PDA

Bekijk de volledige versie : Poetin: 'Turkije heeft ons verraden'


Jan.H*fkens
26th November 2015, 22:52
De Franse president François Hollande kwam met zijn Russische collega Vladimir Poetin overeen om meer informatie uit te wisselen in hun gezamenlijke strijd tegen Islamitische Staat (IS). Poetin kwam tijdens het onderhoud in Moskou ook terug op het Russische gevechtsvliegtuig dat werd neergehaald door de Turken.

Poetin noemde de actie van Turkije een daad van verraad door een land dat Rusland als een vriend beschouwde. De Turkse luchtmacht schoot dinsdag een Russische straaljager neer. Turkije, een belangrijke Navo-lidstaat en lid van de coalitie tegen IS, vindt niet dat het land verkeerd heeft gehandeld met zijn militaire actie. Omdat het Russische gevechtsvliegtuig illegaal het Turkse luchtruim zou zijn binnendrongen, spreken de Turken over wettelijke landsverdediging. Volgens de Russen bevond de SU-24 zich dan weer al die tijd binnen Syrische grenzen.

Toch wil Rusland zich nog engageren in de internationale coalitie in Syrië onder leiding van de Verenigde Staten, verklaarde Poetin vandaag. De Russische president is naar eigen zeggen ook nog steeds op zoek naar internationale steun voor een politieke oplossing in het Syrische conflict.

Hollande maakte op zijn beurt bekend dat Frankrijk en Rusland inlichtingen gaan uitwisselen over Islamitische Staat en andere militanten in Syrië. Zo moeten de luchtaanvallen van beide landen efficiënter worden. Volgens de Franse president is hij met Poetin ook overeengekomen om alleen IS en andere jihadistische groeperingen te viseren. 'We willen alleen terroristische groeperingen zoals IS raken en geen strijders die het terrorisme bestrijden. Dat is belangrijk.'

Hollande zoekt medestanders

Eerder pleegde Hollande al met wisselend succes al overleg pleegde met de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Britse premier David Cameron, de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Sinds de aanslagen in Parijs op 13 november, heeft Hollande een harder standpunt ingenomen in de strijd tegen Islamitische Staat.

Hij wil het Franse veiligheidsbudget met 600 miljoen euro verhogen en ook de bombardementen tegen de terreurgroep IS opvoeren. Militaire hulp van het achtste grootste leger ter wereld zou sterk kunnen doorwegen in de internationale anti-IS coalitie die hij wil organiseren.

Eigen mening: Het is momenteel een warboel in de wereld en nu ook binnen Europa. Als bondgenoten nu ook nog onderling ruzie gaan maken dan gaat het nog een hele tijd duren in het Midden-Oosten. Poetin is zo al niet de beste vriend van verschillende staatshoofden door verschillende controversiële uitspraken maar een coalitie vormen is toch belangrijk om zo snel mogelijk IS uit de wereld te krijgen want niemand wil een tweede 13 november. Dus het is te hopen dat ze zo snel mogelijk de krachten bundelen en samen strijden in de plaats van tegen elkaar.

Bron: De standaard, geraadpleegd op 26/11/15, http://www.standaard.be/cnt/dmf20151126_01990786