PDA

Bekijk de volledige versie : Koop, eet en drink DEENS!


Barst
2nd February 2006, 22:06
Solidair met de Denen


Een van de meest gehoorde argumenten die critici van de islam voor de kiezen krijgen wanneer ze bijvoorbeeld het gebrek aan tolerantie van deze religie aan de kaak stellen, is dat hun kritiek stigmatiserend werkt.


Zo zouden ze alle mohammedanen over een kam scheren terwijl dé islam niet bestaat. Deze religie is diffuus, kent talrijke stromingen en wordt niet door een (centralistisch) representatief orgaan vertegenwoordigd. Houd dus je mond criticaster: de islam is een spook waarmee je zwaait om je handel in angst te bedrijven. Als er een ding is dat de Deense spotprentaffaire over de profeet Mohammed nu al heeft bewezen, is dat de islam - universeel, monolithisch en jammer genoeg onverdraagzaam - wel bestaat...

De dreigementen of de roep tot bestraffing jegens tekenaars, journalisten en een lid van de Europese Unie zijn niet alleen op het conto van orthodoxen en radicalen te schrijven. De woede, die zich via anathema’s, bedreigingen, vlagverbrandingen of boycotacties manifesteert, wordt door de gehele islamitische wereld breed gedragen. En niet alleen via de straat, de moskee of non-gouvernementele organisaties: de OIC (Organization of Islamic Conference), die als eerste de Deense regering op de knieën probeerde te krijgen, vertegenwoordigt 56 moslimlanden. De Arabische Liga, die eergisteren in Tunis om ’strenge straffen’ voor de ’blasfemische’ tekenaars pleitte, telt 22 leden. Dan zijn er nog de regeringen van islamitische landen afzonderlijk die, zoals de Algerijnse gisteren, om juridische stappen vragen om de ’agressie tegen een hele beschaving’ te doen stoppen.

Om maar niet over de pers in islamitische landen te spreken. Die staat gedwee, voor zover ik dit via internet kon nagaan, als een man achter zijn regeringen, instituten en de straat. De onverdraagzame islam die het westerse, onvervreemdbare recht op vrijheid van meningsuiting probeert te beteugelen, bestaat echt. Sorry. Wat het Westen daar tegenoverstelt om zijn principiële waarden te verdedigen, hoe onaangenaam die ook kunnen zijn voor hen die het dictaat en het verbod prefereren, is bitter weinig. Men lijkt door angst verlamd. Van solidariteit met de confraters van Jyllands Posten is weinig te merken (France Soir publiceerde gisteren wel alle controversiële cartoons, als teken van protest.)

Van kwetsen om te kwetsen en slinks beledigen moet ik niets hebben. Maar wat opvalt aan die spotprenten is hun hoge politieke gehalte. De afbeeldingen van de profeet als een terrorist zijn allereerst een poging om de politieke islam en zijn dodelijke relifanatisme te hekelen. Niets verkeerds aan. Het zou al die vrome schreeuwlelijkerds tot nadenken en introspectie moeten stemmen (zie ook de prachtige spotprent van Tom gisteren op Podium in Trouw). Het zijn legitieme karikaturen, die in onze vrije samenlevingen zijn toegestaan en waar historische en religieuze figuren mogen worden afgebeeld.

Democraten aller landen, wees daarom solidair: ren naar de supermarkt en koop, eet en drinkt Deens!


Trouw, 02-02-2006 (Ephimenco)

Barst
3rd February 2006, 00:34
Jyllands Posten krijgt in eigen land weinig steun


Internationaal krijgt de Deense krant Jyllands Posten openlijk steun voor de plaatsing van spotprenten van de profeet Mohammed, maar in eigen land staat de krant alleen.


De andere grote Deense kranten hadden tot nu toe weinig begrip voor de ’actie’ van Jyllands Posten, de grootste krant van Denemarken, die wilde testen of cartoonisten zich zelfcensuur opleggen. De krant Berlingske Tidende had sterke kritiek op het waarom van de tekeningen. „Men wilde testen of er sprake was van zelfcensuur. Maar er was geen zelfcensuur, want de tekeningen werden wel degelijk getekend”, meende hoofdredacteur Niels Linde. Ook het dagblad Politiken sprak van een ’pure provocatie’ en een ’blunder’. In december noemde een vertegenwoordiger van de Deense journalistenbond de twaalf cartoonisten ’idioten’. Dit was echter niet het officiële standpunt van de bond. Eén van de twaalf cartoonisten nam Jyllands Posten op de hak. Hij tekende een jongetje voor een schoolbord waarop in het Arabisch staat: ’de redactie van Jyllands Posten is een stelletje rechtse provocateurs’.

Op het moment van publicatie, eind september, was er net een fel debat gaande over vrijheid van meningsuiting, respect en tolerantie. Politici van de Deense Volkspartij hadden de islam ’een kankergezwel’ en ’de pest van Europa’ genoemd. Het debat kenmerkte zich door een ’wij-zij’ denken, waartegen vervolgens schrijvers, artsen, priesters en psychologen in opstand kwamen.

Jyllands Posten, bekend om zijn harde koers tegen buitenlanders, bestreed na de publicatie dat moslims in Denemarken zich gekrenkt konden voelen door de prenten. Dit ging om persvrijheid, meende de krant. Maar aan vrijheden zitten ook grenzen, vonden andere media. Zij plaatsten een paar van de spotprenten ’als documentatie’ bij hun artikelen – niet als ’manifestatie van persvrijheid’.

