PDA

Bekijk de volledige versie : Welvaart komende 40 jaar ok?


Barst
27th November 2004, 02:31
Welvaart zal fors blijven stijgen - Ondanks grote knelpunten rekent CPB op mooie groei


DEN HAAG - Er is twijfel over, maar ook de komende generaties krijgen het weer beter dan hun ouders. Ondanks grote knelpunten als vergrijzing, weg lekkende werkgelegenheid naar lagelonenlanden, oplopende milieuproblemen en versobering van de sociale zekerheid zal de welvaart in de komende veertig jaar tussen de 30 en 120 procent toenemen.


Dat stelt het Centraal Planbureau in de studie Vier vergezichten op Nederland. Daarin gaat het CPB in vier scenario's na hoe Nederland zich economisch zal gaan ontwikkelen. Die ontwikkeling is afhankelijk van politieke keuzes. Wordt de collectieve sector verder teruggedrongen en krijgt de markt meer ruimte, gaat het sociaal stelsel verder op de schop, wordt er internationaal steeds meer samengewerkt of ligt de nadruk steeds meer op de eigen soevereiniteit? Het scenario waarin veel waarde wordt gehecht aan de eigen regio en de collectieve sector nauwelijks wordt hervormd, levert de minste economische groei tot 2050: zo'n 30 procent. Een grondige hervorming en terugdringing van de collectieve sector gepaard gaande aan een intensieve internationale samenwerking daarentegen levert een groei op van 120 procent.

Groei is echter niet alles, relativeert het CPB in een commentaar op de vier scenario's. Een hoge groei gaat namelijk wel gepaard met grote inkomensverschillen tussen laag- en hoogopgeleiden en tussen werkenden en niet-werkenden. Tevens leidt dit marktgerichte scenario tot meer milieuvervuiling die ook nauwelijks wordt aangepakt.

Over de vergrijzing zegt het CPB dat die zich het meest zal doen voelen als wordt gekozen voor de eigen regio. In geval van sterke internationalisering zijn er genoeg prikkels om tegenwicht te bieden. Met name vrouwen en ouderen zullen meer gaan werken.

De al aanwezige trends in de economie zullen de komende jaren zich doorzetten, zo verwacht het CPB. Er zal meer industriële activiteit uit het Westen verdwijnen en de landbouw zal nog minder werkgelegenheid opleveren. Dat leidt op de korte termijn tot pijnlijke aanpassingsproblemen, maar op de langere termijn is het gunstig. De dienstensector zal onstuimig blijven groeien en in die sector moet ook de groei van de werkgelegenheid plaatsvinden.

Nederland staat er in Europa niet slecht voor, meent het CPB. Andere Europese landen zijn minder goed voorbereid op de komende vergrijzing. Daardaar kan de belasting- en premiedruk in Nederland relatief laag blijven.


Trouw, 27/11/2004