PDA

Bekijk de volledige versie : Kwart vakbladenfoto's 'bijgewerkt'


Barst
26th January 2006, 16:19
Fotocontrole legt fraude bloot


Een kwart van de artikels bevat 'bijgewerkte' foto's, heeft een vakblad ontdekt.


DE Koreaan Woo Suk Hwang, die resultaten over menselijke kloonembryo's vervalst heeft, prutste met foto's. Zo bleken microscoopbeelden van 'verschillende' kweekjes van embryonale cellen in werkelijkheid van eenzelfde kweek afkomstig. Het geknoei in het vakblad Science bleef maandenlang onopgemerkt. Ook de Noor Jon Sudbø die recent door de mand viel, slaagde erin zichtbaar vervalste foto's te publiceren (zie foto).

Sommige vakbladen overwegen daarom een computertest in gebruik te nemen, die fotovervalsing blootlegt. Bij het Journal of Cell Biology leidde zo'n test tot onthutsende onthullingen. De uitgevers onderzochten gepubliceerde foto's uit het vakblad met Photoshop. Dat is een programma waarmee foto's gemakkelijk kunnen worden verknipt en bijgekleurd. Wie een beetje handig is met Photoshop kan er ook manipulatie mee achterhalen.

Een kwart van alle artikels bleek gemanipuleerde foto's te bevatten, melden de uitgevers in de krant The New York Times. Soms zijn ongewenste ruis of resultaten weggewerkt, of zijn resultaten bijgemaakt door beelden te dupliceren en te veranderen. Bij één procent van de gevallen ging het om regelrechte fraude.

Samen met de wiskundige Hani Farid wil het vakblad een beter controleprogramma ontwikkelen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen detecteren waar een stuk achtergrond gekopieerd is om een ongewenst beeldfragment af te plakken. En ingeplakte stukken uit een andere foto worden verraden door de verschillende belichtingshoek.


DS, 26-01-2006 (Kim De Rijck)