Inloggen

Bekijk de volledige versie : Shoppinggedrag en schoolmoeheid in onderwijs


katleen
2nd February 2006, 13:06
Shoppinggedrag en schoolmoeheid in onderwijs

do 02/02/06 - Duizenden leerlingen zijn vorig jaar midden in het schooljaar van richting veranderd of zelfs van school. In het beroepsonderwijs stopt zelfs een op de tien leerlingen met zijn studies. De cijfers staan vandaag in het Belang van Limburg en Gazet Van Antwerpen.
Bijna 9.000 leerlingen in het middelbaar onderwijs stappen tijdens het schooljaar over van school. Ongeveer evenveel, zo'n 8.500 veranderen van studierichting.

Vlaams parlemenstlid Kris Van Dijck van de N-VA heeft die cijfers gevraagd aan Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke.

Volgens Mieke Vanhecke , hoofd van het katholiek onderwijs, kiezen de leerlingen dikwijls een verkeerde richting onder sociale druk.
Ze vraagt dat de scholen leerlingen kunnen weigeren in richtingen die ze niet aankunnen.

In het beroepsonderwijs schrijft 11 procent zich zelfs helemaal uit. Dat heeft vooral te maken met schoolmoeheid. Wanneer de tieners 18 jaar worden, houden ze de school voor bekeken.

Bron: vrtnieuws.net

Ellen_Pihay
2nd February 2006, 14:38
Duizenden kinderen, 17.500 in totaal, veranderen in het midden van het schooljaar nog van richting (8.431) en zelfs van school (8.999). Een op de tien leerlingen van het BSO heeft zich bovendien middenin het vorig schooljaar uitgeschreven.
Vlaams parlementslid Kris Van Dijck (N-VA) had minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke om de cijfers gevraagd. Daaruit blijkt dat 8.443 leerlingen in het middelbaar onderwijs vorig jaar, middenin het schooljaar, nog snel van richting zijn veranderd. Meer opvallend zijn de 8.999 leerlingen die tijdens het schooljaar voor een andere school hebben gekozen.
Heel wat leerlingen haken ook af. Officieel schreven 3.390 leerlingen uit het ASO zich uit. Dat is 3 pct van de schoolbevolking in het ASO. Bij het TSO waren dat er 4.103 of 4,5 pct. In het BSO is het aantal uitschrijvingen bijna 11 pct of 8.431 leerlingen. Een aantal van die leerlingen is later wel opnieuw ingeschreven in een privé-school, een ziekenhuisschool of een instelling voor bijzondere jeugdzorg met eigen onderwijs. Maar het overgrote deel heeft gewoon afgehaakt.

GVA 2/1/2006