PDA

Bekijk de volledige versie : Poetin duwt beurzen dieper en jaagt olie hoger


Caro E*gers
24th November 2015, 15:12
Poetin duwt beurzen dieper en jaagt olie hoger

Na het ernstige incident met een Russisch gevechtstoestel zakken de Europese beurzen diep in het rood. Uitspraken van Poetin doen de olieprijs omhoogschieten.

Turkije maakte vanmorgen bekend dat zijn luchtmacht nabij de grens met Syrië een Russisch gevechtstoestel had neergeschoten. Het toestel, een Sukhoi Su-24 Fender, zou het Turkse luchtruim hebben geschonden en niet op waarschuwingen hebben gereageerd.
Door het incident krijgen de labiele toestand in het Midden-Oosten en het politieke pokerspel dat daar gespeeld wordt, weer volop de aandacht van beleggers.
De Russische president Vladimir Poetin wakkerde de vrees na de middag aan. Hij zei dat het neerhalen van de Russische jet gelijk stond met een mes in de rug krijgen en waarschuwde dat het incident ernstige gevolgen zou hebben voor de Russisch-Turkse relaties. Hij zei ook dat grote hoeveelheden olie geproduceerd door de rebellen via Turkije werden verscheept.
De Europese beurzen kleuren allemaal rood en verliezen in de namiddaghandel gemiddeld zowat 2 procent. Het grootste verlies is voor de beurs van Moskou. De toonaangevende Micex verliest 3,5 procent en laat daarmee wereldwijd een van de slechtste resultaten optekenen. De Borsa Istanbul 100-index verzwakt 2 procent en valt terug tot het laagste niveau in bijna een maand.
De lira verliest het meest onder de munten van groeilanden. De Turkse munt verzwakt 0,6 procent tegenover de Amerikaanse dollar. De woorden van Poetin jagen de olieprijs ruim 2 procent hoger. Goud stijgt een klein procent.

Cristian Maggio, hoofd van het groeimarktenonderzoek bij Toronto Dominion Bank in Londen, verwoordde het tegenover Bloomberg als volgt: ‘Dit was een ongeluk dat er zat aan te komen. De reactie van de lira houdt steek. Deze episode toont gewoon aan dat de markt de geopolitieke risico’s in de regio zwaar onderschat.’
In Europa staan aandelen die met reizen te maken hebben – in de eerste plaats luchtvaartmaatschappijen en touroperators – stevig onder druk. Ryanair, TUI, Air France-KLM en Thomas Cook zakken 2,5 tot meer dan 4 procent. Ook de luxesector krijgt stevige klappen

Bron De Tijd 24 november 2015 14:47

Mening
Nog meer miserie in de wereld. Ik snap dat als het Russische vliegtuig een waarschuwing krijgt dat ze moeten beseffen dat ze moeten verdwijnen uit het luchtruim van Turije. Maar is dit nu echt nodig ? Er gebeuren verschillende dingen in de wereld en net dit, in mijn ogen belachelijk, incident moet heel de beurs en olieprijs op zijn kop zetten. We moeten allemaal water bij de wijn doen om te kunnen samenleven. Zulke incidenten kan iedereen gestolen worden. Het is een strijd, in dit geval tussen Turkije en Rusland, die voor alle landen voor schade zorgt. Kunnen we nu niet gewoon samenleven zonder onnodig alles kapot te kunnen maken van landen waar we niet mee overweg kunnen ?