PDA

Bekijk de volledige versie : 'Turkse pers maakt een van de zwartste bladzijden uit haar geschiedenis mee'


Robin.C*bbaut
6th March 2016, 18:51
De Turkse politie heeft zaterdag met traangas, waterkanonnen en rubberkogels zowat 500 betogers uiteengejaagd die zich voor de krant Zaman hadden verzameld. Volgens een verslaggever van de krant is er gewapende politie in het gebouw binnengedrongen en is de hoofdredacteur verwijderd. De EU vraagt Turkije de persvrijheid te respecteren.

Als kandidaat-lid van de Europese Unie is Turkije het aan zichzelf verplicht de persvrijheid te 'respecteren', zo heeft de diplomatieke dienst van de EU zaterdag verklaard, nadat de Turkse oppositiekrant Zaman onder curatele van de overheid is geplaatst.

'De EU heeft voortdurend benadrukt dat Turkije als kandidaat-lidstaat hoge democratische normen en praktijken moet respecteren en bevorderen, waaronder de vrijheid van de media', zo staat in een mededeling.

'Elk land, met name landen die over toetreding tot de EU onderhandelen, moet de fundamentele rechten garanderen, met inbegrip van de vrijheid van meningsuiting (...)', zo preciseert het communiqué.

'De enige resterende mainstreamkrant die nog kritisch durfde te zijn'
Of Turkije zich iets zal aantrekken van het communiqué, blijft de vraag. 'Turkije spot met Europa', zegt Mete Özturk. Hij is hoofdredacteur van Zaman Vandaag, de Nederlandstalige editie van de Turkse oppositiekrant Zaman. 'Europa moet Turkije behagen en Turkije speelt dit open en bloot uit. Turkije, dat onderhandelt over toetreding tot de Europese Unie, is een zeer belangrijke partner voor Europa in de migratiecrisis.'

'De Europese Commissie heeft haar bezorgdheid geuit en gezegd dat ze het opvolgt, maar concrete acties zullen er volgens mij niet volgen', aldus Özturk. 'Morgen is Zaman een regeringsgezind medium, een lot dat ook al andere Turkse media ondergingen. Zij werden overgenomen, zagen hun oplage kelderen en gingen daarna failliet. Zaman was de enige resterende mainstreamkrant die nog kritisch durfde te zijn. Op een aantal zeer kleine kranten na blijft er nog weinig over in Turkije', aldus Özturk.

Dat de Turkse regering de media naar haar hand zet, blijkt volgens Özturk ook uit het feit dat er in Turkije bijzonder weinig berichtgeving was over de politie-inval op de redactie van Zaman. 'Slechts op één lokale televisiezender zagen we beelden.'

Ondanks de dramatische situatie zullen de journalisten van Zaman volgens Özturk evenwel de handdoek niet in de ring gooien. 'De strijdlust is er en de journalisten zullen waarschijnlijk met een nieuw project van start gaan. Maar hiervoor is het nu uiteraard nog te vroeg.'

Politie bestormt redactie krant

Vrijdag besliste de rechter in Turkije om de krant Zaman onder curatele van de overheid te plaatsen. Vrijdagavond werd tegen die beslissing betoogd door enkele honderden mensen, maar de politie dreef hen met traangas en het waterkanon uiteen.

Agenten drongen vrijdagavond ook de redactielokalen binnen. De hele heisa oogstte vrijdag meteen internationaal kritiek. Onder meer de Verenigde Staten riepen op om de persvrijheid en democratische waarden te respecteren.

Zaman is in handen van imam Fethullah Gullen, die in de Verenigde Staten leeft en een gezworen vijand is van de Turkse president Erdogan. Die beschouwt hem als een terrorist die enkel tot doel heeft de Turkse regering omver te werpen.

Zaman heeft edities in verschillende talen, onder meer ook het Nederlands.

Bron: De Standaard, 05/03/2016, 20u27 (door tbo, rdc, bron: BELGA)
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160305_02166480

Eigen mening:
Het is triest om te zien dat de laatste krant, die zich kritisch opstelde ten opzichte van het Turks beleid, hardhandig werd overgenomen door de Turkse overheid. Zelfs de 500 betogers, die voor de krant verzamelden, werden met veel machtsvertoon uiteengedreven. Dit gaat regelrecht in tegen het principe van de vrijheid van mening. Iedereen heeft recht op de waarheid. Nu wordt er enkel nog propaganda gevoerd voor de huidige regering. Europa roept Turkije wel op om de persvrijheid te respecteren maar heeft schrik om concrete acties tegen Turkije te nemen. Europa heeft Turkije namelijk nodig om de vluchtelingenstroom in te perken. Zo zit Turkije in een echte machtspositie. Daarnaast zijn er recent terug onderhandelingen opgestart met Turkije want zij willen toetreden tot de Europese Unie. Dit item betreffende de persvrijheid moet zeker mee opgenomen worden in de onderhandelingen want wat Turkije doet is niet verenigbaar met de grondwetten van de EU.