Dat laatste deden wel een aantal buitenlandse kranten. Tot genoegen van Jyllands Postens hoofdredacteur Carsten Juste: „Het is heel fijn dat een groot aantal Europese kranten ons nu te hulp komt. Dat wat de Deense kranten na vier maanden treuzelen niet konden, zien we nu in Europa gebeuren. Als andere Deense kranten ook de tekeningen hadden afgedrukt uit solidariteit met vrijheid van meningsuiting, dan zou de zaak volgens mij niet zo geëscaleerd zijn”, zo zei hij gisteren in Politiken. Juste bood eerder deze week géén verontschuldigingen aan voor de publicatie van de tekeningen, maar wel voor het feit dat de krant mensen heeft gekrenkt.

Juste meent dat de vrijheid van meningsuiting door de affaire is ingeperkt. „Zij hebben gewonnen”, aldus Juste. „Deense staatsburgers zijn bedreigd.” Collega’s bij andere grote media menen dat satire ook in de toekomst zijn plek zal houden in Deense media.


Trouw, 03-02-2006

Barst
3rd February 2006, 17:40
Hamas wil kerken beveiligen


Jeruzalem, 3 febr. Emoties in de Palestijnse gebieden laaien meestal snel en hevig op. Daarom hebben Europese diplomaten in Ramallah, Oost-Jeruzalem en Gazastad besloten hun kantoren vandaag een paar uur eerder dan normaal te sluiten in verband met geplande demonstraties tegen het afdrukken van spotprenten met de profeet Mohammed als mikpunt. „Een voorzorgsmaatregel. Better safe than sorry. Volgende week zijn we gewoon weer open”, aldus een Nederlandse diplomaat. Het besluit de kantoren eerder te sluiten werd genomen na een symbolische bezetting van het gebouw van de Europese Commissie in Gazastad door 20 militanten.


Leiders van de Aqsabrigades en Islamitische Jihad hebben gelovigen opgeroepen na het vrijdaggebed deel te nemen aan „massale demonstraties ter verdediging van de islam”. Verwacht werd dat aan deze oproepen gehoor zou worden gegeven, ook omdat de imams in de moskeeën het protest steunen. Het vrijdaggebed zou aan deze zaak gewijd zijn.

Abu Hafez, woordvoerder van Islamitische Jihad in Gaza, heeft zijn aanhangers tevens opgeroepen buitenlanders ongemoeid te laten. Hij deed dat na dreigende taal van lokale leiders van de Aqsabrigades jegens Noorse, Deense en Franse diplomaten, hulpverleners en journalisten.

Het fundamentalistische Hamas heeft zijn aanhang opgeroepen wel te demonstreren maar de „buitenlanders” met rust te laten. Hamasleider Zahar in Gazastad heeft de christelijke kerken beveiliging aangeboden voor het geval zij zich ongerust maken. Het aanbod is in overweging genomen.

De plotselinge ophef over het afdrukken van de politieke spotprenten wordt in de Gazastrook beschouwd als gecoördineerde actie om Hamas na zijn overwinning in de verkiezingen in moeilijkheden te brengen. Dat deze militante groepen niet veel eerder in actie zijn gekomen tegen de „Europese beledigingen” heeft ook te maken met de berichtgeving op de Arabische tv-stations, die in actie kwamen na klachten van de Arabische Liga en de Islamitische Conferentie. „We wisten in oktober wel dat er iets schandaligs was gebeurd, maar pas sinds vorige week beseffen we hoe ernstig de zaak is”, verklaarde Abu Hafez.


NRC, 03 februari 2006

Barst
4th February 2006, 05:19
Deense premier buigt niet voor protesten moslims


De Deense premier Anders Fogh Rasmussen hield gisteren na een bijeenkomst met islamitische ambassadeurs zijn poot stijf. „Ik bied geen excuses aan voor een onafhankelijke krant”, zei hij. Rasmussen deed in Kopenhagen voor 76 voornamelijk islamitische ambassadeurs een poging het standpunt van de Deense regering toe te lichten over de tekeningen van Mohammed in de krant Jyllands-Posten.


Na afloop zei hij dat de vrijheid van meningsuiting ’natuurlijk’ boven de economische belangen van Denemarken gaat. De Deense zuivelgigant Arla becijferde de verliezen door de anti-Deense boycot op het Arabisch schiereiland gisteren op anderhalf miljoen euro per dag.

Overal in de islamitische wereld kreeg Denemarken er op straat en in de moskee flink van langs. Volgens de Saoedische imam Badr ben Nader al-Machari hebben de gelovigen de plicht ’het zwaard op te heffen tegen het decadente Westen nu de Profeet is vernederd’.

Europese kranten hamerden gisteren massaal op het belang van de vrije meningsuiting. Maar vrijwel niemand verklaarde zich solidair met Jyllands-Posten op de manier zoals het Franse dagblad France Soir dat woensdag heeft gedaan.

Het Franse dagblad Libération, dat donderdag nog een actie aankondigde, zag ’na een lange discussie op de redactie’ af van het plaatsen van de hele serie cartoons uit Jyllands-Posten.

’Het lage niveau’ gaf hierbij de doorslag. De tekening van Mohammed onder een tulband-bom vond de krant ’ontoelaatbaar’ omdat het ’terreur en islam op één hoop gooit’.

