PDA

Bekijk de volledige versie : Geen koffiepads voor de Hamburgse ambtenaren


Barst
23rd February 2016, 12:10
Geen koffiepads voor de Hamburgse ambtenaren


Het stadsbestuur van Hamburg heeft een aankoopbijbel samengesteld die de criteria bepaalt voor de aankopen van de stad. Milieuvriendelijkheid is even belangrijk als de prijs.


Geen Umutima wa Lake Kivu meer om wakker te worden, geen Tanim de Chiapas Mexico na de lunch en geen Indriya from India om het namiddagdutje te verdrijven. Het zal wennen worden in de bureaus van het Hamburgse stadspersoneel. Het stadsbestuur heeft onlangs een verbod ingesteld op Nespresso-pads op kantoor, omdat ze belastend voor het milieu zijn. ‘De capsules kunnen niet gemakkelijk worden gerecycleerd omdat ze uit een mengeling van plastiek en aluminium bestaan’, zegt Jan Dube, de woordvoerder van het Hamburgse departement van Milieu en Energie. ‘Maar het is zeker even erg dat zo’n pad uit 6 gram koffie en tot 3 gram verpakking bestaat.’


Milieuvriendelijk

Hamburg probeert al jarenlang een milieuvriendelijk beleid te voeren. In 2007 al besliste het toenmalige stadsbestuur dat Hamburg tegen 2020 maar liefst dertig procent minder CO2-uitstoot wil produceren. Volgens Dube is zijn stad altijd een voorloper geweest op milieubeleid. In 2011 kreeg Hamburg de titel van Groene Hoofdstad, onder meer omdat het als belangrijke havenstad zoveel aandacht heeft voor de strijd tegen de klimaatopwarming. Als het peil van de Noordzee stijgt, dan zal Hamburg daar zonder twijfel de gevolgen van dragen. Tegelijk is de stad zowat het Duitse hoofdkwartier van alle belangrijke bedrijven in de windenergiesector. Streven naar een milieuvriendelijk beleid brengt Hamburg niet alleen geld in het laatje, maar het biedt ook een ruimere waaier van tewerkstellingsmogelijkheden, zegt Dube.


Groene daken

In het stedelijk klimaatplan van vorig jaar staan niet alleen maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen, maar zijn er ook een reeks maatregelen uitgetekend die de stad moeten voorbereiden op de klimaatverandering. Er komen voor een miljoen vierkante meter groene daken in Hamburg, omdat die beter geschikt zijn om de toenemende regenval te absorberen. Er worden 75 soorten bomen aangeplant, zodat op termijn de diversiteit gewaarborgd is. En de dijken worden dikker gemaakt.


Aankoopbijbel

Het bedrijf ‘Berliner Energie Agentur’ heeft in opdracht van het stadsbestuur een 150 blz. tellend document samengesteld dat in de toekomst als leidraad zal dienen voor het aankoopbeleid van de stad. Bij openbare aanbestedingen zal niet meer alleen de prijs doorslaggevend zijn, maar zal ook gekeken worden naar de levenscyclus van een product, de vraag of het hersteld of gerecycleerd kan worden, de verpakking, de impact op het klimaat en de gebruikte grondstoffen.

Jan Dube vindt het jammer dat iedereen zich blindstaart op de koffiecapsules, omdat dat maar een deel van het verhaal is. In de syllabus van 150 pagina’s staan honderden criteria waaraan een product moet voldoen om in de Hamburgse administratie te belanden. Er wordt bepaald welke verf aan de kantoormuren mag hangen en welk recyclagepapier in de kopieermachine komt en hoeveel bedrijfswagens elektrisch moeten zijn.


Roadshows

Binnenkort worden de ambtenaren getraind in het nieuwe aankoopbeleid en gaat de stad een roadshow organiseren voor de traditionele leveranciers aan de stadsdiensten. ‘We hebben ongeveer 80.000 werknemers in de administratie en we kopen jaarlijks voor zo’n 250 miljoen euro goederen en diensten aan. We kunnen het belastinggeld maar beter op een milieuvriendelijke manier gebruiken’, vindt het stadsbestuur.


DS, 23-02-2016 (Corry Hancké)

Sofie.DeWolf
6th March 2016, 17:28
Persoonlijk vind ik dit een interessant artikel. Naar mijn mening kunnen velen een voorbeeld nemen aan Hamburg. Het is goed dat de prijs niet meer de enige doorslaggevende factor zal zijn en dat de duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Hamburg heeft de ecologische boodschap goed begrepen, nu moet de rest van de wereld nog volgen. Over het algemeen zit de wereld vol met schapen. We doen altijd wat we zien gebeuren op andere plaatsen. Hopelijk zal dit gedrag ook plaatsvinden na het lezen van dit artikel. Duurzaamheid zou naar mijn mening minstens zo hard moeten doorwegen als de prijs. Je kan beter een beetje meer betalen voor een duurzaam product dat een dubbele levensverwachting heeft, dan een beetje minder betalen voor een goedkoop product dat een lage levensverwachting heeft (tot de helft of minder van een duurzaam product).