Inloggen

Bekijk de volledige versie : Te weinig tolken voor dove schoolkinderen


Jade.p*eters
6th December 2015, 10:02
Dove leerlingen die op school de hulp inroepen van een doventolk, blijven nog vaak in de kou staan. Een op de vijf toegekende lesuren in de Vlaamse scholen raakt niet ingevuld, zo staat in Het Nieuwsblad op Zondag.

Op één schooljaar is zo voor meer dan 7.000 lesuren geen doventolk gevonden, blijkt uit de cijfers die parlementslid Koen Daniëls (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Crevits geeft toe dat er onvoldoende tolken zijn. Er is nood aan 28 mensen extra, of bijna een vierde van het aantal dat nu actief is.

Verbetering statuut
Er studeren wel genoeg mensen af, zo zeggen de tolken zelf, maar de job is niet aantrekkelijk genoeg. Ze vragen onder meer een hoger loon. Nu krijgen ze 36 euro bruto per lesuur.

Crevits is bereid het statuut van de tolken te verbeteren, maar hoe dat zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Bron: HLN 6/12/2015 http://www.hln.be/hln/nl/1265/Onderwijs/article/detail/2547904/2015/12/06/Te-weinig-tolken-voor-dove-schoolkinderen.dhtml

Eigen mening: Eigen mening: Ik vind het zeer erg dat er niet genoeg doventolken aan het werk zijn. Kinderen die doof zijn hebben recht op een doventolk zodat ze de lessen optimaal kunnen volgen. In het artikel staat dat de job niet aantrekkelijk genoeg is omdat ze te weinig betaald worden. Ze zouden misschien meer subsidies voor doventolken kunnen geven. Voor ik aan deze opleiding begon heb ik zelf ook nagedacht of ik misschien wel doventolk wou worden. het leek me leuk om mensen te helpen. Misschien zou het ook een oplossing kunnen zijn dat ze meer reclame maken voor de job doventolk zodat meer mensen het misschien willen worden. Aangezien dat de meeste doven kunnen liplezen zou het ook een tijdelijke oplossing kunnen zijn om leerkrachten te vragen of ze duidelijk willen articuleren.

I*te.VanHerreweghe
6th December 2015, 14:46
Ik schrik er van dat het tekort aan doventolken zo hoog ligt. Dit probleem moet verholpen worden. Misschien is het een idee om dove leerlingen samen in één klas te zetten met een tolk als lesgever. Wanneer de les op die manier gegeven wordt, worden er meerdere leerlingen op eenzelfde moment geholpen.
Een tweede oplossing zou zijn dat men het beroep meer in de kijker zet. Misschien een mogelijkheid ontwikkelen tot een jaar specialisatie doventolk na de lerarenopleiding? Zulke specialisatiejaren zijn er voor bijzonder onderwijs e.d., dus waarom niet voor doven?