PDA

Bekijk de volledige versie : Wat leert de geschiedenis ons over terrorisme?


Yves J*nssens
25th November 2015, 11:21
De horror en de schaal van wat vorig weekend in Parijs gebeurde, is ongezien. Maar net zoals voor andere wereldsteden is terrorisme voor de Franse hoofdstad niet nieuw. Ook de internationale reikwijdte van IS en het feit dat de terroristen vanuit het buitenland opereren, is niet uitzonderlijk.

Is terrorisme iets van deze tijd?
Frankrijk en vooral Parijs waren in de geschiedenis al vaker het slachtoffer van groeperingen die geweld gebruiken om hun doelen te bereiken. In de negentiende eeuw lieten anarchisten bommen ontploffen in Parijs, en ze slaagden er zelfs in om een president te vermoorden. Op het einde van de negentiende eeuw vermoordden anarchisten meer monarchen en politieke leiders dan in gelijk welk ander tijdperk. In de twintigste eeuw gebeurden er in Frankrijk en andere Westerse landen verscheidene aanslagen in naam van zowel extreem rechts, extreem links, nationalisme of religie. Zo werd België in de jaren 1980 opgeschrikt door aanslagen van de Bende van Nijvel en de Cellules Communistes Combattantes.

Heeft IS een uitzonderlijk breed internationaal bereik?
Terreurnetwerken zoals al-Qaeda en IS lijken een extreem breed internationaal bereik te hebben, maar terrorisme is historisch gezien altijd een internationaal fenomeen geweest. In 1894 pleegde de Italiaanse anarchist Sante Geronimo Caserio, geïnspireerd door Russische terroristen, een geslaagde moordaanslag op de Franse president Sadi Carnot.

In 1937 ontdekte de Franse politie een samenzwering die tot doel had het Franse regime omver te werpen. De extreemrechtse groepering Cagoule kreeg daarvoor financiële en materiële steun van het Italiaanse regime van Mussolini. Cagoule vermoordde in Frankrijk antifascistische tegenstanders, informanten en agenten in opdracht van Italië.

Is het nieuw dat terroristen uit het buitenland komen?
In de zomer van 1905 pleegde Antwerpenaar Edward Joris in Constantinopel een aanslag op de Ottomaanse sultan. De ontploffing kostte het leven aan 26 mensen, voor het merendeel koetsiers en soldaten.

In 1934 pleegden Kroatische nationalisten in Marseille een geslaagde moordaanslag op koning Alexander van Joegoslavië. In oktober 1978 vuurden Palestijnen op een vliegtuig dat van Parijs naar Israel vloog. In de jaren 1990, pleegde de Algerijnse groepering Islamique Armée verschillende aanslagen op het Franse vasteland en in de voormalige Franse kolonie.

In de jaren 1950 en 1960 pleegde het Algerijnse Front de la Libération Nationale (FLN) aanslagen op het Franse vasteland in naam van onafhankelijkheid voor Algerije. Als tegenreactie pleegde het Franse l’Armée Secrète aanslagen op Algerijnse nederzettingen en probeerde de door Europese kolonisten opgerichte groepering op 22 augustus 1962 zelfs om president Charles de Gaulle te vermoorden in een poging de Algerijnse onafhankelijkheid af te remmen.

http://eoswetenschap.eu/artikel/wat-leert-de-geschiedenis-ons-over-terrorisme 25/11/2015

Eerst ga ik het hebben over mijn forum keuzen. Ik had dit artikel eerst bij wereld geplaatst omdat ik vond dat het overkoepelend was voor heel de wereld maar bij nader in zien vindt ik dat dit beter past binnen Europa er komen in het artikel ook een paar voorbeelden buiten de EU maar ze zijn wel meer met onze westerse wereld gerelateerd.
Ook heb ik lang getwijfeld of ik dit artikel wel zou poste omdat mijn tutors uitdrukkelijk hebben gezegd dat bijna alles wat met terrorisme te maken heeft boecht is omdat dit zich blijft herhalen op andere vlakke maar ik vindt toch dat dit artikel relevant is omdat het eerder gaat over de geschiedenis van terrorisme en de lessen die we hier uit kunnen trekken.
Wat ik wel opvallend in het artikel vind is het feit dat op het eind van de 19de eeuw de anarchisten meer monarchen en politieke leiders vermoorden dan ooit te voren. Ik vind dit iet wat vreemd omdat je zou kunnen denk dat de veiligheid er op vooruitgaat met de ontwikkeling van de mens. Een ander aspect dat me opvalt is dat bijna elke terroristische groep wel relatief sterk is op internationaal vlak Dat merk je nu zeker met al de 'propaganda' filmpjes van IS waarmee ze op gruwelijke wijzen mensen om het leven brengen