PDA

Bekijk de volledige versie : Waarom mieren slimmer zijn dan de mens.


Jessie.P*eters
27th November 2015, 19:33
Mieren kunnen een voorbeeld zijn voor de mens. Zo kunnen wij nog heel wat van de insecten leren met betrekking tot reddings- en verkenningsoperaties.

Wetenschappers van de universiteit van Sydney hebben gefilmd hoe mieren levende bruggen bouwen door hun lichamen aan elkaar te hangen. De mieren die in de regenwouden van Centraal- en Zuid-Amerika wonen, vormen de bruggen om hun reisweg langs onbekend en potentieel gevaarlijk terrein te vergemakkelijken en zich sneller voort te kunnen bewegen. De bruggen kunnen echter ook binnen enkele seconden weer afgebroken worden wanneer ze te lang worden en het wandelende verkeer vertraagt.

Het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, biedt ook mogelijkheden voor de mens, meer bepaald voor exploratie- en reddingsoperaties. Door de mieren zorgvuldig te observeren, willen wetenschappers eenvoudige systemen ontwikkelen zodat een groep robotten zich op eenzelfde manier zou kunnen gedragen als een mierenkolonie. Die robots zouden dan nuttige taken kunnen uitvoeren zoals het creëren van bruggen om een complex terrein te verkennen of ondersteuning bieden aan een onstabiel gebouw.

Bron: De Knack, (27 november 2015). "Waarom mieren slimmer zijn dan de mens." Geraadpleegd op 27 november 2015, via http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/waarom-mieren-slimmer-zijn-dan-de-mens-video/article-normal-629671.html

Mening: Dit is goed nieuws voor onze toekomst. Op het gebied van samenwerken, reddings- en verkenningsoperaties kunnen we nog heel wat bijleren van de mier. Door de mieren zorgvuldig te observeren merken we allerlei doordachte strategieën op om te overleven. Mieren zijn uitstekende samen werkers. De mier zou eventueel een oplossing kunnen bieden om robots taken te laten uitvoeren in de toekomst. Wetenschappers kunnen door het observeren van de mier een eenvoudig systeem ontwikkelen om robots op eenzelfde manier te laten gedragen als een mierenkolonie. Dit is goed nieuws voor de mens, alle gevaarlijke taken zoals bruggen bouwen, onbekende terreinen verkennen,... kunnen vervagen worden door robots. Hierdoor zullen er in de toekomst minder mensenlevens in gevaar komen.

Sofie.DeWolf
28th November 2015, 10:21
Mijn mening komt overeen met de mening van Jessie. Mieren zijn koloniedieren die alles samen doen. Ze werken samen, komen op voor elkaar een hebben een enorm eenheidsgevoel. Dit zorgt ervoor dat ze tot meer in staat zijn dan wij, mensen. De mens is vooral op zichzelf gericht en denkt dat hij/zij het altijd aan het juiste eind heeft, terwijl het luisteren naar ideeën van anderen tot geniale oplossingen kan leiden. Het lijkt mij een hele vooruitgang voor de wetenschap om robots te maken naar analogie met 'het kunnen' van mieren. Zoals Jessie al aanhaalde, kunnen er op deze manier gevaarlijke opdrachten uitgevoerd worden door robots in plaats van door mensen.