PDA

Bekijk de volledige versie : Geplande ‘Koppen’-reportage mag niet worden uitgezonden


S*ofie.Buyens
2nd December 2015, 23:40
[SIZE=4]Geplande ‘Koppen’-reportage mag niet worden uitgezonden[/SIZE]

De rechtbank van Brussel heeft op het laatste nippertje de geplande 'Koppen'-reportage van woensdagavond- over de gevaren van social media bij jongeren - verboden. 'Het gebruik van een fictieve Facebook-account zou de reputatie beschadigen van iemand met een naam die gelijkaardig klinkt', luidt het bij de VRT.
In de uitzending van vanavond zou het normaal gezien gaan over de gevaren van sociale media bij jongeren en dan vooral grooming: volwassen mannen die onder een vals profiel afspraakjes proberen regelen met minderjarige meisjes. ‘Koppen’ volgde daarvoor een bijzonder experiment van de Molse Sint-Lutgardisschool.

De geplande reportage werd echter op het laatste nippertje tegengehouden door de rechtbank van Brussel. 'De Koppen-redactie en hoofdredacteur Carl Voet zijn ervan overtuigd dat de reportage, over een relevant onderwerp, op een correcte manier is gemaakt', luidt het in een persbericht van de VRT. 'We leggen ons noodgedwongen neer bij de uitspraak, maar we tekenen hier verzet tegen aan en gaan ervan uit dat het programma volgende week wel wordt uitgezonden.'

Groomers

U kent Thomas Ghys niet? Leerlingen uit de eerste graad van het Sint-Lutgardis uit Mol ook niet. Toch wilden ze vriend met hem worden op Facebook. Thomas Ghys bestaat niet en achter zijn nepprofiel gingen de school en 'Koppen'-presentatrice Phara de Aguirre schuil. 'Dit verhaal begon toen een meisje op school werd gepest', zegt schooldirecteur Peter Dams, die met Toon Dierckx, ICT-coördinator in de school, in de reportage zit. 'Naaktfoto’s van haar circuleerden online. Meisjes maken soms naaktfoto’s voor hun vriendje. Maar als de relatie afgelopen is, heb je geen controle meer over die foto’s. Met desastreuze gevolgen.'

De school ondernam actie. 'Om het doen en laten van onze leerlingen beter onder controle te houden op Facebook, maakten we zelf een profiel aan van een zogenaamd veertienjarig meisje. Leerlingen werden vrienden met het meisje en zo konden we monitoren wat er online gebeurde. Maar het meisje kreeg ook vriendschapsverzoeken van volwassen mannen', zegt Dams. Het profiel kreeg zogeheten groomers op bezoek, mannen die slechts één doel voor ogen hebben: seks met een minderjarige.

Geïnspireerd door dit voorval ging de school voor 'Koppen' een stap verder. Dierckx maakte het profiel van de dertienjarige Thomas aan. Een knappe jongen die zogenaamd binnenkort naar de school in Mol gaat. Terwijl de laatste vriendschapsverzoeken worden verstuurd naar de leerlingen van de eerste graad, komen de eerste reacties al binnen. Zelfs tijdens de lessen aanvaarden leerlingen verzoeken, zonder te weten om wie het gaat. Om deontologische redenen chatte de school niet met haar leerlingen. 'Koppen' wel, als de leerling het initiatief nam.
Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151202_02001680?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding

Mening: Ik vind het persoonlijk een beetje overdreven om de reportage niet uit te zenden omwille van de reden die aangehaald is in het artikel. 'Het gebruik van een fictieve Facebook-account zou de reputatie beschadigen van iemand met een naam die gelijkaardig klinkt'. 'Het kind moet een naam hebben', zouden ze bij ons zeggen. Ik vrees dat elke naam die men wil gebruiken wel een gelijkaardige naam zal hebben. In het filmpje dat ik gezien heb waarin er 'reclame' gemaakt werd voor het programma, werd ook zeer expliciet benadrukt dat het om een fictief persoon ging. Phara de Aguirre heeft meermaals aangehaald dat zij (onder de naam van Thomas Geys) met alle meisje aan het chatten was. Ik denk dat de meerderheid van de bevolking dus wel zal begrijpen dat het niet echt is. Ik vind het wel jammer dat deze aflevering (nu) niet uitgezonden wordt omdat dit toch een thema is dat nog eens onder de aandacht mag komen. Enorm veel jongeren zijn zich niet bewust van de gevaren van sociale media en deze reportage zou dan wel eens een wake-up call kunnen zijn.