PDA

Bekijk de volledige versie : Ook gasoorlog met Georgië?


Barst
22nd January 2006, 16:21
Rusland draait gaskraan dicht na explosies


VLADIKAVKAZ - Rusland heeft vanmorgen de gaskraan naar Georgië en Armenië dichtgedraaid nadat er zich aan de Russische zijde van de grens twee ontploffingen hadden voorgedaan op de gaspijpleiding.


De explosies vonden plaats in Vladikavkaz, de hoofdstad van Noord-Ossetië, op de pijpleiding tussen Mozdok en Tbilisi. Onbekenden brachten er kleine explosieven tot ontploffing op de twee gasleidingen naar Georgië. Vanmiddag werd ook de stroomtoevoer naar Georgië onderbroken door een bom.

Het Russische parket spreekt van sabotage, terwijl Georgië er de Russen van beschuldigd zelf verantwoordelijk te zijn voor de ontploffingen.

,,Experts onderzoeken de zaak. Volgens de eerste berichten vonden ze al de resten van een bom. Als dat bevestigd wordt, is er sprake van sabotage'', aldus de woordvoerder van het parket-generaal van de Russische Kaukasus, Sergej Prokopov. Er is een onderzoek ingesteld.


Beschuldiging

De Georgische president Mikhail Saakasjvili heeft er de Russen van beschuldigd zelf verantwoordelijk te zijn voor de ontploffingen. ,,De door Moskou verstrekte informatie is onjuist en contradictorisch. Het gaat om een zware sabotage van de Russische federatie", zei hij.

,,We hebben lange tijd de bedreigingen van Russische politici moeten aanhoren, dat we ooit zonder gas en elektriciteit zouden zitten (...) en nu is het zover, net op het moment dat Georgië zijn koudste winter kent'', aldus nog de president.

Georgië is voor zijn aardgasvoorziening rechtstreeks afhankelijk van Rusland. De gasprijs werd begin deze maand door Moskou bijna verdubbeld tot 110 dollar per 1.000 m3.

De betrekkingen tussen Georgië en Rusland zijn sterk bekoeld sinds in januari 2004 de pro-westerse president Mikhaïl Saakasjvili aantrad in Tbilisi. In juli vorig jaar besloot de Russische Doema unaniem de gasprijzen voor de ex-Sovjetstaten drastisch te verhogen.

Begin januari ontstond een ware gasoorlog tussen Rusland en Oekraïne over de nieuwe prijzen. Op 4 januari bereikten de beide landen een akkoord. kld


Weblog DS, 22-01-2006