PDA

Bekijk de volledige versie : Belgische voeding: moet beter!


Barst
26th January 2006, 16:44
The good, the bad and the ugly


Test-Aankoop evalueerde in 2005 diverse producten. Chocolade krijgt een grote onderscheiding, met de andere nationale voedingstrotsen witlof en pilsbier gaat het volgens de organisatie minder goed tot zelfs slecht. Chocolade, pils en witlof, the good, the bad and the ugly , aldus Test-Aankoop. Een overzicht van de testresultaten:


BELGISCHE CHOCOLADE: Belgische fabrikanten blijven het betere cacaovet gebruiken, en gaan niet in op de omstreden Europese wetgeving die toelaat om tot 5 % andere vetten aan te wenden in de chocolade. De fabrikanten geven wel toe dat economische redenen meespelen, de prijzen van cacao zijn op de internationale markt extreem laag.

STOKBROOD: De hoeveelheid zout die in voorverpakt en vers stokbrood wordt gebruikt, is veel te hoog. In de gecontroleerde verse baguettes bleek zelfs 77 % te veel zout te zitten.

LAMSVLEES: Supermarkten stellen met voorverpakt lamsvlees teleur. De verbruiksdatum die op de verpakkingen wordt aangegeven, wordt vaak overschat. Vers lamsvlees wordt nog altijd best gekocht bij de slager, ook de allochtone.

HONING: Ondanks de nultolerantie van de Europese Unie inzake het gebruik van antibiotica in de bijenteelt, blijken Belgische honingproducten toch nog restanten te bevatten van die antibiotica. Op 23 stalen werden er vier positief beoordeeld, volgens de verbruikersorganisatie vier te veel.

WITLOF: Een gezonde groente, vrij van pesticiden. Maar van 820 stuks die werden geanalyseerd, bleek een groot deel vlekken en beschadigde bladen te hebben. Witlof wordt ook nog te lang en op een verkeerde manier bewaard, met te veel licht en te hoge temperaturen. De stukken zagen er daardoor weinig fris uit.

GARNALEN: Zowel grijze als roze garnalen bevatten beangstigend veel sulfieten, om ze langer te bewaren. Ze zijn in de verste verte geen natuurlijke zeevruchten meer.

PILSBIEREN: Op zestig geteste pilsbieren krijgt minder dan een derde een voldoende, omdat de brouwers almaar minder de traditionele grondstoffen gebruiken. Het woord 'pils' zou bij wet beschermd moeten worden, met aanduiding van de criteria waarmee het bier gebrouwen moet worden.

ZOUT: Heel wat voedingsstoffen bevatten te veel zout. Drie vierde van het zout zit ,,verborgen'' in de voeding, zonder goede aanduiding.

LIGHTPRODUCTEN: Ligt chips, light chocolade, ligt drinks. Veel van deze producten meten zich ten onrechte een gezond imago aan. De overheid zou maatregelen moeten nemen en aan de fabrikanten minimale vereisten moeten opleggen om de titel 'lightproduct' te mogen voeren.

MYCOTOXINES: Een geurloze en smaakloze stof, die vrijkomt door schimmels. Test-Aankoop vindt ze nog terug in bieren, wijnen en producten op basis van maïs. Zeven van de vijftien genomen stalen bleken het schadelijke mycotoxine te hebben.

ACRYLAMIDE: Een mogelijk kankerverwekkende stof in chips, frieten, ontbijtgranen. De overheid had in januari vorig jaar beloofd er iets aan te doen, Test-Aankoop ziet nog altijd geen maatregelen.

SULFIETEN: Bewaarmiddel dat allergische reacties kan veroorzaken en dat in meer dan één op de drie stalen werd teruggevonden.


DS, 26-01-2006

julietta
9th February 2006, 20:10
Ook ik vind dat er dringend iets gedaan moet worden aan ons voedsel. Naar aanleiding van de resultaten van Test-Aankoop heeft “Koppen” een reportage uitgezonden waaruit ook bleek dat we heel ongezond eten.
Wij denken dat we onze kinderen een gezond tussendoortje geven, maar schijn bedriegt als je kijkt naar de hoeveelheden suiker die ze in al de koekjes, yoghurt, plattekaas,… doen (deze suikers worden wel niet op de verpakking vermeld!). Niet voor niets dat de kinderen tegenwoordig dikker en dikker worden.
De snelle maatschappij waarin wij leven heeft invloed op de productie en consumptie van het voedsel. Hier geldt het principe “Je veux tous et tout de suite”, de klant wil het nu direct met als gevolg een veel te snelle productie. Omdat de ingrediënten niet te tijd krijgen hun smaak af te geven, voegt men tijdens de productie de smaak zelf toe met allerlei chemische producten en extra suikers. Zo ook met het te vele zout dat in onze eetwaren zit.
En ander gevolg van onze snelle maatschappij is de grote hoeveelheid fastfood die we naar “binnen werken”. Maar hier kunnen we natuurlijk zelf veel aan doen...
Kortom: ik pleit voor een gezondere voeding !