PDA

Bekijk de volledige versie : Woede over cartoons raast voort


Barst
1st February 2006, 01:21
Woede over cartoons raast voort


De Deense moslimgroep die de aanzet gaf tot een golf van kritiek over cartoons van Mohammed in de krant Jyllands Posten, accepteert de verontschuldigingen die het dagblad heeft aangeboden. Maar in islamitische landen blijft de woede over de spotprenten onverminderd groot.


De ministers van binnenlandse zaken van de Arabische Liga vroegen de Deense regering de makers van de cartoons ’stevig’ te bestraffen. In een aanval op de westerse vrijheid van meningsuiting drongen de bewindslieden, die gisteren in Tunis bijeen waren, erop aan zulke cartoons nooit meer te publiceren.

De redactie van Jyllands Posten in Aarhus werd gisteren ontruimd na een bommelding. Hoofdredacteur Carsten Juste liet maandagavond in een verklaring weten dat „de spotprenten geen schending van de Deense wet waren, maar onmiskenbaar veel moslims hebben gekrenkt en daarvoor bieden we excuses aan.”

Na de publicatie van de cartoons, vorig jaar september, zag Juste geen enkele aanleiding voor excuses. De hoofdredacteur schreef toen: „Als we dat doen gaan we in tegen de vrijheid van meningsuiting. Daar is generaties lang voor gevochten.”

Precies om die reden vindt europarlementariër Jeanine Jennis-Plasschaert (VVD) de Deense verontschuldiging misplaatst. „Toegeven aan opvattingen van radicale moslims, is het begin van het einde.”

De hoofdredacteur van het christelijke tijdschrift Magazinet uit Noorwegen, dat de cartoons enkele weken geleden publiceerde, zei te betreuren dat de cartoons moslims hebben beledigd. Hij bood echter geen excuses aan, maar benadrukte de vrijheid van meningsuiting.

Volgens het Noorse tijdschrift is de hoofdredacteur inmiddels ongeveer twintig keer met de dood bedreigd.


Trouw, 01-02-2006