De conservatieve Figaro veroordeelde de ’onnodig kwetsende’ tekeningen, Le Monde plaatste demonstratief een eigen tekening van Mohammed over de helft van de voorpagina.

De Britse kranten onthielden zich van publicatie. Om pragmatische redenen: volgens de Financial Times dreigt anders een nieuwe Rushdie-affaire. Minister van buitenlandse zaken Jack Straw feliciteerde de pers met deze ’verantwoordelijke en verstandige’ houding.

In Duitsland viel Die Welt de ’lauwe reacties’ aan op de ’chantage waar Denemarken het slachtoffer van is’. „Gaat de zelfhaat van het Westen zover dat niemand in beweging komt wanneer fundamentele rechten worden bedreigd?” De krant voegde er aan toe dat de islam alleen beschaafd kan worden genoemd wanneer er ’net zoveel grappen over Mohammed als over Jezus gemaakt kunnen worden’.


Trouw, 04-02-2006

Wouter
4th February 2006, 11:21
The jihadis are fully behind the calls for a boycott of Danish goods (not to mention calls to launch terrorist attacks against Denmark and ongoing attacks on Danish websites).

So, allow us to recommend a few fine Danish products:

Beer: Carlsberg and Tuborg

Cheeses: Rosenborg Blue cheeses, Denmarks Finest Havarti, Lurpak Butter, Mediterra Feta

Clogs: Aaron prefers Dansko 'Professional' in size 45 (black).

Barst
5th February 2006, 03:13
[FONT=Trebuchet MS]Oordeel zelf...[/FONT]

Wouter
5th February 2006, 12:26
http://www.internet-haganah.com/hmedia/28jan06-denmark/index_files/64_1138215085.jfif

http://www.internet-haganah.com/hmedia/28jan06-denmark/index_files/85_1138215178.jfif

http://www.internet-haganah.com/hmedia/28jan06-denmark/index_files/7_1138215219.jfif

http://www.internet-haganah.com/hmedia/28jan06-denmark/index_files/21_1138215266.png

http://www.internet-haganah.com/hmedia/28jan06-denmark/index_files/61_1138215309.png

http://www.internet-haganah.com/hmedia/28jan06-denmark/index_files/91_1138215558.jfif

http://www.internet-haganah.com/hmedia/28jan06-denmark/index_files/75_1138215594.jfif

wim leenaerts
5th February 2006, 15:15
[QUOTE=Barst][FONT=Trebuchet MS]Oordeel zelf...[/FONT][/QUOTE]
Is dit waar er zo onmenselijk veel heisa rond gemaakt wordt?
Er is op die cartoons niets te zien :shocked:
Die laatste vind ik zelfs wel grappig...

Als je de terreur die ze aanrichten ziet, lijkt het wel of ze bewust op een moment als dit gewacht hebben.
Ze hebben de Noorse en Deense ambassade in Iran of Syrië in brand gestoken, bekogeld met stenen en weet ik wat nog meer. Dat gaat toch véél te ver. Dat ze protesteren dat is één ding, maar nu overdrijven ze echt wel.

Trouwens, als ik mij niet vergis draait alle heisa om het feit dat de profeet Mohammed niet afgebeeld zou mogen worden. Maar de Denen zijn geen Islamieten waardoor zij wss nog niet eens wisten dat dat niet mocht en aangezien zij toch niet geloven in heel de islamreligie maakt dat toch niets uit als ZIJ die afbeelden?
Ik wil niet negatief doen enz, maar het gaat echt wel de verkeerde kant uit met de wereld. Verdraagzaamheid is tegenwoordig héél ver te zoeken :(

Barst
5th February 2006, 18:26
[FONT=Trebuchet MS]Aartsmoeilijk geval, met verschillende wolfsklemmen en hangijzers door elkaar... om er maar een paar te noemen:
-recht op vrije meningsuiting vs. verdraagzaamheid & respect
-godsdienst vs. politiek
-onschuldige bedoelingen vs. kwade wil
-lange vs. korte(re) tenen
-informatie vs. manipulatie
-ongelovig vs. (strikt) gelovig
-olie op het vuur vs. water op de golven
-premodern vs. (post)modern
-macht(sbehoud) vs. onmacht

Ik vergeet er zeker nog een aantal (West/Oost - rijk/arm - korte-/langetermijn...), maar toch volgende bedenking:

Het blijft vreemd dat een paar cartoons in een Deense krant (rechts van signatuur, maar niet uiterst-rechts) van 30/09/2005(!) vier maanden later leiden tot wereldwijde commotie... Ik kan mij niet helemaal van de indruk ontdoen dat er sprake moet zijn van 'artificieel opbod', en wel door mensen die er belang bij hebben om deze zaak op te blazen. Het komt er dan op aan na te gaan wie deze 'belanghebbenden' dan wel zouden kunnen zijn, en alleszins zal zeker niet voorbij gegaan kunnen/mogen worden aan de rol van de 'vierde macht' (de media dus);

Deze laatste gaat meestal samen met de 'gevestigde waarden' op gebied van macht, te weten de religieuze mollahs en de politieke sjeiks of Baath'isten aan de ene kant, de ijzersvreters en haviken met wapen- en oliebelangen anderzijds... Anders gezegd: kritiekloos 'meegaan' in dit conflict betekent sowieso in de kaart spelen van deze laatste groep! En ze hebben alle schijn mee, want het conflichtmodel van 'wij' vs. 'dé islam' gaat er als zoete koek in...

