PDA

Bekijk de volledige versie : De val van de paarse topambtenaren


Barst
2nd February 2006, 01:34
De val van de paarse topambtenaren


*De administrateur-generaal van de staatsveiligheid blundert.
*De chef van de nucleaire waakhond FANC is onbekwaam.
*De topman van de Regie der Gebouwen is aangehouden wegens corruptie.
Bijna gelijktijdig vallen drie topambtenaren van hun troon.


Het meest in het oog springt de carrièrewending van Koen Dassen, de gewezen chef van de Staatsveiligheid. Maandagavond liep op de redactie een kurkdroog persbericht binnen van de kabinetten Justitie en Binnenlandse Zaken met als titel: ,,Hoofd van de Staatsveiligheid Dassen wordt belast met bijzondere opdracht voor de Europese en internationale aspecten van het veiligheids- en migratiebeleid.''

Het leek wel alsof Dassen - in 2002 voor vijf jaar benoemd - toe was aan een nieuwe uitdaging, zoals dat heet. ,,Hij is ingegaan op het verzoek van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) om de functie van bijzonder expert op te nemen'', ging het persbericht verder.

Wat volgde was een uitgebreide opsomming van zijn nieuwe takenpakket. Het gaat onder meer om het ontwikkelen van een visie rond een Europees veiligheidsbeleid, het opvolgen van het EU-beleid rond terrorisme en het plaatsen van de Europese veiligheidsvisie in het internationaal beleid van België.

Er werd met geen woord gerept over het feit dat de Staatsveiligheid informatie had achtergehouden of de dienst minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) had voorgelogen, zoals bleek uit een vernietigend rapport van het Comité I.

Wie dacht dat de chef van een overheidsdienst die zo zwaar uit de bocht gaat prompt wordt ontslagen, vergist zich. Zo iemand wordt gewoon beloond met een mooie kabinetsfunctie.

Uitgerekend de man die niets doet met informatie van buitenlandse inlichtingendiensten wordt nu mee verantwoordelijk voor de coördinatie van ons internationale veiligheidsbeleid. Tot er een opvolger is, blijft Dassen zelfs nog de Staatsveiligheid leiden.

Een vreemde gang van zaken die misschien te wijten is aan het feit dat Dassen een volbloed VLD'er is en een trouwe partijsoldaat. In de Wetstraat doken gisteren trouwens opnieuw de eerste grapjes op over het hoge VDAB-gehalte van de Vlaamse liberalen.

Daarnaast is er het dossier van het Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Het agentschap, operatief sinds 2000, ziet toe op de veiligheid van de kerncentrales en nucleaire toestellen.

Begin december bleek dat de top van het FANC bij een doorlichting onbekwaam was bevonden. De personeelsdirecteur werd ontslagen. Directeur-generaal Samain en zijn adjunct Baekelandt werden onbekwaam bevonden om leiding te geven, maar zij zouden ,,wegens hun grote expertise'' met behoud van wedde kunnen overstappen naar een adviseursfunctie.

Samain werd in april 2005 herbenoemd door Dewael voor een periode van zes jaar omdat hij ,,blijk gaf van uitmuntende intellectuele capaciteiten en zeer goede leidinggevende en sociale vaardigheden''.

Vrijdag werd het ontslag van Samain aanvaard door de ministerraad. Tegelijk werd een ontwerp-KB goedgekeurd over de samenstelling en bevoegdheden van de Wetenschappelijke Raad voor ioniserende stralingen die onder het FANC valt. Het ontwerp wijzigt het mandaat van de voorzitter van de wetenschappelijke raad. Dat wordt voortaan een voltijds mandaat. Daarmee is de weg vrij om de als onbekwaam bestempelde Samain een mooie uitloopfunctie te geven.

Gelukkig liet de Association Vinçotte Nucléaire (AVN), een van de privé-instanties die betrokken zijn bij de nucleaire controles op het terrein, gisteren weten dat het ontslag van drie van de vier FANC-topmannen geen invloed zal hebben op de kwaliteit van de controles. En anders is er nog de gedachte dat België beslist heeft om vanaf 2015 zijn nucleaire activiteiten af te bouwen.

Dat nieuws komt bovenop de berichten dat de topman van de Regie der Gebouwen, Hans Evenepoel, is aangehouden wegens corruptie. Volgens het gerecht hebben verschillende Vlaamse firma's Evenepoel, die in februari 2002 werd benoemd, en een andere ambtenaar omgekocht met cash geld, reizen en werken aan hun privé-woningen.

Of de topman van de Regie binnenkort ook op een kabinet aan de slag gaat of een uitloopbaan krijgt, is niet bekend.


DS, 01-02-2006