Inloggen

Bekijk de volledige versie : Politie werkt aan stappenplan voor ingrijpen in jeugdzorg


pauline.p*cqueur
4th December 2015, 16:41
Politie werkt aan stappenplan voor ingrijpen in jeugdzorg

Jongerenwelzijn en de Antwerpse politie gaan een werkgroep oprichten om nieuwe incidenten bij interventies in de jeugdzorg te vermijden. Aanleiding is het neerschieten van een 14-jarig meisje met een verfkogel, vorige maand in jeugdinstelling Jacob Jordaens.

Bedoeling is tegen midden februari op twee concrete vlakken de samenwerking beter te doen verlopen. Een eerste punt is het stroomlijnen van de communicatie tussen de jeugdvoorziening en de politie. Daarbij wordt gedacht aan het opstellen van een uniforme procedure, met checklist. Zo moet de politie een duidelijk beeld krijgen van de situatie.

Het tweede punt gaat over het uitwerken van een procedure bij het ingrijpen zelf. Dat ingrijpen kan in verschillende stappen gebeuren. Het personeel van de instelling zou de eerste fase kunnen uitvoeren, met ondersteuning van de politie, zo luidt de denkpiste.

De eerste vergadering over het verbeteren van de samenwerking vond vandaag plaats. Jongerwelzijn spreekt van een ‘constructief gesprek’.

De gesprekken komen er naar aanleiding van een veelbesproken optreden van de politie in instelling Jacob Jordaens. Op 1 november had een Syrische vluchtelinge tegen de regels in verlaten. Bij haar terugkomst ontaardde een discussie in fysieke agressie, waarbij de politie om hulp werd gevraagd. Het team dat ter plaatse werd gestuurd besloot het meisje met een kogel uit metaal en verf neer te schieten. Ze werd met lichte verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Comité P onderzoek de zaak.

bron: De standaard, 4 december, http://www.standaard.be/cnt/dmf20151204_02004407

mening: Ik vind het goed dat ze inzien dat ze toen fout gehandeld hebben en dat ze nu maatregelen nemen om zo een zaken te vermijden. Ik vind dan ook dat dit nooit niet had mogen gebeuren, maar we kunnen de klok natuurlijk niet terugdraaien. Ik denk dat het een goed idee dat men bij een volgende oproep beter gecommuniceerd zal worden tussen beide partijen. Er kan namelijk al eens een miscommunicatie gebeuren, maar op zo een momenten kan dit fataal zijn. Het is goed dat ze nu concreet afspreken met jeugdzorg welke stappen er ondernomen moeten worden wanneer er zich nog eens zoiets voordoet. Wanneer ze perfect weten wat er verwacht wordt is de kans kleiner dat er iets misloopt.