Inloggen

Bekijk de volledige versie : Discussie over lekenstaat in Grondwet steekt opnieuw de kop op


Bart.D*splanque
7th December 2015, 00:54
De confrontatie met religieus radicalisme in onze samenleving blaast in het Franstalige landsgedeelte de discussie over de lekenstaat nieuw leven in. In de krant Le Soir toont PS-topvrouw Laurette Onkelinx zich ten persoonlijke titel voorstander van het inschrijven van het principe in de Grondwet.

"Ik vind dat het interessant zou zijn nu in de Grondwet de lekenstaat in te schrijven", aldus de Kamerfractieleidster. Ze benadrukte wel dat haar partij nog geen officieel standpunt over het thema heeft ingenomen.

Bij andere partijen is dat wel het geval. In maart dienden MR-Kamerleden Richard Miller, Denis Ducarme en Olivier Chastel een voorstel tot Grondwetsherziening in over de neutraliteit en onpartijdigheid van de staat. Naast het principe verbinden de Franstalige liberalen een praktisch gevolg aan de bepaling. Van partijen die aan de verkiezingen deelnemen, kan worden gevraagd een verklaring te ondertekenen waarin ze de essentiële humanistische waarden uit de Grondwet erkennen.

Défi (het vroegere FDF) vraagt al langer dat de lekenstaat in de Grondwet zou worden ingeschreven. Reeds in 2006 diende de partij een voorstel in die zin in. Partijvoorzitter Olivier Maingain herinnerde er onlangs nog aan. Voor hem geldt het idee dat "de autoriteit van de staat voorrang heeft op eender welke andere autoriteit, of die nu religieus dan wel moreel is".

Een debat over het thema staat niet op de agenda van het parlement. Mogelijk steekt het opnieuw de kop op tijdens de discussies over de maatregelen tegen terrorisme. Daarbij is immers een herziening van de Grondwet nodig, namelijk voor de verlenging van de administratieve aanhouding van 24 naar 72 uur.

Bron: http://www.demorgen.be/politiek/discussie-over-lekenstaat-in-grondwet-steekt-opnieuw-de-kop-op-b7dc8438/
Datum: 6-12-2015

Mening: Ik vindt persoonlijk dat het onmenselijk en onrealistisch is dat men de lekenstaat in de grondwet wil zetten. Sowieso heeft de autoriteit van de staat dus in dit geval de Belgische staat voorrang op elke autoriteit dit zowel moreel als godsdienstig. Een mooi voorbeeld hiervan is de Sharia dit zou toch onmenselijk zijn deze in de Belgische grondwet te zetten voor moslims, want de Islam is een erkende staats godsdienst maar geen wet, andere geloven hebben ook bepaalde 'wetten' die ze zouden moeten volgen. Als men hiermee zouden beginnen zouden wij in België bijna 5 verschillende wetboeken hebben elk per godsdienst wat onmogelijk is het is al moeilijk genoeg om ons aan 1 wetboek te houden.