PDA

Bekijk de volledige versie : Aantal Belgen met achterstallig krediet blijft toenemen


Nele.w*llems
8th December 2015, 20:23
Aantal Belgen met achterstallig krediet blijft toenemen

Het aantal kredietnemers met minstens één achterstallig uitstaand contract blijft toenemen. Dat blijkt vandaag uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank van België.
In november hadden 362.062 Belgen minstens één achterstallig krediet, een toename met 3,3 procent ten opzichte van november 2014. Het percentage achterstallige kredietnemers is daarmee opgelopen van 5,6 procent naar 5,8 procent.

Het aantal achterstallige kredieten steeg in november met 4,3 procent tegenover een jaar eerder, tot 544.457. Daarvan waren 510.703 achterstallige consumentenkredieten en 33.754 achterstallige hypothecaire kredieten.

Het totale bedrag aan achterstallige kredieten steeg in november met 1,0 procent, tot ruim 3,12 miljard euro.

Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/2550372/2015/12/08/Aantal-Belgen-met-achterstallig-krediet-blijft-toenemen.dhtml

Eigen mening:
Ik denk dat de mensen die hun krediet niet meer kan betalen enkel nog maar gaat toenemen. Volgens mij gaat dit vooral over mensen die minder verdienen dan de gemiddelde Belg omdat het leven duur aan het worden is. Ik denk dat in de toekomst de kloof tussen arm en rijk enkel nog maar groter worden.

K*tleen.Verberckt
8th December 2015, 22:45
Toen ik dit artikel aan het doorlezen was, besefte ik dat deze cijfers inderdaad problematisch zijn. De percentages zeggen niet veel maar de concrete getallen zijn veel pakkender. Als er in een jaar een extra 544.457 mensen zijn die hun krediet niet kunnen afbetalen, denk ik dat we inderdaad een groot probleem hebben. Nu is de vraag waar de oorzaak dit probleem ligt. Ligt dit eerder bij de gevraagde interest van de banken of dat de Belgen niet willen betalen of juist hun rekeningen zolang laten liggen en dan vergeten te betalen of inderdaad bij het feit dat meer en meer Belgen minder toekomen met hun verdiende geld. Ik denk dat de oorzaak vooral bij de laatste reden ligt, net zoals Nele. Ik denk wel niet dat de Belg perse een lager loon krijgt maar dat de prijzen zo stijgen terwijl het loon minder stijgt, misschien zelfs hetzelfde blijft, en dat we daarom moeten rondkomen met minder.

Vervolgens denk ik net als Nele aan de gevolgen dat deze stijgende schulden met zich mee gaan brengen. Ook ik denk dat de kloof rijk-arm binnenkort enkel nog maar groter gaat worden. Wel stel ik me nog vragen naar andere mogelijke gevolgen op maatschappelijk vlak. Momenteel hebben we nog geen antwoord gekregen wat er zou gebeuren als de banken door deze niet betalende klanten in de problemen gaan komen. Deze zou ik echter wel graag te weten willen komen.