PDA

Bekijk de volledige versie : Aarde heeft misschien 'haren' van donkere materie


Floor.C*oonen
25th November 2015, 10:55
Computersimulaties van Gary Prézeau van NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië, suggereren dat onze thuisplaneet dunne 'haren' van donkere materie zou kunnen hebben van miljoenen kilometers lang. Prézeau's resultaten zijn gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

Donkere materie is nog nooit direct waargenomen, hoewel astronomen en natuurkundigen nauwelijks meer twijfelen aan het bestaan ervan. Naar alle waarschijnlijkheid bestaat donkere materie uit tot nu toe onbekende elementaire deeltjes met een relatief grote massa. Eerdere computersimulaties van het ontstaan van sterrenstelsels wijzen uit dat die deeltjes bij voorkeur langgerekte slierten vormen.

Prézeau's berekeningen laten nu zien dat de zwaartekracht van een ster of een planeet (dus ook van de aarde) zulke donkere-materieslierten kan 'focussen' in extreem dunne, langgerekte 'haren' met een hoge dichtheid. Prézeau benadrukt dat zijn resultaten nadere uitwerking en bevestiging verdienen. Maar als het zou lukken om nauwkeurig te 'voorspellen' waar de dichtheid van deze 'haren' het hoogst is, zou het volgens hem mogelijk moeten zijn om met behulp van een ruimtesonde ter plekke jacht te maken op de mysterieuze donkere materie.

bron: http://eoswetenschap.eu/artikel/aarde-heeft-misschien-haren-van-donkere-materie

Mening: Dit artikel past bij het onderwerp 'wereld wetenschap' omdat de hele wereld hierbij betrokken zal worden. Men heeft nog nooit onderzoek kunnen doen naar zware materie omdat men dit nog nooit heeft kunnen waarnemen. Het is dus een grote stap in de wereldwetenschap dat men een plaats heeft gevonden met deze mysterieuze materie. Wanneer men verder onderzoek zal doen naar de donkere materie zal men de zwaarste atomen onderzoeken. In het wonderbaarlijkste geval zal men ook nieuwe atomen ontdekken. Ik vind het raar dat men de 'haren' rondom de aarde nu pas heeft ontdekt omdat er al ontelbaar veel onderzoek is gedaan naar de atmosfeer. Vele redenen dus waarom dit artikel zo interessant is.