PDA

Bekijk de volledige versie : Mysterieus paars slijm in Noorse fjorden bezorgt wetenschappers kopzorgen


sven.s*ets
26th November 2015, 17:10
[SIZE=5]Mysterieus paars slijm in Noorse fjorden bezorgt wetenschappers kopzorgen[/SIZE]

"Een fenomeen dat ze nooit eerder hebben gezien", zo noemen wetenschappers het kleurrijke slijm dat nu al enkele maanden de noordelijke kustlijn van Noorwegen besmeurt. Het paarse goedje verzamelde zich in en rond de pittoreske Lyngenfjord, en vormt een 200 meter brede boterige laag op het water.


Het stroperige spul dook eind augustus voor het eerst op, en houdt sindsdien tal van vissers en zeelui, maar ook wetenschappers in de ban. Het slijm koekte inmiddels samen tot een enorme massa, die het water op en rond de Lyngenfjord bedekt.

Wetenschappers staan voor een raadsel. "We hebben metingen gedaan met een echolood en ander materieel, maar de gegevens die dat opleverde zijn totaal atypisch", getuigde Roger Larsen, professor aan de universiteit van Tromsų, enkele weken geleden op de nationale omroep NRK. "Ik ben er zeker van dit nooit eerder gezien is."

De theorie die tot dusver de meeste bijval kent, is dat het geleiachtige spul gevormd wordt door restanten van kwallen. In de fjorden komen namelijk veel ribkwallen voor. Hoe die zo massaal in de Lyngenfjord zouden terechtgekomen zijn, kan echter niemand zeggen, laat staan waarom en hoe ze tot paars slijm gereduceerd zouden worden.

[SIZE=3]Nieuwe soort
[/SIZE]
Volgens de Noorse nieuwssite The Local zijn er stalen genomen van het kleurrijke slib, en worden die nu nog verder onderzocht. De analyse moet duidelijk maken vanwaar het slijm afkomstig is, en wat de gevolgen zijn.

Niet alleen is dit mogelijk problematisch voor het milieu, het slijm vormt ook een obstakel voor boten en hindert vissers. Velen maken immers gebruik van sonarsystemen om hun vangst te localiseren, maar door het slijm kunnen ze geen vissen detecteren.

Om de zaak nog mysterieuzer te maken, hebben onderzoekers mogelijk een nieuwe diersoort ontdekt. Nadat ze de fjord volledig hadden uitgekamd, ontdekten ze in hun sleepnet een marmerachtig, geleiachtig wezen zonder zichtbare tentakels. Of dit beest iets te maken heeft met het paarse slijm, is vooralsnog een raadsel.