PDA

Bekijk de volledige versie : Onderwijsvakbonden protesteren tegen onderfinanciering


Lotte.G*ens
18th March 2016, 09:42
Onderwijsvakbonden protesteren tegen onderfinanciering

Op vrijdag 18 maart 2016 protesteren de onderwijsvakbonden vanaf 9 uur aan het Martelarenplein in Brussel tegen onderfinanciering in het hoger onderwijs. Ze willen Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de rekening voorschotelen voor de enorme besparingen bij universiteiten en hogescholen.

Meer jongeren kiezen voor het hoger onderwijs. Een positieve zaak, maar de verhoging van het aantal studenten brengt geen verhoging van het aantal personeelsleden met zich mee in België. ‘Door het uitblijven van de beloofde extra middelen en de besparingen, is er op het terrein een reëel verlies van jobs merkbaar;’ stellen de vakbonden.

De vakbonden tikken de Vlaamse regering op haar vingers. Die komt volgens hen haar engagementen in het kader van de Lissabonstrategie niet na. Er werd namelijk afgesproken dat alle Europese lidstaten meer zouden investeren in zowel onderzoek als het hoger onderwijs. Doelstellingen waren onder anderen meer afgestudeerden, en een hoger onderzoeksoutput. Het personeel zou volgens de vakbonden zijn deel van de engagementen wel nakomen, door te zorgen voor een toename aan diploma’s die worden uitgereikt en een sterke stijging in onderzoeksoutput.

‘De Vlaamse regering zou in ruil de publieke financiering van het hoger onderwijs moeten verhogen, tot 2 procent van het Bruto Regionaal Product: van 1,7 miljard euro naar 3,8 miljard euro’.

‘Investeren in de toekomst’

De Vlaamse regering spreekt in haar regeerverklaring over het belang van het hoger onderwijs en het onderzoek voor de Vlaamse kenniseconomie. Maar, zo stelt de vakbond, ‘in plaats van te investeren of de eerdere besparingen terug te draaien, besliste de regering Bourgeois nogmaals 50 miljoen euro te besparen op het hoger onderwijs in 2015 en 80 miljoen in 2016. Dat komt overeen met een verlies van goed 1000 jobs’.

Zonder middelen blijft de druk op de personeelsleden stijgen. ‘De werklast ligt veel te hoog, en de verhouding arbeid-gezin is volledig uit balans.’

Een online petitie ‘leefbaar werk hoger onderwijs’ verzamelde in een mum van tijd meer dan 2000 handtekeningen, vaak vergezeld van schrijnende getuigenissen.

‘Investeren in hoger onderwijs is investeren in de toekomst,’ aldus de vakbonden, die vanaf 9 uur actie zullen voeren op het Martelarenplein in Brussel.

Bron: Yasmine Sadri (De Standaard)
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160317_02188868

Mening:
Best zielig dat de regering beslist om de kwaliteit van het onderwijs teniet te doen. Vaak klagen zij over de grote werkloosheid of de jongeren die niet verder gaan studeren, want dan is het natuurlijk een vreemde zet om het hoger onderwijs en de universiteiten in de strijd te zetten met hun besparingen. Ze willen wel minder werklozen, maar maken het hoger onderwijs en de universiteiten onaantrekkelijker door de hoge druk die er bij hen ligt. Het is voor mij een jammere zaak, want uiteindelijk zijn de mensen die worden opgeleid de toekomst voor iedereen, dus ook voor de mensen van de regering. En hierboven op komt er nog eens de druk op het personeel. Hoe kunnen zij voor kwaliteit blijven staan? Want de druk op hun schouders wordt zwaarder en zwaarder , zonder enige ondersteuning.