PDA

Bekijk de volledige versie : Ethisch Comité FIFA schorst Blatter en Platini voor acht jaar


J*ppe.Nicolai
21st December 2015, 11:19
Ethisch Comité FIFA schorst Blatter en Platini voor acht jaar

Het Ethisch Comité van de wereldvoetbalbond FIFA heeft Sepp Blatter en Michel Platini voor acht jaar geschorst. Zo komt er een einde aan de lange soap rond de topfiguren van de FIFA en UEFA. De schorsing betekent dat beide heren zich gedurende die termijn niet mogen inlaten met voetbalgerelateerde zaken. De sancties treden ook meteen in werking. Voor de 79-jarige Zwitser Blatter eindigt zo een lange carrière als vooraanstaand sportbestuurder.

Voor Platini (60) betekent de straf dat hij voorlopig een kruis moet maken over zijn ambities om FIFA-voorzitter te worden. De Fransman was tot voor de uitbraak van het schandaal de grootste kanshebber om Blatter op te volgen aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond. Blatter en Platini kunnen wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak, zowel bij de FIFA als bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in het Zwitserse Lausanne. Beiden kregen ook nog een geldboete. Platini moet 74.000 euro ophoesten, Blatter 46.295 euro.

Het gerechtelijk apparaat van de FIFA oordeelde dat de twee voetbalbonzen misbruik hebben gemaakt van hun positie. Blatter en Platini werden op 8 oktober voor negentig dagen geschorst door de Ethische Commissie, op verdenking van corruptie. Blatter zou in 2011 een verdachte betaling van 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) hebben overgemaakt aan Platini voor werk dat die laatste tussen 1999 en 2002 leverde. Voor die betaling werd er geen schriftelijk contract opgemaakt. De Ethische Commissie is van oordeel dat er "geen wettige grond was" voor de betaling.

Tijdens de hoorzittingen van vorige week konden Blatter en Platini de Ethische Commissie niet overtuigen dat er wel sprake was van een legale betaling. Platini stuurde vrijdag zijn raadsman naar zijn hoorzitting, de Fransman boycotte zijn eigen verhoor omdat hij vond dat het vermoeden van onschuld geschonden was. Blatter daagde donderdag wel op, nadien vertelde zijn raadsman "een beslissing in zijn voordeel" te verwachten. Maandagvoormiddag om 11 uur geeft de Zwitser een persconferentie in Zürich.

Bron: De Morgen, 21/12/2015, http://www.demorgen.be/sport/ethisch-comite-fifa-schorst-blatter-en-platini-voor-acht-jaar-b073c353/

Mening:
Machtsmisbruik en corruptie moet naar mijn mening sterk bestraft worden. Blatter en Platini hebben van hun macht gebruik gemaakt om hun persoonlijk kapitaal aan te dikken, wat schandalig is. Desondanks ik acht jaar schorsing niet voldoende vind, hoop ik dat dit een duidelijk signaal is naar de machtshebbenden binnen de FIFA en de UEFA. Zulke internationale organisaties moeten een degelijk en eerlijk bestuur hebben om hun geloofwaardigheid op peil te houden. De opvolging rust de moeilijke taak om het geschonden imago opnieuw op te krikken.