PDA

Bekijk de volledige versie : Waarom iedereen zijn smartphone moet beveiligen met een VPN


I*te.VanHerreweghe
17th November 2015, 12:32
Ook al vind je het niet erg als de overheid meekijkt ("Ik heb niets te verbergen."), dan nog is het te adviseren dat u zich goed beveiligt. Als u bijvoorbeeld - net als vele anderen - wel eens van een openbaar Wifinetwerk gebruikmaakt, is het voor criminelen zeer makkelijk om te zien waar u mee bezig bent. Uw data vliegt als het ware door de ruimte, klaar voor criminelen om te grijpen. Een VPN zorgt ervoor dat u beschermd bent van andere gebruikers op het netwerk.

Een VPN is een Virtueel Privé Netwerk; het creëert een klein privénetwerk op het publieke netwerk waar u op surft. Op het wifinetwerk maakt u een versleutelde tunnel die verbinding maakt met een server die u wel vertrouwt. Je verkeer wordt dan eerst versleuteld naar die server gestuurd, om daar vandaan het internet op te gaan.

Dit is zeker in de openbare ruimte van belang. Want op iemands smartphone of computer inbreken is niet moeilijk op een openbaar wifinetwerk, toonde De Correspondent vorig jaar aan. Door met een hacker op stap te gaan kwamen ze erachter dat het kinderspel is om privégegevens van mensen te verzamelen op een openbaar netwerk; op simpele wijze achter informatie gaande van mensen hun hobby's, koopgedrag en seksuele voorkeuren tot hun wachtwoorden, berichten en bankgegevens.

Als u voor betere beveiliging zorgt, is dit - ook voor een hacker- niet zo makkelijk. Een VPN kan er daarbij ook voor zorgen dat het lijkt dat u ergens bent dan waar u daadwerkelijk bent. Deze handige functie zorgt ervoor dat u op een simpele manier blokkades op het internet kunt omzeilen.

Denk hierbij aan het kijken van video uit een ander land. Door een VPN te installeren kunt u bijvoorbeeld naar video op Netflix kijken die in de VS wel beschikbaar is, maar in België niet. Praktisch gezien is dit zeer handig, maar een VPN kan ook voor internetvrijheid zorgen. Chinezen kunnen bijvoorbeeld met een VPN wél naar verboden websites.

Maar we kunnen het ook dichterbij huis zoeken dan China. Als Edward Snowden iets bewezen heeft, is het dat we goed in de gaten worden gehouden. En alhoewel overheden beloven dat ze alleen metadata bijhouden, zijn dit alsnog heel veel gegevens van ons. Snowden zei het onlangs vrij helder in een tweet:

Are your readers having trouble understanding the term "metadata"? Replace it with "activity records." That's what they are. #clarity

Met metadata bedoelt de overheid hoe lang een gesprek duurde, met wie het was en waar u was. Omdat ze niet woord voor woord mee luisteren of kijken, lijkt dit beperkt. Maar alles bij elkaar is zo'n soort logboek omvangrijk en kan er veel uit afgelezen worden. Naar wie je vaak belt en hoelang zegt al veel over jou als persoon. En als u hierop het argument oppert dat u niets te verbergen heeft, kwam Snowden met nog een wijsheid:

"I don't need privacy, I've nothing to hide" argues "I don't need free speech, I've nothing to say." Rights = Power

U vindt het mogelijk niet erg hoeveel de overheid met uw leven meekijkt, maar denk ook aan andere mensen - die hier wel iets aan hebben. Aan klokkenluiders als Edward Snowden bijvoorbeeld, die een groter doel dienen. Als hij zichzelf niet goed beveiligd had, waren zijn documenten van het grootschalige afluisteren en monitoren van wereldwijde burgers niet naar buiten gekomen. De gevolgen van het verzamelen van metadata zijn niet te onderschatten, maar omdat we dit (bijna) niet tegen kunnen houden, is het dus beter u te beschermen met een PVN. Als het niet om uw privacy gaat, is het vaak ook gewoon handig.

Hoe werkt het?

Vrij simpel. Er zijn heel veel VPN's die u kunt gebruiken. Voor sommigen moet u betalen, anderen zijn gratis. Maar bedenk wel dat gratis, nooit helemaal gratis is. In een andere vorm krijgt u de rekening altijd. Soms doordat u advertenties te zien krijgt. Maar voor een VPN als Hola - die zeer makkelijk in het gebruik is - moet u betalen in de vorm van data. Hola gebruikt namelijk het internet van alle gebruikers samen om de ander het netwerk op te bouwen. Mensen in de VS die vanuit België willen surfen maken bijvoorbeeld gebruik van uw internetverbinding, terwijl u andersom hun verbinding gebruikt om vanuit de VS te surfen. Niet iedereen zit hier op te wachten - maar gelukkig zijn er voldoende andere opties.

Betaalde opties zijn er als Vpntunnel.se, Ipredator.se en Privateinternetaccess.com. Andere zijn gratis, zoals bijvoorbeeld (deels) Proxpn.com en Openvpn.net.

Daarbij hebben veel smartphones ingebouwde VPN-software, die je kunt activeren. Ook zijn veel van de bovenstaande programma's in de vorm van een app te downloaden.


Bron: http://datanews.knack.be/ict/nieuws/waarom-iedereen-zijn-smartphone-moet-beveiligen-met-een-vpn/article-normal-625019.html

Mijn mening: Ik ben het eens met de auteur. Ik denk dat veel mensen onder ons vergeten hoe belangrijk het is om jezelf te beschermen. Niet alleen tegen virussen en inbraak, maar ook voor je eigen veiligheid. Geen enkel gesprek of bericht via je gsm is geheim. Denk er goed om dat alle gegevens opgeslagen worden en indien nodig, kunnen worden opgevraagd. De software VPN zorgt voor veiligheid die nodig is. Vaak wordt er gewezen op het gevaar van facebook als je te veel persoonlijke informatie deelt. Ik vind dat de bescherming van je eigen smartphone ook in de kijker moet gezet worden. Deze nieuwe technologie is nog niet bekend en toch onmisbaar!
Je beschermt je laptop met een antivirussysteem, waarom je smartphone dan niet? Inbrekers krijgen het heel gemakkelijk wanneer je jezelf niet beschermt. Als je het onnodig acht, kan je de voordeur ook laten openstaan ...