PDA

Bekijk de volledige versie : Spoorbonden willen op vijf dagen gaan staken in januari


Wouter.V*rbeeck
10th December 2015, 00:23
Artikel:


De spoorbonden kondigen vijf stakingen aan in januari. Dat doen ze uit protest tegen een reeks maatregelen die de spoordirectie wil invoeren vanaf 1 januari, zelf al is er geen akkoord over. De spoorstakingen vinden plaats op 6, 7, 21, 22 en 23 januari.

De directie van de spoorwegen (NMBS, Infrabel en HR Rail) en de vakbonden zijn woensdag niet tot een akkoord gekomen over de plannen van de directie om het personeel meer te doen werken voor minder loon. “Voor de directies is dit pakket het absolute minimum om de beoogde productiviteitsverhoging te behalen. De vakbonden gingen niet akkoord, maar kwamen ook niet met een tegenvoorstel om de productiviteit te verhogen”, luidt het bij HR Rail.

Hoewel de bonden de ontwerp-cao afketsten, willen de directies toch doorgaan met (een deel van) de maatregelen. Voor de meeste zou geen akkoord nodig zijn met de bonden. Zo zullen de directies op 16 december aan de Nationale Paritaire Commissie een aantal aanpassingen van de effectief gepresteerde arbeidsduur voorleggen. Die zou momenteel in de praktijk beduidend lager liggen dan de officiële arbeidsduur van 36 uur per week. Daardoor zou er gemiddeld een uur per week langer gewerkt moeten worden.

Vanaf 1 januari

De directies willen ook een verhoging van het aantal effectieve werkdagen of een vermindering van het recht op verlofdagen in functie van de datum van oppensioenstelling. Het spoorpersoneel zal door alle ingrepen samen gemiddeld een uur per week langer werken. Bedoeling is om de maatregelen vanaf 1 januari in werking te laten treden.

“Nu de afgesproken consensus blijkbaar niet haalbaar is, zullen de directies nieuwe voorstellen uitwerken die de doelstellingen van het bedrijf mee kunnen ondersteunen”, klinkt het. De directies zeggen wel bereid te blijven tot overleg.

“Dienstverlening verbeteren”

Michel Bovy, algemeen directeur van HR Rail, zegt dat de voorstellen erop gericht waren “de dienstverlening aan de klant te verbeteren en de productiviteit te verhogen, zonder dat dit ten koste gaat van het statuut van het personeel”. “De grond van de reglementering blijft behouden, maar enkele onvolkomenheden en verkeerde toepassingen van de regelgeving uit het verleden worden wel aangepakt.”

Vijf stakingen

De christelijke en de socialistische vakbond reageerden met een gezamenlijke verklaring, waarin vijf stakingen werden aangekondigd. De eerste is op woensdag 6 januari, dan volgen er nog op 7, 21, 22 en 23 januari.

De opvallendste maatregelen:

- Niet meer vrij op Koningsdag (15 november), wel op Allerzielen en tweede kerstdag

- Minder bijkomende rustdagen voor afwezigen, zoals bij ziekte of stakingen

- Verloren minuten door vertragingen gelden niet meer als arbeidstijd

- Geen dubbele compensatie meer voor feestdagen in het weekend

- 36-urenweek en vaste benoeming blijven wél overeind.

Bron: http://www.gva.be/cnt/dmf20151209_02013408/spoorbonden-willen-op-vijf-dagen-gaan-staken-in-januari

Mening:
Bij stakingen als deze is het voor mij altijd moeilijk om een kant te kiezen. Zo begrijp ik de positie van het personeel, en waarom ze deze stakingen uitvoeren. Het grote probleem dat ik hiermee heb is dat de enige manier om hun werkgevers onder druk te zetten deze stakingen zijn. En deze treffen vooral de gewone mensen. Mensen die naar hun werk moeten geraken, studenten die op school moeten geraken,... Het is dan ook jammer dat er geen meer efficiënte manier is voor de werknemers om hun werkgevers te doen inzien dat een situatie niet haalbaar of gewoonweg oneerlijk is.