PDA

Bekijk de volledige versie : 2015 op weg warmste jaar ooit gemeten te worden


L*ze. Verhaegen
25th November 2015, 14:30
Het jaar 2015 wordt waarschijnlijk het warmste jaar dat ooit is gemeten. Dat komt vooral doordat er nog nooit zoveel broeikasgassen in de atmosfeer hebben gezeten als nu. "Als we gewoon verdergaan met 'business as usual', kan de temperatuur wereldwijd stijgen met 5 à 6 graden Celcius", zo waarschuwt de topman van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN.


©GETTY
De gegevens komen uit het nieuwste rapport van de WMO over de stand van ons klimaat.

"Het jaar 2015 zal de geschiedenis ingaan omwille van meerdere redenen", aldus secretaris-generaal Michel Jarraud op een persconferentie. Het aantal broeikasgassen in de atmosfeer bereikte nieuwe recordhoogtes, en tijdens de lente overschreed de driemaandelijkse gemiddelde CO2-concentratie in de lucht voor het eerst de grens van 400 ppm. Ook de oppervlaktetemperaturen van de oceanen waren nooit zo hoog als dit jaar, nadat ze vorig jaar al een record braken. De gemiddelde temperatuur ligt nu 1 graad hoger dan in de pre-industriële samenleving. Dat is een mijlpaal, maar geen positieve, aldus de WMO.

Ook is dit jaar sprake van een sterke El Niño. El Niño is een terugkerend weerverschijnsel. Het zorgt voor opwarming van het zeewater in de Grote Oceaan, waardoor stromingen en windrichtingen veranderen en er over de hele wereld extreem weer kan ontstaan.

De jaren 2011-2015 zijn samen bovendien de warmste periode van vijf jaar ooit gemeten, met veel extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, die voortkomen uit klimaatverandering, door de mens veroorzaakt. Daaronder zijn hittegolven in India en Pakistan en zware regenval met daaropvolgende overstromingen in delen van Zuid-Amerika, Noord-Afrika en China.

"De uitstoot van broeikasgassen, die de klimaatverandering veroorzaken, kan gecontroleerd worden", aldus Jarraud. Volgens hem is het nog altijd mogelijk om de globale temperatuur met niet meer dan 2 graden Celcius te laten stijgen tegenover het pre-industriële tijdperk, maar dan moeten we wel actie ondernemen."We hebben de kennis en de middelen om in te grijpen. Wij hebben een keuze. De volgende generaties niet meer." Gebeurt er niets en doen we gewoon verder met 'business as usual', dan kan de temperatuur volgens het WMO stijgen met "5 à 6 graden".

Maandag begint in Parijs de klimaatconferentie van de VN.

Bron: http://www.demorgen.be/wetenschap/2015-op-weg-warmste-jaar-ooit-gemeten-te-worden-bc6

Mening: Met alle andere wereldproblemen is dit probleem wat aan de kant geschoven. Toen men erachter kwam dat de aarde aan het opwarmen was had men het over niets anders meer. Nu, de dag van vandaag, hoor je er zelden nog iets over. Ik vind dat dit meer in het nieuws mag blijven komen, bijvoorbeeld bij het weer, als de weerman of weervrouw iets zou zeggen over de opwarming gaan veel meer mensen alerter zijn. Al is het maar een zinnetje 'we zijn goed op weg of net niet'. Zolang men hierover maar up-to-date blijft. Ook moeten er strengere controles uitvoeren denk maar aan het volkswagenschandaal, dit kan absoluut niet. Of men moet de elektrische auto's meer promoten of men moet de uitstoot controleren door iemand buiten het bedrijf. Als dit zo doorgaat, waar eindigen we dan binnen 50 jaar?