PDA

Bekijk de volledige versie : Turkije schiet Russische straaljager neer nabij Syrië


jannes.v*ndyck
24th November 2015, 11:32
Een Russische straaljager is dinsdag brandend neergestort in het grensgebied tussen Syrië en Turkije. Daarvan waren beelden te zien op de Turkse televisie. ‘Neergeschoten omdat het luchtruim geschonden werd’, klinkt het vanuit Turkije.

Op de private zender Habertürk was dinsdagochtend te zien hoe een brandende straaljager te pletter stortte in het noordwesten van Syrië, nabij de grens met Turkije. Het gaat om een Russische jet, die volgens Turkse autoriteiten onder vuur genomen werd nadat het Turkse luchtruim werd geschonden.

De twee aanwezige piloten slaagden er nog in om zich via hun schietstoel en vervolgens via parachute in veiligheid te brengen. Volgens Turkije werden zij, alvorens het vuur geopend werd, 'tien keer in vijf minuten' gewaarschuwd. Het toestel zou neergekomen zijn bij het dorp Yamadi, zo'n 40 kilometer van de Syrische havenstad Latakia. Deze plek is onder meer het Russische hoofdkwartier voor gevechtsvliegtuigen die ingezet worden in de Syrische burgeroorlog. Boven het noorden van Syrië vliegen ook vliegtuigen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat.

Betwist luchtruim

Het duurde even alvorens duidelijk werd waar het neergeschoten vliegtuig vandaan kwam, maar intussen bevestigen zowel Turkije als Rusland dat het om een Russische SU-24 gaat. Turks premier Ahmet Davutoglu had het land vorige maand al gewaarschuwd dat jets die het Turkse luchtruim binnendrongen, onder vuur genomen zouden worden. Maar volgens Rusland werd het luchtruim helemaal niet geschonden. Het Russische ministerie van Defensie zegt daarentegen dat het vliegtuig enkel boven Syrisch territorium vloog.

De Turkse premier had dinsdag meteen contact met de legerleiding van zijn land, en wil nu zo snel mogelijk met de Navo, de VN en de betrokken landen overleggen. Ook Turks president Tayyip Erdogan zal zo snel mogelijk samenzitten met zijn eerste minister. Turkije is een belangrijke Navo-lidstaat en het land heeft zich al vaker beklaagd over de locatie van de Russische bombardementen, vlakbij de Turkse grens. Dit incident zou dan ook het begin kunnen vormen van een nieuw conflict tussen de twee grootmachten. De Navo komt binnenkort met een verklaring, aldus het Russische persagentschap Ria Novosti.

Lot piloten

Op Twitter komen intussen de eerste reacties binnen. Volgens het Franse persbureau AFP zou een van de twee piloten nu door Syrische rebellen gevangen genomen zijn. Het lot van zijn collega is nog onduidelijk. Reuters meldt dat Rusland zijn piloten momenteel zoekt met militaire helicopters.

bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151124_01986368
mening: Hoewel een klein sprankeltje hoop dat een gemeenschappelijke vijand tussen de twee grootmachten uit de koude oorlog de relaties zou kunnen doen ontdooien, is bij deze weer verdwenen. Turkije, al jarenlang een trouwe bondgenoot van de NAVO en een staat die reeds lang op het Westen is gericht, heeft dus mogelijk een nieuw conflict veroorzaakt. De verenigde Staten hebben bijvoorbeeld luchtmachtbasissen in Turkije, terwijl Rusland het luchtruim niet mag betreden. In politiek opzicht niet zo vreemd, maar een beetje in tegenspraak met de 'wereldwijde solidariteit' en het vormen van één front tegen IS. Ik ben wel blij dat de piloten zich hebben kunnen redden, want indien beide Russische piloten zouden omkomen, zou Rusland al veel meer belang aan de zaak hechten. Een van de piloten zou volgens geruchten gevangengenomen zijn door Syrische rebellen, en met de relatie tussen Rusland en Assad in het achterhoofd zou ik liever niet in zijn schoenen staan.