PDA

Bekijk de volledige versie : VS en Turkije gaan Syrië afgrendelen


zico.s*olders
17th November 2015, 17:53
Aanval tegen IS Turkije en de Verenigde Staten gaan er samen voor zorgen dat de grens tussen Turkije en Syrië onder strikte controle komt. Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vandaag tegen CNN gezegd.

Kerry zei dat driekwart van de grens al is afgesloten. Het laatste gedeelte beslaat nog bijna honderd kilometer. Ankara en Washington gaan die in een gezamenlijke operatie ook afsluiten, aldus Kerry.

Het noorden van Syrië is een belangrijke uitvalsbasis van de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS). De 'hoofdstad' van wat ze hun kalifaat noemen is Raqqa, wat op 80 kilometer van de Turkse grens ligt. De bevoorrading van het kalifaat verloopt voor een belangrijk deel door Turkije. Koerdische strijders hebben al een groot deel van het grensgebied in Noord-Syrië in handen, maar er zijn nog steeds stroken land waar IS toegang tot Turkije heeft.

Staakt-het-vuren

Kerry, op dit moment in Parijs om met de Franse president Hollande te praten over de samenwerking van de VS en Frankrijk in Syrië, liet weten positief te zijn. "We zijn aan de winnende hand", zei hij. De afspraken die in Wenen zijn gemaakt met de coalitie die in Syrië actief is, zou een grote stap in de goede richting zijn. Binnen enkele weken zou een grote verandering plaats kunnen vinden in Syrië, aldus Kerry.

Saoedi-Arabië, een van de tegenstanders van de Syrische president Bashar Assad, organiseert half december een bijeenkomst met mensen uit de Syrische oppositie. Hier moet een delegatie worden samengesteld die de dialoog kan aangaan met de regering van Assad. Als die onderhandelingen eenmaal beginnen wordt een staakt-het-vuren van kracht, zo werd in Wenen afgesproken. Door de wapenstilstand kunnen de strijdende partijen binnen Syrië hun pijlen op terreurbeweging Islamitische Staat richten. IS wordt dan ook expliciet uitgesloten van het bestand.

Bron: Het Laatste Nieuws 17/11/2015
http://www.hln.be/hln/nl/922/Nieuws/article/detail/2527162/2015/11/17/VS-en-Turkije-gaan-Syrie-afgrendelen.dhtml

Eigen mening: Mijn mening is dat de grens inderdaad moet gesloten worden door middel van extra beveiliging. Het is goed dat de Verenigde Staten helpen waardoor het makkelijker word voor Turkije. Hierdoor gaan ze hopelijk Syrië op een afstand houden waardoor het tot geen gevecht meer komt, dit zal echter heel moeilijk worden. Ik denk ook niet dat een muur genoeg is om Syrië tegen te houden. IS zou absoluut geen toegang meer mogen hebben tot Turkije om nog verdere problemen te veroorzaken.