Hoeft het gezegd dat een dialoogmodel het allereerste slachtoffer is van de huidige heisa? Want als 'zij' voor ons allemaal religieuze moslimterroristen zijn geworden, en 'wij' er voor 'hen' allemaal in de eerste plaats op uit zijn om hun godsdienst te schofferen, dan heeft het conflictmodel ontegenzeggelijk zijn slag thuis gehaald... Bye-bye vreedzaam dialoogmodel, want 'zij' bedreigen allemaal onze veiligheid, en 'wij' hebben massaal plakaten van 20m² langs onze autostrades staan van Mohammed met een bom in zijn tulband...

Het gevolg is dat de hele discussie - die idd heel fundamenteel is, maar juist daarom met de nodige zorg en omzichtigheid moet gevoerd worden - spoorslags evolueert richting 'clash of civilizations'. Als daarbij de boventoon in heel de discussie wordt gevoerd door enerzijds de lijkenpikkers van het VB die als geen ander garen trachten te spinnen bij al deze heisa, en anderzijds de rondtrekkende Deense imams die momenteel met hun 'vuilbekkerij' hyperpopulair zijn in het Midden-Oosten, dan krijgt de clash a.h.w. het statuut 'vanzelfsprekend' in de zin van 'self-fulfilling prophecy'.

Minstens zo belangrijk is wat ondertussen verzwegen wordt of naar de achtergrond verschuift: bv dat de integratieproblematiek van moslims in het Westen allereerst een sociaal-economische problematiek is, of bv dat het met de 'democratiseringsgolf' in het Midden-Oosten bijzonder pover gesteld is... En ongetwijfeld is er 'sommigen' veel aan gelegen om juist déze potjes kost wat kost toegedekt te houden...[/FONT]

Barst
6th February 2006, 03:09
[FONT=Trebuchet MS]Post Scriptum: ik zal hier niet al te veel boude uitspraken doen, maar dan toch één:

De Deense imams die momenteel 'on tour' zijn in de Arabische wereld om olie op het vuur te gooien door onder meer te prediken dat de profeet in het Westen geregeld met een varkenskop wordt afgebeeld, mag voor mijn part levenslang het Deens (Europees?) staatsburgerschap ontzegd worden...

M.a.w., als dit verhaal écht ook klopt (zie bedenkingen media vorige post), en in dat geval juist omdat het zo'n aanfluiting is van alles wat met 'goede wil/bedoelingen' te maken heeft, inclusief alle perverte effecten voor wat zo'n ingesteldheid ook nadien nog kan veroorzaken: NO WAY!

En laat ons de moslims in Europa vooral duidelijk maken wat de voordelen van persvrijheid zijn, vooral ten aanzien van hun eigen machthebbers... Dan kunnen ze wellicht zelf gaan beseffen dat de huidige Hamastoestanden in Palestina zeker niet los staan van het feit dat de Fatah-corruptie bij hun eigen pers nooit serieus aangeklaagd is geweest... Abstractie gemaakt dan wel van de persuitingen van antisemitisme die blijkbaar nog met de regelmaat van een klok opduiken in de Arabische landen... :rolleyes:

Conclusie: bij aankomst in Denemarken van dit zootje: eerste vlucht retour! :mad: [/FONT]

Barst
7th February 2006, 03:26
Cartoons: spontane of politiek berekende verontwaardiging?


Het heeft meer dan vier maanden geduurd vooraleer moslims over de hele wereld op straat kwamen om te protesteren tegen de 12 cartoons van de profeet Mohammed die in september in de Deense krant Jyllands-Posten waren gepubliceerd. Volgens sommige observatoren in Denemarken moet de schuld voor de commotie gelegd worden bij de Deense imams, die naar het Midden-Oosten gereisd zijn om over de cartoons te vertellen.


In de Arabische wereld wordt hier en daar dan weer gesuggereerd dat de talrijke manifestaties het gevolg zijn van een cynische politieke berekening van de Arabische regimes, die de woede van de bevolking willen gebruiken in hun eigen voordeel. Het conflict is koren op de molen van de islamitische groeperingen; in enkele landen zou er zelfs een "wedstrijd" uitgebroken zijn tussen de regering en de oppositie om te zien wie het meest zijn best doet om de profeet te verdedigen.


Tsunami van protest

Toen de cartoons op 30 september voor het eerst verschenen in Jyllands-Posten, de grootste krant van Denemarken, leek het op het eerste gezicht weer een discussie in het Deense verhitte debat over immigratie en de juiste houding tegenover de islam. Het duurde bijna drie weken alvorens de ambassadeurs van 11 islamitische kranten eisten dat de Deense regering tussenkwam. Ze wilden ook de Deense premier, Anders Fogh Rasmussen, spreken, maar deze haalde de persvrijheid aan en weigerde. Volgens critici was dat een slechte zet van de premier.

Ondertussen waren Deense imams naar de Arabische landen afgereisd om er de weinig flatterende cartoons uit de krant te tonen aan wie het wilde, maar ook andere cartoons, die niet in de krant waren gepubliceerd. Volgens vele Denen is dat de oorzaak van de grote protestgolf in de Arabische wereld. Bronnen binnen de Deense regering hebben al laten weten dat de imams in kwestie riskeren uit het land gezet te worden. De imams zelf beweren dat de verontwaardiging grote proporties kreeg tijdens de hadj in Mekka in januari. De "tsunami van protest" waaide eind januari terug over naar Denemarken, toen Saoedi-Arabië zijn ambassadeur terugriep uit Kopenhagen en de diepgelovige Saoedi's opriepen tot een boycot van Deense producten.


