Inloggen

Bekijk de volledige versie : Naar vast aantal plaatsen voor artsenstudie?


lore.c*usters
27th November 2015, 09:52
Het toelatingsexamen wordt makkelijker, maar alleen een vastgelegd aantal met de best scorende deelnemers mag aan de studie voor (tand)arts beginnen. Dat beveelt een commissie aan.

Het aantal gegadigden dat aan de studie geneeskunde of tandheelkunde mag beginnen, wordt best op een andere manier geselecteerd. Dat stelt een commissie met experts voor.

Het toelatingsexamen bestaat sinds 1997, maar ligt onder vuur. Het zou te moeilijk zijn en het slaagcijfer ligt te laag. Het aantal deelnemers is geëxplodeerd – van 914 in 1998 naar 6.185 dit jaar – wat als gevolg had dat het steeds moeilijker moest worden om de selectie te kunnen doorvoeren.

De minister van onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), had een begeleidingscommissie samengesteld met afgevaardigden van onder meer de universiteiten, de studenten en het secundair onderwijs. Hun aanbevelingen om het examen bij te sturen, werden gisteren bekendgemaakt.

Het examen zou volgens hen makkelijker mogen. Tegelijk wordt het een ‘vergelijkend’ examen. Niet iedereen die de helft van de punten haalt, mag door, alleen een vast aantal met de best presterende deelnemers. Dat aantal wordt afgestemd op het gewenste contingent artsen dat de overheid vastlegt. Een numerus fixus, heet dat.

‘Stel dat het aantal 900 is, dan pakt de deelnemer die 901ste is ernaast’, zegt de voorzitter van de commissie, de Gentse decaan Guy Vanderstraeten. ‘Hij of zij staat dan op een wachtlijst en als er afvallers zijn, komt er mogelijk nog een plekje vrij.’

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151126_01992269 27/11/2015

Eigen mening: Ik vind het een beetje vreemd dat ze het zo gaan doen. Als eerste denk ik ook wel dat het examen net iets te moeilijk is maar het mag niet te gemakkelijk zijn want dan kan iedereen bewijze van spreken tandarts of arts worden. Met het beperkt aantal die werkelijk mogen slagen is het wel zo dat er heel wat commotie zal plaatsvinden omdat een leerling wel geslaagd zou zijn maar net niet binnen het beperkte aantal valt.