PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaamse regering investeert 10 miljoen euro in 19 zwembaden


J*ppe.Nicolai
21st December 2015, 11:30
Vlaamse regering investeert 10 miljoen euro in 19 zwembaden

De Vlaamse regering voorziet 10 miljoen euro subsidies voor de bouw of renovatie van 19 zwembaden in Vlaanderen. Het geld gaat naar 7 nieuwbouwprojecten en 12 renovaties. Dat heeft Vlaams minister van Sport Philippe Muyters bekendgemaakt.

De zwembadinfrastructuur in Vlaanderen dateert voor een belangrijk deel uit de jaren zeventig en is vaak verouderd. Vlaams minister van Sport Muyters lanceerde daarom een oproep voor de bouw en renovatie van zwembaden. Er werd een bedrag van 10 miljoen euro voorzien. Goedgekeurde projecten kunnen rekenen op een subsidie van maximaal 30 procent van het totale investeringsbedrag, met een plafond van 750.000 euro per dossier.

In totaal werden 28 projecten ingediend. Van die 28 voldeden er 5 niet aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden. Een onafhankelijke beoordelingscommissie nam de overgebleven 23 dossiers onder de loep. Finaal kunnen 19 projecten ondersteund worden. Zo zal het geld ingezet worden voor de nieuwbouw van zwembaden in onder meer Kortrijk, Temse en Lommel en zullen de zwembaden van onder meer Leuven, Turnhout en Aalst gerenoveerd worden.

Volgens minister Muyters gaat het om een “eerste stap” en blijft het nodig om verder te investeren. “Daarom zal ik in 2016 opnieuw een oproep voor zwembaden lanceren. Daarnaast werk ik aan een globaal Vlaams sportinfrastructuurplan waarin alle noden voor alle sporten over heel Vlaanderen omschreven worden. Tegen de zomer moet dat klaar zijn, en kunnen we toekomstige bovenlokale sportinfrastructuur aan de hand van dat plan realiseren, via een nieuw fonds voor sportinfrastructuur.”

Bron: De Standaard, 20/12/2015, http://www.standaard.be/cnt/dmf20151220_02030051

Mening:
Zwemmen is een sport waarbij het ganse lichaam getraind wordt. Voor een sportman is zwemmen conditie- en krachttraining in één. Ook voor de recreatieve zwemmer kent een regelmatig bezoek aan het zwembad heel wat voordelen. Zwemmen is een low-impact sport. Dat wil zeggen dat zwemmen een vriendelijke sport is voor je spieren, pezen en gewrichten. Voor zwaarlijvigen is zwemmen vaak de enige manier om te oefenen en de eerste kilo's te verliezen, omdat je gewicht in het water tien keer lager ligt. Hiernaast is zwemmen ook goed voor je hart en verlaagt het je cholesterolniveau en bloeddruk.
Ook voor je stemming is zwemmen een interessante bezigheid. Als ontspannende bezigheid reduceert zwemmen stress en neerslachtigheid en gaat het negatieve emoties als angst tegen. Het verbetert net als andere vormen van cardiovasculaire training je stemming én vergroot je zelfvertrouwen, omdat je lichaam meer van het hormoon serotonine gaat produceren.
Door deze talrijke voordelen op te sommen wil ik duidelijk maken dat deze grote investering een goed idee is.