Extremisten

Vele moslims hebben de oproep opgevolgd. In Kaïro, de grootste stad van de Arabische wereld, staan voor sommige winkels borden met het opschrift "Wij verkopen geen Deense producten". In de Engelstalige Saoedische krant Arab News werd er maandag zelfs een oproep gelanceerd voor een langetermijnboycot op westerse goederen met als doel het westen te verplichten zich te verontschuldigen voor de beledigingen.

Maar nadat jonge moslims afgelopen weekend de Deense en Noorse ambassades in Beiroet en Damascus in brand hadden gestoken, gaan er in het Midden-Oosten nu ook stemmen op tot kalmte. In de pan-Arabische krant al-Sharq al-Awsat stond maandag te lezen dat de oorspronkelijk spontane protesten nu georchestreerd worden door extremisten. Volgens de Engelstalige Libanese krant The Star is de schade die de betogers in Beiroet hebben aangericht -zowel aan de Libanese eigendommen als het imago van de islam- veel groter dan de schade die de cartoons hebben berokkend.


Weblog HLN, 06/02/06 23u18

Wouter
7th February 2006, 10:48
Last Friday the CT Blog revealed how a delegation of Danish Muslims, led by Copenhagen imam Abu Laban, toured the Middle East in December and showed fabricated cartoons depicting the Prophet Mohammed in a very offensive fashion, even though the pictures had never appeared on Jyllands Posten.

The controversy has now exploded in Denmark. Friday night Danish public television, DR, ran two interesting stories about Abu Laban, the man who organized the delegation's trip to the Middle East. While the first profiled him, showing his extensive links to the Egyptian group Gamaa Islamiya, the second showed his double-talk. Abu Laban, in fact, was first shown speaking on Danish television condemning the boycott of Danish goods (in English), then shown interviewed on al Jazeera, cheerfully commenting on the effectiveness of the boycott (in Arabic). To see the stories go to DR's website, click on "Se TV AVISEN" on the right and select the news broadcast from Friday, Feb. 3, at 9 PM (the stories start on the 23rd minute).

Moreover, Andy Cochran has just made available to me the English translation of the Arabic letter that the Danish Muslim delegation presented during their tour of the Middle East. To see the document, irrefutable proof of the delegation's intent to create animosity, click here:
(bron: internet haganah)

Barst
7th February 2006, 22:50
Deense imam heeft geen spijt


Ahmed Abu Laban is imam in Kopenhagen en hoofdrolspeler in de wereldwijde opschudding over de Deense cartoons waaraan de islamitische wereld aanstoot neemt.


Kopenhagen, 7 febr. „Ik huil bittere tranen om Denemarken, om de brandende ambassades, om de bedrijven die worden geboycot, om de mensen die hun banen verliezen. Maar niemand kan mijn gekwetste persoonlijke religieuze gevoelens wegnemen.”

Ahmed Abu Laban is imam in Kopenhagen en hoofdrolspeler in de wereldwijde veenbrand rond de cartoons van de profeet Mohammed die eind september in de Deense krant Jyllands-Posten werden afgedrukt. Het was een door Abu Laban geïnspireerd comité ‘ter ere van de profeet’ dat delegaties zond naar Egypte en Libanon om de landen in het Midden-Oosten wakker te schudden.

Eén delegatie toog naar Egypte, een andere naar Libanon. Volgens Abu Laban spraken ze daar onder meer met regeringsfunctionarissen, de moefti (geestelijk leider) van Egypte en met de secretaris-generaal van de Arabische Liga. Het duurde nog enige tijd voordat vanuit het invloedrijke Saoedi-Arabië een oproep tot boycot van Denemarken klonk. Men had daar volgens hem het einde van de pelgrimage naar Mekka afgewacht.

Die actie wordt Abu Laban in Denemarken niet in dank afgenomen. Deense producten worden geboycot, woedende menigten in Beiroet, Damascus en Teheran staken afgelopen weekeinde Deense consulaten en een ambassade in brand. Bij de rellen, ook in andere islamitische landen, zijn al zeker vijf doden gevallen.

De imam ontvangt zijn bezoek in zijn kantoortje op de eerste verdieping van een wat haveloos pand in een buitenwijk van Kopenhagen, op de hoek van een weggetje met groezelige en verlaten industrie. ‘Det Islamiske Trossamfund’ staat er op de gevel, de naam van een welzijnsorganisatie (trustfund) voor moslims waarvan Abu Laban de leider is. Een omstreden man in Denemarken, want eerder werden hij en zijn organisatie al in verband gebracht met geldinzamelingen voor Hamas en contacten met de blinde sjeik Omar Abdel Rahman, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de bomaanslag op het World Trade Center in New York in 1993.

Op de trap naar de tweede verdieping is het een komen en gaan van vrouwen met hoofddoekjes, op de eerste verdieping staat de kleine receptie vol met mannen. Een groot agenda-bord op de muur geeft aan dat ‘sjeik’ Abu Laban vandaag aanwezig is.

