Inloggen

Bekijk de volledige versie : Mechelse politie kende schuiladres Salah Abdeslam al 3,5 maanden


Lynn G*ovaerts
25th March 2016, 12:22
De lokale politie van Mechelen beschikte in december 2015 al over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam vorige week werd gearresteerd. Het inlichtingenrapport dat daarover werd opgesteld, zou maandenlang zijn tegengehouden door de korpsleiding van Mechelen. Het Comité P, dat toezicht houdt op de politie, onderzoekt de zaak.

De Mechelse politie kreeg eind november vanuit Molenbeek een tip over Abid Aberkane, een neef van Salah Abdeslam, die aan het radicaliseren zou zijn. Op 7 december 2015 maakte de vreemdelingenpolitie van Mechelen daarover een informatierapport op. In het rapport vermeldt de commissaris dat “de zoon van Djamila Mohamed” (red. Abid Aberkane) sterk is geradicaliseerd. Djamila Mohamed zou wonen aan de Vierwindenstraat 79 in Sint-Jans-Molenbeek. De jongeman (red. Abid Aberkane) zou rijden in een personenwagen Citroen. (red. zoals gezien bij de aanslagen in Parijs). De opstellers van het rapport vermelden expliciet dat Aberkane volgens hun bronnen “contacten zou hebben gehad met de broers Abdeslam”. De politiemensen verwijzen ook naar het feit dat Aberkane eerder werd gevat door de politie en dat hij “als jihadisch kan worden omschreven.”

Het rapport van de Mechelse politie dateert van 3 weken na de aanslagen in Parijs, op het moment dat Brussel terreurniveau 4 van kracht is. Salah Abeslam zal pas vier maanden later, op 19 maart worden opgepakt door de speciale eenheden. De terrorist blijkt zich te hebben verschanst in de woning van Djamila Mohamed, aan de Vierwindenstraat 79 in Molenbeek. Djamila Mohamed, wordt in verdenking gesteld voor het verbergen van misdadigers. Haar zoon Abid Aberkane, wordt diezelfde dag gearresteerd in Jette. Hij wordt aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie. De informatie uit het Mechelse informatierapport blijkt achteraf bezien wel zeer accuraat te zijn.

Maar wat is er met de informatie uit Mechelen gebeurd? Het informatierapport, ook wel RIR genoemd, van de Mechelse vreemdelingenpolitie werd niet naar het Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK) gestuurd, zo blijkt nu. Het rapport werd volgens onze bronnen gedurende enkele maanden “on hold” gezet op bevel van de Mechelse korpschef Yves Bogaerts. Of de informatie van de Mechelse politie op een andere manier werd overgemaakt aan het federaal parket en de terrorisme-speurders in Brussel, is een vraag die het Comité P zal moeten beantwoorden. Het federaal parket was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

Bron: Gazet van Antwerpen
http://www.gva.be/cnt/dmf20160324_02202081/mechelse-politie-kende-schuiladres-salah-abdeslam-al-3-5-maanden-mechelse-politie-kende-schuiladres-salah-abdeslam-al-3-5-maanden

Mening:
Ik vraag me af of dit wel verantwoord is om informatie achter te houden die het leven van verscheidene mensen kan redden. We moeten ons inderdaad houden aan juridische wetten en papierwerken. Maar wanneer het leven van mensen in gevaar is, zouden we hierbij dan niet sneller in actie komen? Persoonlijk kan ik er niet bij, waarom deze persoon de informatie heeft achtergehouden. Alles klopte. En dit door de politie zelf. Zou je u er nog veilig bij voelen, wetende dat de politie informatie achterhoud die het leven van talloze mensen zou kunnen redden?