PDA

Bekijk de volledige versie : Oppositie woedend over begroting: "Waar is het geld van de mensen naartoe?"


Celine.G*igorieff
11th March 2016, 09:42
Oppositie woedend over begroting: "Waar is het geld van de mensen naartoe?"

De oppositie nam vanmiddag in de Kamer premier Charles Michel en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) stevig op de korrel over het begrotingstekort. Die schoof de schuld af, en ontkende dat zijn regering het beoogde begrotingsevenwicht in 2018 laat varen.

Eerder deze week raakte bekend dat de regering-Michel voor 2016 tegen een tekort van 2,2 miljard euro aankijkt. Als de begroting in 2018 in evenwicht moet zijn, zoals de regering zich steeds heeft voorgenomen, loopt dat bedrag zelfs op tot 3,2 miljard. De oppositiepartijen - de meerderheidspartijen kwamen nadrukkelijk niet tussen in het debat - hekelden de manke rekenkunde van de regering, en schoten vooral met scherp op Financiënminister Van Overtveldt.

"Dit is de regering van de prutsers", zei Raoul Hedebouw van PVDA. En vervolgens, over Van Overtveldt: "Een werknemer die zulke fouten maakt, wordt buitengegooid door zijn baas." Deze regering kondigde bij haar aantreden aan orde op zaken te stellen, "nu ze eindelijk zonder socialisten kon regeren", sneerde sp.a-fractieleider Meryem Kitir. "Elke keer hebben jullie het geld bij de mensen gehaald, zogezegd 'om het gat te dichten', maar nu stellen we vast dat we toch met een gigantisch budget zitten. Waar is het geld van de mensen naartoe?"

Staatshervorming

'Hoe langer u met N-VA in de regering zit, hoe meer u erop begint te lijken. Het is altijd de schuld van de anderen'
GROEN-FRACTIELEIDER KRISTOF CALVO
Premier Michel erkende dat er een grote inspanning nodig is, maar leek de verantwoordelijkheid toch af te schuiven. Onder meer naar de FOD Financiën, die de inkomsten flink overschat zou hebben. "Een macro-economische aanpak is belangrijk, maar we moeten in de toekomst de methodologie verbeteren", klonk het.

Een andere verklaring voor het uit de kluiten gewassen begrotingstekort, ligt volgens de premier bij de zesde staatshervorming. "2016 is het eerste jaar waarin we met die effecten geconfronteerd worden", meende Michel. De oppositie was niet te spreken over Michels "uitvluchten". "Hoe langer u met N-VA in de regering zit, hoe meer u erop begint te lijken. Het is altijd de schuld van de anderen", zei Groen-fractieleider Kristof Calvo. "U kan zich blijven verschuilen achter duizend en één zaken, maar neem eindelijk eens uw verantwoordelijkheid", voegde Kitir daaraan toe, terwijl ze de premier een spiegel overhandigde.


Over de belangrijkste vraag, of de regering een begrotingsevenwicht in 2018 blijft nastreven, bleef de premier eerder op de vlakte. "Het regeerakkoord voorziet in een begrotingsevenwicht in 2018", zei Michel. "We willen onze engagementen om te saneren nakomen. We zijn nu in gesprek met de Europese Commissie om te kijken hoe we onze doelstellingen kunnen bereiken."

Het kernkabinet buigt zich vanavond alvast een eerste keer over het rapport dat het Monitoringcomité opstelde in de aanloop naar de begrotingscontrole.

Bron: De Morgen (11/03/2016)
http://www.demorgen.be/binnenland/oppositie-woedend-over-begroting-waar-is-het-geld-van-de-mensen-naartoe-b5c66961/

Mijn mening: Ik begrijp goed dat er zo gereageerd wordt, men zegt altijd dat het geld van de mensen goed gespendeerd wordt. Maar als je dan zoiets hoort, dat er opeens weer geld te kort is en de begroting niet meer in evenwicht is, begrijp ik het goed dat de mensen zo reageren. Zelf volg ik hier ook niet veel van. De ene moment hebben ze een miljard euro te kort en de volgende dag dan bijvoorbeeld opeens 3 miljard. Op zich begrijp ik het dat de regering geld nodig heeft om de begroting in evenwicht te krijgen, al vind ik dat ze dit meer moeten verduidelijken naar de bevolking toe. Waarom hebben we dit geld nodig? Hoe komt het dat het opeens niet meer in evenwicht is? Dit zou voor meer duidelijkheid zorgen.

Sofie.DeWolf
22nd March 2016, 14:27
Net zoals Celine en heel veel andere mensen, vind ik het moeilijk om heel deze situatie te begrijpen. We zitten met een zwaar begrotingstekort, mensen moeten steeds meer inleveren om het begrotingstekort weg te werken. Daar tegenover is het wel mogelijk om miljarden uit te geven aan zaken waar de bevolking zelf niets aan heeft. Waar gaat al ons belastinggeld naartoe? De regering maakt, zoals wel vaker, de fouten en de bevolking mag het oplossen door meer te betalen voor nagenoeg alles. Ik begrijp daarom zeer goed dat velen gefrustreerd rondlopen en naar mijn mening zal het de komende maanden niet verbeteren. Het zou mij niet verbazen als er binnenkort opnieuw verkiezingen zouden komen omdat het op deze manier niet werkt. Er wordt binnen het kabinet te veel gekibbeld en er komen navenant nauwelijks verbeteringen.