Abu Laban oogt als een vriendelijke zestiger van Palestijnse komaf, met donkere ogen en een grijze baard. Hij doet zijn best om begrip te kweken voor zijn positie. Maar Abu Laban heeft geen spijt van zijn acties en voelt zich ook niet verantwoordelijk voor de escalatie van de laatste dagen. Het plan om naar het Midden-Oosten af te reizen ontstond toen hij en zijn medestanders van 26 moslimorganisaties in Denemarken zelf naar eigen zeggen keer op keer bot vingen. „De cartoons zijn extreem kwetsend voor gelovige moslims. Ons fundament is dat Allah de grote schepper is en Mohammed zijn boodschapper. Hij is de perfecte mens, onze gids.”

Imam Abu Laban: „Als geestelijke ben ik wel gewend geraakt aan erge dingen. Ik heb een zekere immuniteit opgebouwd en heb mezelf onder controle. Maar als religieus persoon vind ik het heel erg.”

Nederland is Denemarken voorgegaan in de golf van anti-islamitische sentimenten tot aan het beledigen van de profeet toe, zegt Abu Laban. Daarmee verwijst hij naar de moord op Theo van Gogh na diens film Submission. In november 2004 veroordeelde de imam in een preek de moordenaar. Maar ook voor het slachtoffer had hij geen goed woord over. „Nederland heeft het niet goed aangepakt en nu is de golf over Denemarken heengekomen, dat andere zeer liberale land in Europa.”

Abu Laban zegt de Jyllands-Posten op de krenking te hebben aangesproken. Twee redacteuren heeft hij naar eigen zeggen precies het scenario geschetst dat nu is uitgekomen. „Als jullie dan geen excuses willen maken, zei ik, laten we dan een praktische oplossing vinden, geef dan tenminste een signaal! Organiseer een serieuze conferentie over Mohammed.” Maar er gebeurde niets. Ook de minister reageerde niet. „Ja, hij gaf een paar dagen later een provocatieve persverklaring met de boodschap: take it or leave it. Toen hebben we besloten een representatieve delegatie naar het Midden-Oosten te sturen.”

„We hebben niet om sancties gevraagd, we wilden geen politiek bedrijven”, zegt de geestelijke. Maar wat dan wel precies het doel van de delegaties was, wordt niet glashelder: „We willen alleen een meer sensitieve houding van De-nemarken ten aanzien van deze kwestie.” Hij spreekt van een „ongezonde atmosfeer” die de laatste jaren in Denemarken heerst. „Er staat grote druk op moslims hier, ze zijn tot het uiterste getergd. Voor ons was het: genoeg is genoeg.”

Het is een indirecte verwijzing naar de politieke situatie in Denemarken, waar de centrum-rechtse regering-Rasmussen de steun nodig heeft van de rechts-populistische Dansk Folkeparti. Dat zorgt onder meer voor strengere immigratiewetgeving. Rechtstreeks commentaar wil hij daar liever niet op geven. „Dit is een democratie, als de meerderheid dat wil, worden hier wetten aangenomen. Dat wisten we toen we hier kwamen.” Maar Abu Laban heeft wel moeite met het debat: „Dat is hier totaal vergiftigd. De Dansk Folkeparti speelt in op de gevoelens van onzekerheid bij de Denen.”

In dat opzicht gaat de vergelijking met Nederland niet helemaal op, vindt Abu Laban, de situatie in Denemarken is erger. „Nederland is vanwege zijn koloniale verleden al veel langer in aanraking met de islam, men is veel meer gewend. Denen zijn van oudsher heel erg in zichzelf gekeerd. Verder kunnen de Marokkanen in Nederland door hun aantal een sterk etnisch blok vormen. Hier zijn de moslims met Pakistani, Palestijnen, Marokkanen en Turken veel meer verdeeld.”

In Denemarken krijgt de imam veel kritiek omdat de delegaties die naar het Midden-Oosten reisden behalve de twaalf gepubliceerde cartoons, ook andere exemplaren meenamen. Om de boel aan te dikken, luidt het verwijt. „We hebben een uitgebreide documentatie meegenomen, met ook andere cartoons inderdaad. Dat waren plaatjes die sommige imams als dreigbrief hadden ontvangen. We hebben dat er in onze notitie nadrukkelijk bij vermeldt.”

Maar wat men er in Saoedi-Arabië mee doet, is niet zijn verantwoordelijkheid, vindt Abu Laban. Hij heeft de Deense regering wel een brief gestuurd om uitleg te geven: „Wij zijn ook Denen, wij zijn ook bezorgd om wat er gebeurt.” Maar een oproep van hem aan de Arabische wereld om de escalatie te stoppen, ziet Abu Laban niet zitten: „Dat gelooft niemand.” Hij hoopt dat de crisis overwaait. ,,Misschien is dit een eruptie als bij een vulkaan. Daarna kan ook de rust weerkeren. We moeten de reacties ook niet overdrijven. In Syrië en Libanon wordt nou eenmaal zo gereageerd. Er hebben al vele Israëlische en Amerikaanse vlaggen gebrand, het hoort een beetje bij het plaatselijke temperament.”

Het debat over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting vindt Abu Laban niet ingewikkeld: „Bewaar Mohammed, Jezus en Jozef gewoon op een veilige plaats. Aan die nobele mensen mag niemand komen. Er zijn toch nog genoeg figuren om belachelijk te maken: Mao, Che Guevara, Montgomery, Stalin, noem maar op.”


