PDA

Bekijk de volledige versie : Zes nieuwe permanent diakens voor het bisdom Antwerpen


e*len.brosens
10th December 2015, 00:09
Zes nieuwe permanent diakens voor het bisdom Antwerpen

06/12/2015 om 18:49 door Jo Van Beylen

In een overvolle kathedraal werden zondag zes permanent diakens gewijd. “Vrees niet dat je technisch werkloos wordt”, verwelkomde bisschop Johan Bonny de aspiranten. “De nood aan barmhartigheid in onze maatschappij is groot.”

Het was voor het eerste in de geschiedenis van het bisdom dat zoveel diakens tegelijk werden gewijd. “Dit is een feest voor het bisdom en de kathedraal”, zei Bonny. Familieleden, vrienden, collega's en sympathisanten waren massaal aanwezig tijdens de viering.

De zes aspirant diakens werden kort voorgesteld. Koen Kint (48) uit Zoersel is godsdienstleraar in het Maris Stella Instituut te Oostmalle, Peter Houlleberghs (56) uit Ranst is stafmedewerker van het vicariaat Kempen, Raymond Luyten (64) uit Borgerhout werkte bij Opel en is verbonden aan de woonzorgcentra Cleo in Berchem en Compostela in Borsbeek, Dries De Bakker (37) uit Rijkevorsel is parochieassistent voor de federatie Hoogstraten-Rijkevorsel, Jan Dams (39) uit Heist-op-den-Berg is lector godsdienst aan de Karel de Grote-Hogeschool en Pieter Wieërs (42) uit Antwerpen is verbonden aan de kathedraal.

De zes nieuwe diakens zullen hun taak in nauwe samenwerking met de bisschop, priesters, collega-diakens, pastoraal werkers en vrijwilligers uitvoeren. In het totaal zijn nu 89 diakens in het bisdom actief.

De bisschop beklemtoonde de belangrijke rol die de echtgenote en kinderen van de diakens zullen spelen: “Als de papa raar doet, zeg het hem dan. Je bewijst er hem, en ons, een grote dienst mee.”

Bron: http://www.gva.be/cnt/bljva_02007196/zes-nieuwe-permanent-diakens-voor-het-bisdom-anrwerpen

Mening:
Omwille van het schrijnend tekort aan geestelijken en aan parochiepriesters in het bijzonder, is het een goede zaak dat mensen zich engageren om in parochies werkzaam te zijn.
Het is niet meer dan normaal dat de zes nieuwe diakens al een binding hadden met godsdienst of kerk. Zoals vermeld in het artikel en ook op Kerknet gaat het hier om pastoraal werkers of om docenten Rooms-katholieke godsdienst. Ik ben er vast van overtuigd dat deze diakens heel belangrijk zijn: er zijn nog altijd jonge mensen die een kerkelijk huwelijk willen aangaan, er zijn nog altijd ouders die hun kindje willen laten dopen…
De taak van deze diakens zal er zeker in bestaan catechese te geven aan jongeren. Ik ben van mening dat zij eerder jongeren kunnen aanspreken dan een ietwat oudere pastoor. Een diaken is gehuwd, heeft kinderen, weet hoe hij met 'de jeugd' moeten omgaan, staat met beide voeten op de grond.
Ook op sociaal vlak heeft onze maatschappij zowel nood aan een luisterend oor als aan liefdadigheid. De diaken zal samen met zijn parochieteam voor opvang kunnen zorgen voor mensen in nood (vluchtelingen, zwervers, straatkinderen). Zeker in de grotere steden waar armoede, drug- en alcoholverslaving… voor grote problemen zorgen, kunnen zij ook wat hulp bieden.
Zoals bisschop Johan Bonny het zegt: ‘De nood aan barmhartigheid is groot.’