PDA

Bekijk de volledige versie : Aanslag Ankara: minstens 34 doden en 125 gewonden, overheid legt Twitter en Facebook


Nele.D*ms
14th March 2016, 10:11
Bij een aanslag in de Turkse hoofdstad Ankara zijn zeker 34 mensen omgekomen en 125 gewond geraakt. Dat heeft de gouverneur van de gelijknamige provincie gezegd tegen CNN Türk. Buitenlandse Zaken heeft voorlopig nog geen informatie over eventuele Belgische slachtoffers. Facebook en Twitter zijn in het land uit de ether gehaald.

"De ontploffing werd veroorzaakt door een auto met explosieven in de buurt van het Kizilay-plein", zo luidt het in een mededeling van de gouverneur. De dader blies zich in zijn auto op. Volgens tv-zender TRT ramde de dader een bus en bracht hij vervolgens zijn explosieven tot ontploffing.

Volgens nieuwszender CNN-Türk stierven 23 slachtoffers ter plaatse, wat aantoont dat het om een krachtige explosie ging. De andere slachtoffers stierven tijdens hun overbrenging naar het ziekenhuis.

Er zijn ook gewonden overgebracht naar tien verschillende ziekenhuizen in de buurt. Een tiental van hen verkeert in kritieke toestand.

Het Kizilay-plein is een van de drukstbezochte pleinen van de Turkse hoofdstad. Er zijn veel winkels en er is ook een metrostation gevestigd. Bovendien passeren er heel wat bussen. De Turkse politie heeft de toegang tot het plein intussen afgesloten.

Facebook en Twitter
Een rechtbank in Turkije heeft na de aanslag opdracht gegeven Facebook, Twitter en andere websites uit de lucht te halen. Op de websites waren foto's van de plek des onheils gedeeld. Het bevel werd uitgevoerd door de telecomwaakhond TIB.

Het is de laatste tijd gebruikelijk voor de autoriteiten in Turkije om websites te blokkeren, om te voorkomen dat beelden uitkomen van aanslagen of andere gebeurtenissen die de regering niet in het middelpunt van de belangstelling wil hebben.

Ook de traditionele media klaagden dat ze moeite hadden om verslag uit te brengen van de aanslag.

Waarschuwing
De Amerikaanse ambassade in Turkije had vrijdag nog gewaarschuwd voor een dreigende aanslag in een wijk in de buurt van het plein. De ambassade had alle Amerikanen toen opgeroepen om uit de buurt weg te blijven.

Premier Ahmet Davutoglu voert spoedoverleg met onder anderen zijn minister van Buitenlandse Zaken en de hoofden van de politie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Een bron bij de veiligheidsdiensten zei dat het voorlopige onderzoek erop wijst dat de aanslag het werk was van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK of een aan haar gelieerde organisatie.

De explosie gebeurde nauwelijks drie weken na de zelfmoordaanslag van 18 februari, die in het centrum van Ankara aan 29 mensen het leven had gekost. Die aanslag werd opgeëist door de Kurdistan Freedom Falcons (Valken voor de Vrijheid van Koerdistan, TAK).

Onderstaande beelden van een bewakingscamera tonen het moment waarop de autobom vanavond ontplofte.

Australische ambassadeur
Intussen raakte ook bekend dat de Australische ambassadeur zich toevallig op slechts een 20-tal meter van de bomaanslag bevond. "Ambassadeur James Larsen zat in zijn wagen op het kruispunt in Ankara toen de bom afging. Hij raakte niet gewond, maar is wel aangedaan door wat hij zag", aldus de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop.

Bron
De Morgen: 14/03/2016
http://www.demorgen.be/buitenland/aanslag-ankara-minstens-34-doden-en-125-gewonden-overheid-legt-twitter-en-facebook-lam-bda64e2d/

Sofie.DeWolf
24th March 2016, 10:50
De ene aanslag na de andere. Tegenwoordig hoor je bijna niets anders. Waar is het respect voor de medemens gebleven? Waarom doen mensen dit? Worden ze het zelf niet beu om altijd aanslagen te plegen? Waarom vinden ze het zo belangrijk om mensenlevens te verwoesten? Niet enkel het leven van de slachtoffers is verwoest na een aanslag, maar ook het leven van de naasten en de maatschappij. Waar kunnen we ons nog veilig voelen? Ik betreur deze berichten enorm en denk er ook vaak aan. Elke dag sta ik op met de vraag of het deze dag een dag zonder geweld zal zijn, maar elke dag moet ik constateren dat dit niet meer aan de orde is. Mensen vullen zich zodanig met haat, dat ze er in verdronken zijn en enkel daaraan kunnen denken. Dit vind ik een spijtige zaak.