PDA

Bekijk de volledige versie : Vogel voor de kat in Sisi’s Egypte


Barst
3rd March 2016, 01:12
Vogel voor de kat in Sisi’s Egypte


Volgens een Egyptisch forensisch expert is de Italiaanse doctorandus Giulio Regeni vijf tot zeven dagen lang ondervraagd en met geregelde intervallen gefolterd. Dat ruikt sterk naar betrokkenheid van het Egyptische veiligheidsapparaat.


Volgens zijn omgeving was Giulio Regeni (28) een briljante student met een bijzondere passie voor Egypte. Regeni doctoreerde in de economie aan de Britse universiteit van Cambridge.

Regeni verdween spoorloos op 25 januari, op de vijfde verjaardag van de revolutie die autocraat Hosni Moebarak ten val bracht. De Egyptische veiligheidsdiensten hadden er, onder meer met 5.000 huiszoekingen, alles aan gedaan om te vermijden dat die verjaardag werd herdacht.

Begin februari werd het verminkte lijk van de jonge Italiaan teruggevonden in een greppel buiten Caïro.

Het nieuws veroorzaakte meteen flinke diplomatieke spanning tussen Rome en Caïro. Niet alleen brak de Italiaanse minister voor Economische Samenwerking prompt een handelsmissie in Caïro af, premier Matteo Renzi eiste ook dat Regeni’s lichaam zo snel mogelijk werd vrijgegeven en dat Italiaanse juridische experts bij het forensisch onderzoek werden betrokken.

Het persbureau Reuters maakte gisteren bekend dat Hisham Abdel Hamid, een Egyptisch forensisch expert, uit zijn autopsie heeft geconcludeerd dat de jonge Italiaan vijf tot zeven dagen lang is ondervraagd voor hij werd omgebracht, en dat hij in die periode met geregelde intervallen van tien tot veertien uur zeker driemaal werd gefolterd. De autopsie wees ook uit dat Regeni uiteindelijk met een scherp voorwerp op zijn achterhoofd is doodgeslagen.

De forensische expert heeft het verslag van zijn autopsie overgemaakt aan het openbaar ministerie in Egypte.

Zijn bevindingen zijn de sterkste aanwijzingen tot dusver dat Giulio Regeni wel degelijk door de Egyptische veiligheidsdiensten is omgebracht. Het Italiaanse onderzoeksteam stootte in Caïro op een muur en kreeg naar eigen zeggen ‘geen informatie van enige waarde’.

De verwondingen op Regeni’s lichaam – breuken en brandwonden van sigarettenpeuken – zijn volgens mensenrechtengroeperingen ook typerend voor de manier waarop de veiligheidsdiensten in Egypte verdachten ‘ondervragen’.


Groeiende repressie

Het onderwerp van Regeni’s doctoraatsonderzoek was de opkomst van onafhankelijke vakbonden in het tijdperk na de Egyptische revolutie van januari-februari 2011. Geen ongevaarlijk thema voor een onderzoeker in Egypte, waar universiteitsstudenten en onderzoekers klagen over de groeiende repressie tegen hen.

‘Het lijkt wel alsof er een campagne is om de recente geschiedenis van Egypte uit te wissen’, zei Amy Austin Holmes, docente sociologie aan de American University in Caïro, vorige week aan Associated Press.

Holmes kent verschillende collega’s die wegens hun onderzoek zijn gearresteerd, of Egypte niet meer binnen mogen. De meeste onderzoekers houden zich volgens haar dan maar koest, om bij een volgend bezoek een inreisvisum te kunnen krijgen.

Behalve het gevoelige thema dat hij in Caïro onderzocht, schreef Giulio Regeni vanuit Egypte ook kritische artikels voor het uiterst linkse Italiaanse blad Il Manifesto, onder meer over de benarde economische situatie en de oppositie tegen het regime van de voormalige militair Abdelfattah al-Sisi. Volgens Il Manifesto gebruikte hij een pseudoniem, uit schrik voor de gevolgen. Regeni’s angst bleek bepaald niet ongegrond.


DS, 02-03-2016 (Ine Roox)