PDA

Bekijk de volledige versie : Groot-Brittannië bestudeert sancties tegen Rusland


jana.m*rien
21st January 2016, 14:54
Groot-Brittannië bekijkt welke stappen het gaat ondernemen nadat een onderzoek concludeerde dat de Russische president Vladimir Poetin waarschijnlijk de moord op voormalig KGB-agent Alexander Litvinenko goedkeurde. Maar het is balanceren op een slap koord: de Engelsen willen de Russen - met wie ze bijvoorbeeld zij aan zij tegen IS vechten - niet al te erg voor het hoofd stoten.

‘Het besluit dat de moord goedgekeurd werd op het hoogste niveau in Rusland, is hoogst verontrustend’, zei een woordvoerder van de Britse premier David Cameron in een eerste reactie. ‘Dat is niet hoe een staat zich hoort te gedragen, zeker niet als permanent lid van de Veiligheidsraad.’ Ze omschreef de conclusies van het rapport als ‘zeer ernstig’ en ‘hoogst verontrustend’. ‘We bekijken nu welke verdere acties we best ondernemen’, besloot ze nog.

Ook de Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May noemde het ‘zeer verontrustend’ dat de Russische overheid op de hoogte was van de moord. Zij gaf aan dat er een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd was voor de twee verdachten van de moord, Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtun. Hun tegoeden worden ook bevroren.
Ze is ook van plan de Russische ambassadeur op het matje te roepen.

‘Er komt een dag dat ze hun straf krijgen’

De weduwe van Litvinenko, Marina Litvinenko geeft de jacht op de moordenaars in ieder geval niet op. ‘Vandaag hebben we een rapport gekregen dat klaar en duidelijk zegt ‘Ja, het waren die twee die deze misdaad begaan hebben.’ Ze lopen nu misschien nog vrij rond in Rusland, maar ik ben er van overtuigd dat er een dag komt waarop ze hun straf krijgen.’

Ze hoopt de dat Engelsen tot actie overgaan: economische sancties afkondigen tegen Rusland en alle Russische spionnen het land uitzetten, moet de eerste stap zijn volgens haar. En er moet een reisverbod komen voor de betrokkenen, waaronder president Poetin.

‘Absurd’

Het Kremlin blijft alle betrokkenheid bij de dood van Litvinenko ontkennen en heeft altijd geweigerd Loegonov en Kovtun uit te leveren.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het rapport ‘bevooroordeeld’ en beschuldigt de Engelsen er van een politiek spel te spelen. ‘Het proces was niet transparant door de manier waarop het onderzoek achter gesloten deuren gevoerd werd’, klinkt het. De resultaat wordt daarom ‘politiek gemotiveerd’ en ‘uiterst ondoorzichtig‘ genoemd.

Ook Loegonov en Kovtun hebben herhaaldelijk hun onschuld uitgeschreeuwd. Volgens het persagentschap noemde Loegonov de beschuldigingen ronduit ‘absurd’.

Kovtun vertelde het Russische persagentschap Interfax dat hij niets te maken heeft met de dood van Litvinenko. Het rapport is volgens hem gebaseerd op ‘vervalste’ bewijzen.



Bron: de standaard
Eigen mening: Het is goed dat Groot-Brittanië initiatief neemt in dit onderzoek. Het is niet omdat sommige mensen meer macht hebben, dat zij de wet niet hoeven te volgen. Ik snap dat het moeilijk is voor Groot-Brittanië om Rusland te sanctioneren, omdat ze samen vechten tegen IS. Als andere Europese landen Groot-Brittanië hierin steunen, denk ik dat waarheid wel aan het licht zal komen en de juiste straffen gegeven worden.Ongeacht wie de schuldigen zijn, ze horen allemaal gestraft te worden. Economische sancties, zoals de weduwe voorstelt, lijkt me niet gepast. Russische bedrijven gaan hieronder lijden en worden zo slachtoffer terwijl zij niets misdaan hebben.