PDA

Bekijk de volledige versie : Paus: ‘Christenen en moslims zijn broers en zussen’


l*tte.demeulder
30th November 2015, 09:46
[SIZE=3]Paus: ‘Christenen en moslims zijn broers en zussen’[/SIZE]

Paus Franciscus heeft christenen en moslims maandag opgeroepen om zich te verenigen tegen geweld in naam van een religie, en ‘nee te zeggen tegen haat’. Dat deed hij in een moskee in Bangui, hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

‘Christenen en moslims zijn broers en zussen’, zei de paus tijdens zijn toespraak. ‘We zijn er ons zeker van bewust dat de recente gebeurtenissen en het geweld dat jullie land dooreen heeft geschud geen juiste religieuze motieven hebben. Samen moeten we nee zeggen tegen haat, tegen wraak en tegen geweld, in het bijzonder dat geweld dat wordt gepleegd in naam van een religie of God zelf. God is vrede, salam! Wie zegt te geloven in God, moet een man of vrouw van de vrede zijn.’

Zondag had Franciscus al een ontmoeting met vertegenwoordigers van evangelische gemeenschap. Daar zei hij dat het gebrek aan eenheid tussen christelijke kerken een ‘schandaal’ is.

De moskee van Bangui, waar Franciscus zijn toespraak gaf, bevindt zich in de enclave PK5, waar de laatste moslims van Bangui hun toevlucht gevonden hebben. De paus werd er ontvangen door imam Nehedi Tidjani, in de aanwezigheid van katholieke en protestante delegaties.

Hoewel er gevreesd werd voor zijn veiligheid, besloot paus Franciscus om toch af te reizen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. Maandagmiddag vliegt de paus terug naar Rome.

Bron: De Standaard

Eigen mening:
De Paus heeft met wijze woorden gesproken naar mijn mening. We moeten ons niet langer verstoppen achter ons geloof en zeggen dat we uit naam van ons geloof actie ondernemen. Naar mijn mening kan geloof nooit geen oorzaak zijn van geweld. We maken nog steeds onze eigen beslissingen in ons leven. We kiezen zelf om bepaalde dingen te doen en niet te doen. Deze beslissingen kunnen we niet verantwoorden door ons geloof. We kunnen gelovig zijn. Dat is waar, maar je kan niet zeggen dat je mensen hebt omgebracht omdat het geloof dit vraagt. Dat is iets dat ik niet begrijp. In welk geloof dan ook. We kiezen zelf voor geweld of vrede. En het is tijd dat we de moeilijkheden tussen verschillende religies aan de kant zetten. Zodat we kunnen zorgen voor een betere wereld. Een wereld waarin vrede centraal staat. Een wereld waarin men geen terreurdaden in het nieuws ziet verschijnen. Een wereld waarin iedereen welkom is, ongeacht het geloof dat deze persoon heeft.