PDA

Bekijk de volledige versie : Eerste vogelgriepuitbraak in Frankrijk sinds 2007


simon.s*olders
25th November 2015, 14:42
[SIZE=2]Eerste vogelgriepuitbraak in Frankrijk sinds 2007[/SIZE]

In Frankrijk is voor het eerst sinds 2007 opnieuw het gevaarlijke vogelgriepvirus (H5N1) opgedoken bij kippen. Dat heeft het land, de grootste landbouwproducent in de EU, vandaag gemeld.

Het virus werd vastgesteld op een erf in Dordogne, zo staat te lezen in een mededeling van het Franse ministerie van Landbouw. Het gaat om de eerste uitbraak sinds 2007, toen de ziekte in het land werd vastgesteld bij een groep wilde zwanen. Na eerdere vogelgriepuitbraken in Frankrijk sloegen meerdere landen, waaronder Japan, Egypte en Hongkong, Frans gevogelte in de ban.

"De virusstam wordt nog onderzocht", aldus landbouwminister Stephane Le Foll, "maar alles wijst er voorlopig op dat het gaat om een laagpathogene variant die eerder al in Europa werd vastgesteld." Dat betekent dat het wellicht om een milde variant gaat, die weinig ziekmakend is.

Een laagpathogeen virus kan echter muteren naar een hoogpathogeen virus, en dus zijn maatregelen nodig. Le Foll heeft een nationaal interventienoodplan geactiveerd, zoals de Europese en internationale wet dat voorschrijft. In een zone van tien kilometer rond het besmette terrein zal al het pluimvee onderzocht worden.

Het Franse landbouwministerie benadrukt dat het virus niet op de mens kan overgedragen worden door de consumptie van vlees, eieren, foie gras of andere voeding.
Menselijke gevallen

Eerder dit jaar, in maart, kregen ook Bulgarije en Roemenië met de vogelgriep af te rekenen.

In 1997, bij een uitbraak in Hongkong, werden voor het eerst mensen besmet door een hoogpathogene variant van het H5N1 virus. In 2003 en 2004 dook het virus opnieuw op en verspreidde het zich van Azië naar Europa en Afrika, met miljoenen gevogelte-infecties, honderden menselijke gevallen en vele overlijdens tot gevolg.

Bron:http://www.demorgen.be/wetenschap/eerste-vogelgriepuitbraak-in-frankrijk-sinds-2007-b2f37c5b/

Eigen mening: Ik denk dat we deze ziekte van het begin af aan serieus moeten nemen en er meteen maatregelen voor moeten nemen. Ik denk dat we momenteel een epidemie wel kunnen missen. Vele Vogels maar ook mensen kunnen aan deze ziekte overlijden en dat kan serieuze gevolgen hebben. Ik zou in dit geval zo snel mogelijk deze vogels slachten zodat de ziekte zich niet sneller kan verspreiden en zodat we niet binnen de kortste keren met een grootschalige epidemie komen te zitten.