PDA

Bekijk de volledige versie : KU Leuven en stad Leuven slaan handen in elkaar tegen 'krotenproblematiek'


Lindsay.C*eymans
23rd November 2015, 14:34
KU Leuven en stad Leuven slaan handen in elkaar tegen 'krotenproblematiek'

Het Leuvense studentenblad Veto laat weten dat de stad Leuven het probleem van de malafide kotbazen en hun gebrekkige koten eindelijk wil aanpakken. In samenwerking met de KU Leuven lijkt het einde van de ‘krotenduivels’ in zicht.

Concreet zou de Dienst Woontoezicht tegen eind 2016 in werking moeten treden. In volgorde van hun bouwjaar zullen de koten gecontroleerd worden op basis van brandveiligheid, stedenbouwkundige vergunning en woonkwaliteit. Voordien controleerde de stad alleen als er klachten binnenkwamen. ‘Maar naar aanleiding van de kotbrand begin 2014 waarbij twee studentes omkwamen, willen we nu ook preventief optreden.’ zegt Kathleen Lambié, afdelingshoofd Bouwen, wonen en milieu. Volgens dit nieuwe plan zouden alle Leuvense koten binnen de tien jaar gecontroleerd moeten worden.

Ook de KU Leuven neemt deel aan de verscherpte kotcontroles. De komende 2 ŕ 3 jaar wil de universiteit alle panden uit ‘Kotwijs’, de kotendatabase van de KU Leuven, een bezoek brengen en hun contracten doorlichten. Om dit doel te bereiken, werd er alvast extra personeel ingeschakeld. Afgelopen zomer werden zo al 650 koten van de ‘to do’-lijst geschrapt.

Rol van de Huisvestingsdienst
De coördinator van de Huisvestingsdienst van de KU Leuven, Katrien Devillé, legt uit hoe deze huisbezoeken juist in zijn werk gaan. ‘Wij plukken at random 1000 contracten uit onze databank van alle studenten van deze universiteit. Daarvan wordt de inhoud bestudeerd. We bekijken de gemiddelde huurprijs, de contractduur en onderzoeken ook de kwaliteit van het contract.’

Als de verhuurder van een slecht of foutief contract is aangesloten bij ‘Kotwijs’, wordt de persoon aangemaand om het contract meteen aan te passen. De Huisvestingsdienst kan echter niet optreden tegen verhuurders die geen deel uitmaken van de databank, tenzij er een specifieke klacht binnenkomt.

Omwille van privacyredenen kunnen de gegevens van verhuurders op deze ‘zwarte lijst’ niet publiekelijk gemaakt worden. Daarom wil de KU Leuven zo goed mogelijk preventief te werk gaan.

Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20151123_01984725

Eigen mening:
Ik vind dit een geweldig initiatief. Dit kan de ondermaatse koten op de vingers tikken. Hierdoor kunnen deze koten in een nieuw jasje worden gestopt en zo toch verhuurd worden. Leuven is dan ook een levendige studentenstad waardoor het belang van goede koten wel belangrijk is. Ik vind het zeer terecht dat dit initiatief wordt genomen. De studiehouding van de studenten is ook een klein stukje afhankelijk van hun leefomgeving. Buiten deze feiten, blijft het ook belangrijk dat de studenten alsnog een klacht kunnen sturen. Verder lijkt het me wel zo dat de studenten zich hierdoor meer gesteund voelen.