PDA

Bekijk de volledige versie : Met de S-400 kan Poetin iedereen boven Syrië vernietigen


Jorn.S*oops
27th November 2015, 11:24
Met de S-400 kan Poetin iedereen boven Syrië vernietigen

Turkije zal vanaf vandaag wel drie keer nadenken voor het een Russisch toestel in het vizier neemt. Met het sturen van de S-400, het modernste luchtverdedigingssysteem van Rusland, heeft Moskou de militaire interventie in Syrië opgevoerd. Elk gevechtsvliegtuig binnen een straal van 400 kilometer, van Zuid-Turkije tot Irak, kan nu door de Russen uit de lucht worden geschoten.

Een dag nadat president Poetin opdracht gaf het geavanceerde luchtdoelsysteem naar Syrië te sturen, was een S-400 Triumf batterij al operationeel op de luchtmachtbasis Hmeymim bij de kuststad Latakia.

De razendsnelle stationering van de S-400, een geavanceerde concurrent van de Amerikaanse Patriot, is vooral een signaal aan Turkije dat dinsdag een Russische Su-24 neerschoot. Alle F-16's van de Turkse luchtmacht in Zuid-Turkije zijn nu ten dode opgeschreven als ze Russische gevechtsvliegtuigen willen neerhalen.

De Turkse piloten kunnen immers bar weinig uitrichten tegen de raket van de S-400 die met een snelheid van twee tot zes keer de snelheid van het geluid op een vliegtuig afkomt.

Israël en het Westen vrezen het dodelijke luchtdoelsysteem al jaren. "Het zal gereed zijn om elk doel in de lucht te vernietigen dat een gevaar vormt voor onze vliegtuigen", waarschuwde de Russische minister van Defensie Shoigu woensdag dreigend. Het was duidelijk wie Shoigu bedoelde: de Turkse luchtmacht.

"Game changer"

"Het is een game changer", zei de voormalige Israëlische ambassadeur in Moskou, Zvi Magen, in The Times of Israël over de S-400. Omdat Israël bezorgd was over een variant van het high tech-raketsysteem, de minder moderne S-300, probeerde Jeruzalem jarenlang te voorkomen dat Syrië en Iran het in handen kregen. Teheran wilde de S-300 kopen om de nucleaire installaties, zoals het ondergrondse Fordow, te beschermen tegen een preventieve aanval van Israël.

De stationering van de S-400 is slechts een van de maatregelen die Poetin woensdag heeft genomen om de Russische gevechtsvliegtuigen in Syrië te beschermen. Zo is de Moskva, dat deel uitmaakt van de Zwarte Zee-vloot, naar de Syrische kust gedirigeerd.

Het marineschip, dat al aanwezig was in de Middellandse Zee, beschikt over S-300 Fort-raketten die vliegtuigen tot op 90 kilometer kunnen neerhalen. De Turken moeten nu dus ook rekening houden met dit schip. Verder worden de Russische vliegtuigen tijdens hun bombardementsmissies vanaf nu beschermd door gevechtsvliegtuigen.

Intimiderend

Betwijfeld moet worden of de Turkse F-16's, bij weer een incident in het grensgebied, zich net zo zullen opstellen als dinsdag. Want de vliegers, de generaals in Ankara en president Erdogan weten welke dreiging uitgaat van de S-400. Wat gaan ze doen als een Russische Su-24 de komende weken, per ongeluk of wellicht met opzet, een paar kilometer Turkije binnendringt? De Turken weten vanaf nu dat ze elke seconde in de gaten worden gehouden door de Russische bedieners van de S-400 op Hmeymim.

Het luchtdoelsysteem kan tientallen doelwitten tegelijk volgen en aanvallen. Behalve Zuid-Turkije, kunnen de Russen ook delen van Irak, Jordanië en Israël bestrijken met de S-400-raketten. De NAVO weet al jaren waartoe het Russische luchtdoelsysteem in staat is omdat NAVO-lid Griekenland beschikt over de S-300. Tijdens NAVO-oefeningen wordt het raketsysteem ook ingezet om vijandelijke vliegtuigen te vernietigen.

De stationering van de S-400 heeft ook gevolgen voor de VS en de zeven andere landen die nu bombardementen op Islamitische Staat uitvoeren in Syrië en Irak. Het regeringsgezinde Sputnik-nieuwsagentschap publiceerde vandaag een graphic van het S-400-systeem, met een lijst van de westerse vliegtuigen die kwetsbaar zijn.

Variërend van de strategische Amerikaanse bommenwerper B-1 en de F-15 tot het AWACS-radarverkenningsvliegtuig. De aanwezigheid van zo'n geavanceerd luchtdoelsysteem op de grond, waarvan een flinke dreiging uitgaat, maakt coördinatie tussen de Russen en de Amerikanen van hun operaties nu urgenter dan ooit. "Het maakt de zaken iets ingewikkelder", zei de hoge Amerikaanse luchtmachtcommandant Charles Brown woensdag op voorzichtige toon over de stationering van de S-400.

Bron: De Morgen 26/11/15, http://www.demorgen.be/buitenland/met-de-s-400-kan-poetin-iedereen-boven-syrie-vernietigen-beed3b94/

Eigen mening: Ik vind het ergens positief dat er dergelijke wapens bestaan, want tijdens momenten van serieuze dreiging zijn dergelijke middelen enorm afschrikwekkend. Het zendt ook een signaal uit naar de landen die IS steunen. Langs de andere kant kijk ik nu angstvallig naar de toekomst. Rusland kan nu zonder dit expliciet te zeggen heel landen in bedwang houden. Zij hebben plots alle macht in handen. Want zelfs Westerse landen die bombardementen willen uitvoeren kunnen door Rusland uitgeschakeld worden. Ik vind het dus eigenlijk niet echt kunnen dat zo een maatregel genomen wordt zonder goede samenwerking met andere landen. Slechts dan vind ik deze maatregel iets veiliger, want dan zijn er degelijke afspraken gemaakt.