PDA

Bekijk de volledige versie : Rusland draait gaskraan naar Oekraïne toe


Caro E*gers
25th November 2015, 10:24
Rusland draait gaskraan naar Oekraïne toe

Caro E*gers
25th November 2015, 10:31
Rusland draait gaskraan naar Oekraïne toe


Rusland heeft de gaskraan naar Oekraïne toegedraaid omdat Kiev de achterstallige rekeningen maar niet betaalt, zo laat de Russische gasreus Gazprom weten. De drooglegging van gas naar Oekraïne kan "ernstige gevolgen" hebben voor de gastoevoer naar Europa

De gastoevoer van Rusland naar Oekraïne staat op de helling omdat de rekeningen maar niet betaald worden. Dat zegt de Russische gasreus Gazprom in een persmededeling. Na een onderbreking tijdens de zomer waren Rusland en Oekraïne overeengekomen dat er tot maart 2016 gas zou geleverd worden.

De vooraf betaalde voorraad gas is nu opgebruikt, maar de Oekraïense gasmaatschappij Naftogaz heeft de voorafbetalingen voor een nieuwe levering nog niet gedaan. Naftogaz had eerder laten weten voorlopig geen Russisch gas meer nodig te hebben. Er is nog voldoende voorraad, luidde het.

Gazprom wijst op "ernstige risico's". Zo kan de drooglegging ook gevolgen hebben voor de energiebevoorrading van Europa. Zowat 15 procent van het in Europa verbruikte gas gaat via het grondgebied van Oekraïne.

Toch wordt getwijfeld aan de officiële uitleg van Rusland. Sinds afgelopen weekend lopen de spanningen tussen beide landen weer op vanwege de stroompanne op de Krim. Op het geannexeerde schiereiland zitten 900.000 inwoners al sinds zondag zonder stroom omdat verschillende elektriciteitsmasten gesaboteerd werden.

Spanning op de Krim

Vermoed wordt dat de hoogspanningsmasten beschadigd werden door Oekraïense activisten. Rusland wijst alvast met een beschuldigende vinger naar Oekraïne en zegt dat Kiev om politieke redenen de energielijnen naar de Krim niet wil herstellen.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de kraan van Russisch gas naar Oekraïne wordt dichtgedraaid. In juni 2014 werd de gastoevoer opgeschort omdat Oekraïne ook dan de rekeningen niet had betaald. Door de gespannen situatie in het oosten van Oekraïne duurde het toen bijna vijf maanden aleer een akkoord werd bereikt.

Bron De Redactie 25/11/2015 - 08:58

Mening
Valt het jullie ook op dat Europa onder elke misstap van welk land dan ook de pineut is ? Nu weer een 'strijd' tussen Rusland en Oekraïne, Oekraïne is Europa, maar wil dit zeggen dat heel Europa hier moet onder lijden ? Ze moeten hun strijd maar onder elkaar uitvechten zonder Europa hierbij de betrekken. We hebben niets misdaan tegenover Rusland. Ze moeten toch ook snappen dat wij het gas nodig hebben en het gaat via Oekraïne, maar moeten wij daarvoor zonder gas zitten. Volgens mij als dit zo blijft voortgaan bij de minste conflicten zal iedereen met iedereen in oorlog leven. We moeten gewoon doen wat ze van ons vragen, betalen voor gas,... . Toch niet zo moeilijk durf ik te hopen.