PDA

Bekijk de volledige versie : Gespannen verhouding Rusland en Turkije, terwijl presidenten been stijfhouden


GlennFig*eras
28th November 2015, 19:13
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt de Turkse bevolking aan niet-dringende reizen naar Rusland uit te stellen. Het diplomatieke conflict sinds Ankara dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde boven de Syrische grens, ontaardt steeds meer. De Turkse president liet ook verstaan dat hij het neerhalen van het Russische vliegtuig betreurt.

Het Turkse ministerie verwijst zaterdag in een communiqué naar de ‘moeilijkheden die Turkse burgers die reizen naar of verblijven in Rusland’ ondervinden. Turken moeten hun reisplannen uitstellen, aldus het ministerie, totdat de situatie opnieuw volledig opgehelderd is, klonk het.

Deze week haalden Turkse F-16's een Russische SU-24 neer die in het Turkse luchtruim zou gekomen zijn. Voor het eerst in vijftig jaar schiet een Navo-land een Russisch toestel neer.

Ankara zegt dat het Russische gevechtsvliegtuig het Turkse luchtruim schond en dat diverse waarschuwingen werden uitgestuurd om het toestel te doen rechtsomkeer maken. Moskou van zijn kant stelt dat de SU-24 steeds in het Syrische luchtruim is gebleven en dat er nooit contact is geweest met de Turkse luchtmacht.

Zaterdag verdedigde de Turkse president in een toespraak tot aanhangers opnieuw het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuiig door Turkse troepenen bekritiseerde Rusland voor zijn aanvallen in Syrië. Hij voegde eraan toe dat hij de actie wel betreurt betreurt. 'We wilden dat dit nooit gebeurd was, maar het is gebeurd. Ik hoop dat zoiets niet opnieuw gebeurt.'

Erdogan zei ook dat beide partijen de zaak op een positievere manier moeten benaderen. De voorziene ontmoeting tussen beide presidenten op de klimaatconferentie in Parijs is volgens hem een ideale gelegendheid daartoe. Hij riep daarom opnieuw op tot een ontmoeting. Vrijdag had een medewerker van de Russische regering echter laten weten dat president Poetin Erdogan niet wil ontmoeten, zolang er geen excuses komen van Turkse kant. Erdogan weigert zich echter te excuseren. En terwijl beide presidenten het been stijfhouden, dreigen de spanningen tussen beide landen nog meer op te lopen.

Woensdag gooiden honderden manifestanten met stenen naar de Turkse ambassade in Moskou, waarbij er ook ramen sneuvelden. Turkse burgers zijn naar verluidt ook al opgepakt door Russische politieagenten

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151128_01994627
Datum: 28/11/2015
Uur: 18.59u

Eigen mening: Ik vind de gespannen verhouding tussen Rusland en Turkije zeer nadelig in de strijd tegen IS. Het was inderdaad niet slim van Turkije om het Russische vliegtuig neer te schieten. Erdogan zegt wel dat hij deze gebeurtenis erg betreurt. Poetin zegt dat hij geen ontmoeting wil tot dat Erdogan zijn excuses aanbiedt maar hij weigert dat te doen. Dat vind ik erg kinderachtig want als hij dat gewoon doet kunnen beide partijen elkaar ontmoeten en kunnen er gesprekken gevoerd worden. Daaruit kan dan een oplossing gehaald worden.