Inloggen

Bekijk de volledige versie : Frankrijk wijkt af van bepaalde rechten uit mensenrechtenverdrag


Aurélie.J*cobs
27th November 2015, 16:01
In Frankrijk wordt tijdelijk afgeweken van bepaalde rechten die gegarandeerd worden door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Frankrijk heeft de Raad van Europa op de hoogte gebracht van zijn plannen om op bepaalde punten tijdelijk 'af te wijken van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens'. Dat is het gevolg van de noodtoestand die is afgekondigd na de aanslagen in Parijs.

De Franse autoriteiten brachten topman Thorbjorn Jagland van de Raad van Europa op de hoogte van 'een aantal maatregelen die genomen zijn in kader van de noodtoestand die werd afgekondigd'. De maatregelen houden in dat tijdelijk wordt afgeweken van bepaalde rechten die gegarandeerd worden door het mensenrechtenverdrag.

Verbod op foltering

Het internationaal erg belangrijke verdrag blijft wel van kracht in Frankrijk, onderstreept de Raad van Europa. Van bepaalde rechten kan bovendien nooit worden afgeweken, zoals het recht op leven en het verbod op foltering of onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen.

De notificatie kadert in artikel 15 van het verdrag, dat afwijkingen toestaat in het geval van noodtoestand. Dat stelt dat de secretaris-generaal van de Raad van Europa volledig op de hoogte moet gehouden worden van de maatregelen en de beweegredenen erachter.

Het komt de Raad van Europa niet toe om zich uit te spreken over de Franse beslissing. Het is het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat garant staat voor de conventie en zich dus bij eventuele klachten over de kwestie moet buigen.

Bron: KNACK, 27/11/2015.

Eigen mening: Ik begrijp wel dat Frankrijk een aantal aanpassingen doormaakt na de bedreiging van de terroristische organisatie IS. De vraag is wel tot wanneer deze veranderingen in het mensenverdrag blijven duren. Ik vind het wel vreemd dat er niet uitgesproken wordt verteld over welke rechten er uitgeweken gaat worden. Het is wel zeer positief dat het verbod op foltering van kracht blijft. Als ze dit verbod toegelaten zouden hebben, dan toont Frankrijk aan dat ze niet veel beter zijn dan de terroristen. Na de aanslagen in Parijs werden terecht de basisprincipes van de franse revolutie verkondigd. Als Frankrijk folteringen zou toelaten, dan zou dit tegen hun eigen principes ingaan.