goeie flow. Hij voelde zich goed en dan is de scheidslijn tussen leven en dood heel erg dun."

Bron: http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/1.2613643
Eigen mening: Waarom rijden er zo veel motorrijders mee in een wielerwedstrijd? Is het niet voldoende om een klein groepje van laat zeggen acht motards mee te laten rijden in een koers, in plaats van 10 per renner? Het is een echte schande dat er zoveel meerijden. Het lijkt me dan ook duidelijk dat hoe meer motorbestuurders er meerijden, hoe groter de kans is dat er zich ongelukken zullen voordoen. Ik denk dan meteen aan twee opties. Ten eerste is het heel simpel en maken we komaf met de motards in het wielrennen. Er wordt een standaard aantal motards vastgelegd voor de wedstrijd en die moeten de wedstrijd in beeld brengen. Een tweede oplossing is dat er een aparte strook is voor de motards. De wielrenners zelf hebben iets minder ruimte en het peloton zal langer worden, maar de motards zullen gescheiden zijn van de wielrenners. Uiteraard is die tweede oplossing beter aangevuld door de eerste zodat het op die ene strook niet vol motard rijd. Wat de wagens betreft, die blijven achteraan de race. Ik vind het redelijk gevaarlijk, en terecht, dat deze zich tussen renners gaan begeven. Dus blijf gewoon achteraan de koers. Het is een verschrikkelijk verhaal dat we steeds iets moeten meemaken zoals dit, vooraleer er acties worden ondernomen. Zulke feiten mogen gewoonweg niet herhaald worden en zouden zich in de eerste plaats niet mogen voordoen.