NRC, 07 februari 2006

Barst
10th February 2006, 02:23
Deense initiatiefnemer spotprenten jaar op vakantie gestuurd


Flemming Rose wou met de spotprenten testen hoever de media zouden gaan in de zelfcensuur ten aanzien van de islam.De Deense krant Jyllands-Posten heeft haar chef-cultuur Flemming Rose donderdag een jaar lang gedwongen op vakantie gestuurd. Het blad reageert daarmee op de aankondiging van Rose dat Jyllands Posten binnenkort ook cartoons over Jezus en joden zou publiceren, alsook spotprenten die in Iran gepland waren over de holocaust.


Test

De hoofdredactie ontkende beide aankondigingen met klem. De reden voor de gedwongen vakantie luidt dat Rose de voorbije weken onder enorme druk is komen te staan. Het was immers Rose die eind september het initiatief nam om de Mohammed-cartoons te publiceren. Hij verantwoordde de publicatie van de spotprenten als een poging om de volgens hem toenemende tendens tot zelfcensuur in de media ten aanzien van de islam te testen.


Weblog HLN, 09/02/06 21u18

Barst
18th February 2006, 02:05
Nederland en de rang van Denemarken


De discussie rond de Deense spotprentenaffaire staat vooral in het teken van de strijd om de vrijheid van menings-uiting. Hoe terecht dat ook is, het vormt slechts een deel van het verhaal, preciezer gezegd: het westerse deel. Gegeven de wezenlijke betekenis van vrije meningsuiting als een typisch klassiek grondrecht, richtte de aandacht van de Europese en Amerikaanse regeringen en publicisten zich vrijwel uitsluitend op de vraag of een beperking van dit recht verantwoord is, en zo ja, in welke mate en ten dienste van welke waarden en symbolen.


Slechts in de marge van het debat kwam aan de orde hoe de reacties in de islamitische wereld te verklaren waren. Dat vrijwel alle moslims, ook in het Westen, over de cartoons verontwaardigd bleken te zijn, geeft nog geen antwoord op de vraag of de woedende en gewelddadige acties, met name in Libanon, Syrië en Iran, rechtstreeks uit die religieuze irritatie zijn voortgevloeid. Cynici, maar ook onderkoelde waarnemers suggereerden dat die massale protesten door de respectieve regeringen waren georkestreerd, een aannemelijke veronderstelling, alleen al omdat spontane uitingen van volkswoede in deze landen nooit zouden zijn getolereerd.

Naar mijn mening kunnen we nog een stap verder gaan. De spotprenten boden veel islamitische regimes een ongezochte gelegenheid het Westen de les te lezen. Men kon immers stellen dat ’het Westen’ buiten zijn boekje was gegaan, welke stelling bevestigd leek te worden door de verlegenheid waarmee heel wat westerse woordvoerders op de affaire reageerden. Doordat de kwestie naar vermogen werd opgeblazen en uitvergroot, ging ze de grenzen van de persvrijheid verre te buiten en kon ze symptomatisch heten voor de arrogantie van de westerse wereld ten opzichte van de islamitische gemeenschap, vooral in een aantal landen maar eigenlijk ook wereldwijd.

Een van de weinige commentatoren die dit scherp hebben onderkend, is Rami G. Khouri, een medewerker van de Daily Star, wiens betoog onlangs NRC Handelsblad haalde, onder de veelzeggende kop: ’Moslimwereld schudt westers politieke juk af’. Het lopende debat, schreef Khouri, gaat niet over de persvrijheid in Europa, al zouden Europeanen dat graag geloven, maar over ’de wens van de Arabisch-islamitische samenlevingen om vrij te zijn van het westerse en Israëlische juk, met hun diplomatie van twee maten en hun roofzuchtige neokoloniale beleid’.

Daar valt aan toe te voegen dat de protesten niet tot de moslimlanden beperkt bleven, maar ook onder de moslimminderheden in de Europese landen gehoor vinden. Dat betekent dat we, misschien wel voor het eerst, te maken hebben met een wereldomspannend conflict dat zowel elders als in eigen land wordt uitgevochten. In de tijd van de Koude Oorlog waren de communisten buiten de poorten, de democraten oppermachtig in de westerse wereld. Momenteel zijn die grenzen uitgewist: het Westen moet niet alleen voorzichtig manoeuvreren ten opzichte van de islamitische wereld (boycots, olie!) maar ook rekening houden met grote bevolkingsgroepen in de eigen samenleving.

Wie deze situatie op zich laat inwerken, kan licht geneigd raken tot alarmistische reacties, in de trant van: ’we dreigen straks door vreemdelingen te worden overgenomen’ en: ’het is zaak zo scherp mogelijk op deze dreiging te reageren’. Ook ontbreekt het niet aan de suggestie dat continue provocatie de beste manier is om de ’gevaarlijke’ infiltranten op een afstand te houden.

Natuurlijk is waakzaamheid geboden, maar wie de huidige situatie onder ogen ziet, kan tot een veel koeler oordeel komen. De woede-uitbarstingen in enkele landen in het Midden-Oosten zijn bepaald niet van dien aard geweest dat het nodig is de stormbal te hijsen. Geweld leidt altijd tot koppen en mooie foto’s in de krant maar wie wat nauwkeuriger toeziet zal opmerken dat de gewelddadigheid zich tot kleine groepen heeft beperkt. En laten we eerlijk zijn: de brand in een consulaat, na evacuatie van het personeel, is geen fraai schouwspel, maar vergeleken bij wat onze Amerikaanse vrienden in Guantánamo Bay aanrichten is het kwajongenswerk.

