PDA

Bekijk de volledige versie : Onderhandelaars gaan de nacht in zonder klimaatakkoord


l*tte.demeulder
12th December 2015, 00:55
[SIZE=3]Onderhandelaars gaan de nacht in zonder klimaatakkoord[/SIZE]

De 195 landen die deelnemen aan de internationale klimaatconferentie in Parijs hebben hun deadline niet gehaald. Een nieuw globaal klimaatakkoord, waarover al bijna twee weken onderhandeld wordt, zal in het beste geval voor morgen zijn.
Het wordt hoe dan ook een nacht doorwerken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius is ervan overtuigd dat hij tegen morgen 9 uur een tekst zal kunnen voorleggen, die door iedereen zal worden goedgekeurd. Maar zover is het nog niet.

Vandaag zijn er al de hele dag bilaterale en groepsgesprekken geweest - achter gesloten deuren - met de landen die het moeilijkst doen. Dat zijn vooral de opkomende industrielanden, zoals India en China. Zij vormen een tussengroep tussen de rijke landen, die te veel fossiele brandstoffen gebruiken, en de arme landen, die ook in toekomst zulke brandstoffen willen gebruiken om te kunnen groeien.

Groeilanden tegen arm en rijk

China heeft de EU en de VS voorbijgestoken op het vlak van CO2-uitstoot. Ook India zit wat dat betreft in stijgende lijn. Per inwoner is de CO2-uitstoot in die landen wel nog altijd kleiner dan in de VS en de EU. De groeilanden zijn daarom weigerachtig om veel extra inspanningen te leveren. Ze verwijzen daarbij ook naar de uitstoot van de ontwikkelde landen in het verleden.

Op die manier is in Parijs merkwaardig genoeg een coalitie ontstaan tussen enerzijds de arme landen en de rijke landen, zoals de VS en de Europese lidstaten, en anderzijds de groeilanden, zoals China en de VS. De verdeling van de inspanningen is meteen ook het belangrijkste knelpunt in het bereiken van een akkoord.

Unaniem akkoord nodig

Zelfs al is er morgenochtend een akkoord, dan nog zal een aantal landen wellicht bezwaar maken tegen enkele punten. Er zal dan nog een dag extra moeten onderhandeld worden. Om tot een klimaatakkoord te komen, is volledige unanimiteit vereist. Met andere woorden: als er één land dwars ligt, is er geen akkoord.

De rol van de Belgische ministers (foto) in het onderhandelingsproces is overigens miniem, want de Europese Unie onderhandelt voor de lidstaten.

Bron: De Redactie

Eigen mening:
Dat er nog geen klimaatakkoord is, is geen verassing voor mij. Het is voor de hand liggend waarom het zo moeilijk is om een akkoord te krijgen tussen alle landen. Er moet maar één land dwarsliggen en het akkoord is nietig. Dit maakt dat deze onderhandelingen zeer moeilijk zijn en een zeer moeilijk verloop hebben. Toch mogen we de hoop echter niet opgeven. Een akkoord omtrent het klimaat tussen de verschillende landen is echter van cruciaal belang voor de opwarming van de aarde tegen te gaan. De opwarming van de aarde is niet meer weg te denken uit het nieuws. Deze opwarming heeft echter veel gevolgen. Niet enkel voor onze planeet, maar ook voor vele landen, vooral de groeilanden. Deze landen willen verder uitgroeien. Enkel kan dit belemmerd worden door de eventuele regels die in dit akkoord komen te staan. Vroeger hebben wij, Europa en de VS een grote uitstoot gehad toen we nog tot de groeilanden behoorden. Nu behoren we echter tot de ontwikkelde landen en hebben we iets meer marge om te denken aan het milieu. Omdat de voorwaarden in dit akkoord sowieso veel geld gaan kosten en veel gevolgen gaan hebben voor de verschillende landen.

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat ze proberen om te zoeken naar een oplossing. En vooral in deze oplossing rekening houden met de verschillende landen. Per slot van rekening moeten de landen ervoor zorgen dat onze planeet terug gezonder gaan worden. En dit gaat zeker niet gebeuren als er eisen worden gesteld die niet haalbaar zijn. Door dit te doen gaat men een mogelijkheid op een akkoord alleen maar moeilijker maken, waardoor het er misschien niet eens komt. Terwijl het zeer belangrijk is dat er een klimaatakkoord komt. Zodat we kunnen bouwen aan een gezondere leven voor ons op aarde.