Nog bemoedigender is de houding van de Europese moslims geweest, overduidelijk beledigd door de spotprenten maar niet geneigd daarvoor zelfs maar de straat op te gaan, om van geweldpleging maar te zwijgen. Na alles wat deze bevolkingsgroep de laatste jaren – met name in Nederland – aan beledigingen heeft moeten slikken, is die zelfbeheersing bewonderingswaardig te noemen.

Zeer verstandig is de houding van de Europese regeringen geweest. Nergens is olie op het vuur gegooid, overal is genuanceerd geopereerd. Het is onzin dergelijk diplomatiek gedrag als ruggengraatloosheid en lafheid af te doen. Regeringen en trouwens ook ondernemers hebben andere en grotere belangen en verantwoordelijkheden dan dagbladkarikaturisten die zo nodig grappig willen zijn.

Ach ja, Denemarken. Ik herinner mij de staande uitdrukking uit de tijd dat Nederland nog een groot koloniaal rijk beheerde en het dreigende verlies van Oost-Indië niet treffender placht te verwoorden dan met de waarschuwing dat wij dan als natie ’zouden afzakken naar de rang van Denemarken’. Laten we er niet naar afzakken.


Trouw, 18-02-2006

Wouter
18th February 2006, 11:39
Een minister van de Indiase deelstaat Uttar Pradesh heeft een beloning van 11,5 miljoen dollar uitgeloofd voor degene die een van de tekenaars van de omstreden spotprenten van de profeet Mohammed onthoofdt. Het aanbod, dat zaterdag nieuws was op de voorpagina's van Indiase kranten, komt van minister van minderhedenbelangen Mohammed Yacob Qureshi.

Qureshi zei vrijdag tijdens een massabijeenkomst in Meerut - 400 kilometer van de hoofdstad Lucknow van Uttar Pradesh - dat hij 'de wreker' 11,5 miljoen dollar en zijn gewicht in goud zou geven. „Moslims tolereren deze belediging niet. De dood aan Frankrijk. De dood aan Denemarken.” De minister is niet van plan de beloning uit eigen zak te betalen: „Het geld zal worden betaald door de bevolking van Meerut.” Hij herhaalde zijn aanbod zaterdag.

Een woordvoerder van de deelstaatregering zei dat de verklaring van de minister een 'persoonlijke wens' was en dat die niet in strijd was met overheidsregels. De gezaghebbende nationale organisatie van moslimgeleerden veroordeelde het uitloven van de beloning als 'anti-islamitisch en anti-menselijk'.

HLN 18/02/06 10u10

Barst
21st February 2006, 18:38
Ook Iran wil zaak cartoons kalmeren


Iran steunt oproepen van andere islamitische en niet-islamitische leiders om een eind te maken aan gewelddadig protest tegen de in het Westen, allereerst in Denemarken en Noorwegen, gepubliceerde spotprenten van de profeet Mohammed.


„We moeten proberen de situatie te kalmeren”, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, gisteren in Brussel na een ontmoeting met de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana. Daarbij onderstreepte Mottaki de noodzaak van „een soort evenwicht”: „niet de waarden te beledigen, religieuze waarden in het bijzonder van één kant, en vrijheid van meningsuiting van de andere kant”. In Iran zijn demonstraties bij de Deense en Noorse ambassades gehouden waarbij een rol van de autoriteiten zichtbaar was.

Solana zei dat zijn rondreis van vorige week door Saoedi-Arabië, Egypte, Iran en andere islamitische landen om de angel uit het protest te halen, vruchten begon af te werpen. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zal komend weekeinde in Qatar de kwestie nog eens aan de orde stellen. Daar zijn leiders uit Europa en de islamitische wereld bijeen voor een bijeenkomst van de Alliantie van Beschavingen, een nieuw VN-initiatief.

In het Indiase Lucknow heeft gisteren een islamitische rechtbank de twaalf Deense tekenaars van spotprenten over Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten ter dood veroordeeld. Dat gebeurde in een fatwa, een religieus decreet. „De dood is het enige vonnis voor de heiligschennis van de spotprenten”, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Vorige week werd in Pakistan al een prijs op het hoofd van de tekenaars gezet. Een Pakistaanse moslimgeestelijke loofde omgerekend 8.400 dollar uit. Later overtroffen twee van zijn volgelingen dat: de ene loofde één miljoen dollar, de andere 16.800 dollar en een auto uit voor degene die een van de twaalf Denen zou vermoorden.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Noorwegen en Denemarken – die elkaar gisteren in Kopenhagen spraken – veroordeelden die initiatieven als „aanzetten tot moord”. „Dit is moord en moord wordt door de koran verboden”, aldus de Deense minister. De Deense imam die de spotprenten sinds september vorig jaar onder de aandacht van zijn geloofsgenoten in het Midden-Oosten heeft gebracht, Ahmed Abu Laban, veroordeelde de dreigementen tegen de tekenaars. Hij zei zei dat hij nu tevreden is over de dialoog tussen moslims en niet-moslims in Denemarken.

Op een aantal plaatsen in de islamitische wereld is gisteren weer betoogd tegen de spotprenten. De grootste betogingen van gisteren werden gehouden in het Afghaanse Jalalabad. Daar gingen studenten de straat op met leuzen tegen Denemarken, de VS en Frankrijk. Incidenten deden zich niet voor. (Reuters, AFP, AP)


NRC, 21 februari 2006