Barst
22nd November 2004, 18:30
Vervotte steunt splitsing gezondheidszorg - Vlaamse ziekenhuizen klagen beleid Demotte aan
AFFLIGEM - Vlaams minister van Volksgezondheid Inge Vervotte steunt uitdrukkelijk de oproep van de Vlaamse ziekenhuizen om de federale gezondheidszorg dringend te splitsen. Die vinden dat minister van Sociale Zaken Rudy Demotte de onverantwoorde uitgaveverschillen tussen de regio's niet aanpakt.
In een mededeling wijst Vervotte erop dat de bevoegdheidsverdeling tussen de federale staat en de gemeenschappen tekortkomt, zowel inzake de organisatie als de doelmatigheid van het gezondheidsbeleid. De bevoegdheidspakketten moeten beter op elkaar aansluiten zodat een performanter beleid kan gevoerd worden, stelt Vervotte.
,,Er is trouwens ook een verschil in aanpak en noden tussen de Vlaamse en Franse gemeenschap. De federale regering slaagt er bovendien niet in om de duidelijke uitgavenverschillen in de gezondheidszorgen tussen Vlaanderen en Wallonië aan te pakken en weg te werken", ludit het nog bij de Vlaamse minister.
Ook de N-VA steunt de eis van de Vlaamse ziekenhuizen, meldt voorzitter Bart De Wever. Hij stelt tevreden vast dat steeds meer mensen overtuigd zijn van de noodzaak van een onmiddellijke splitsing van de gezondheidszorg.
De Vlaamse katholieke en openbare ziekenhuizen vinden dat de tijd rijp is om de Belgische gezondheidszorg onmiddellijk te splitsen. Ze zijn van oordeel dat minister Demotte zijn werk niet goed doet omdat hij de verschillen in de uitgaves tussen de twee landsdelen niet aanpakt. Tot die conclusie kwamen ze vandaag op hun staten-genraal in Affligem.
De Vlaamse ziekenhuizen roepen dan ook alle politieke partijen op werk te maken van de splitsing. In afwachting vragen ze dat het Vlaamse consumptieprofiel de norm wordt voor het hele land.
22/11/2004 - belga - ht
Davy V.H.
22nd November 2004, 20:58
Mja... dus het feit is gewoon dat Vlaamse ziekenhuizen zuiniger werken dan Waalse ziekenhuizen. En de enige oplossing dat ze kunnen bedenken us om dan de samenwerking te beeindigen? Lijkt me nogal dom op het eerste zicht.
Ik ben niet echt op de hoogte van die sector maar ik denk dat een splitsing in deze sector nooit goed kan zijn. Komt ook de communicatie niet te goede. Ik snap ook niet dat men gaat spreken van splitsing nu dat we steeds meer gaan smanwerken met buitenlandse ziekenhuizen ivm uitwisseling van informatie en onderzoek. Maar ja...
Barst
23rd November 2004, 12:48
Davy, niet dat ik nu op de eerste rij sta om al wat niet goed gaat dan maar te gaan splitsen, maar vandaag las ik volgend opiniestukje in De Standaard, met als onderhoofding: 'Je laat niet een hele klas zitten, omdat de helft de les niet leerde'... Wat vooral nieuw is, is dat dergelijk eis nu eens niet komt van fundi's zoals het VB of de N-VA, maar van het middenveld, nl. de Vereninging van ALLE Vlaamse Ziekenhuizen, volgens mij niet direct te verdenken van overdreven flamingantische sympathieën in het verleden. M.a.w., wellicht is er deze keer toch wel iets meer aan de hand...
COMMENTAAR. Budgetten nu splitsen
Er loopt veel mis in de federale gezondheidszorg. Maar er zijn ook goede evoluties bezig. Dat moet men ook durven zien. Een voorbeeld. Onder leiding van de - intussen voor zijn onbegrijpelijke Dodoens-flater in ongenade gevallen - Jan Beeckmans (VUB), zijn afgelopen maanden zeven colleges van artsen druk doende geweest om ,,richtlijnen voor goede medische praktijk'' uit te werken per discipline, op grond van de internationaal aanvaarde wetenschappelijke gegevens. Als die toegepast zouden worden, zou een groot deel van de budgetoverschrijdingen en misbruiken in de gezondheidszorg weggewerkt zijn.
In Vlaanderen zou dat niet eens veel verandering vergen, want daar leunt de medische praktijk al dicht aan bij de internationale richtlijnen voor ,,de goede medische praktijk''. In Waalse en Brusselse ziekenhuizen is dat minder het geval. Het recente dossier van de pre-operatieve onderzoeken heeft dit nog eens duidelijk gemaakt. De 35 duurste ziekenhuizen waren allemaal Waalse of Brusselse, de 25 zuinigste waren allemaal Vlaamse.
Die richtlijnen, uitgewerkt door ,,unitaire'' werkgroepen, worden echter niet of nauwelijks toegepast. De federale overheid haast zich ook niet om dat af te dwingen, integendeel. De federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte, koos helaas niet voor die weg. Hij schoof de ,,richtlijnen voor goede medische praktijk'' terzijde, en volgt in de meeste van zijn besparingsvoorstellen doorgaans de oude platgetreden paden: lineaire besparingen die aan iedereen opgelegd worden, ongeacht of ze correct werken of niet. Onbegrijpelijk. Als de helft van de klas zijn les niet leert, laat je toch ook niet de hele klas overzitten? Die voorstellen-Demotte zijn op dit punt onaanvaardbaar.
Ofwel worden de richtlijnen voor goede medische praktijk meteen doorgeduwd voor het hele land, ofwel worden de budgetten voor die sectoren meteen communautair gesplitst. Een andere oplossing die rechtvaardig is, is er niet. Dat maakten de Vlaamse ziekenhuizen gisteren duidelijk met een spijkerhard dossier.
Die beperkte splitsing is perfect mogelijk, zelfs in een federaal kader. De vorige minister, Frank Vandenbroucke, heeft ze al toegepast voor het budget van de RVT-rusthuizen, zonder enig probleem. Dit kan perfect uitgebreid worden naar sectoren als de klinische biologie en de medische beeldvorming.
Voor andere sectoren, bijvoorbeeld de geneesmiddelen, kunnen de voorstellen-Demotte gehandhaafd worden. De prijzen van de geneesmiddelen, zelfs die van de generieke, kunnen in ons land nog een eind omlaag, en dat is niet verschillend voor noord en zuid.
De vraag is of de Vlaamse partijen in de federale coalitie, SP.A en VLD, die eis - de ,,richtlijnen'' toepassen of de budgetten splitsen - hard durven te maken, de komende dagen. Hun voorzitters belijden wel dat ze ,,de lat gelijk willen leggen'', maar ze willen nu niet te veel bijkomende ruzies in de federale coalitie.
In de Vlaamse coalitie nemen die partijen een hardere houding aan. De hele Vlaamse regering eist dat in het Forum over de staatshervorming dat straks moet starten, op korte termijn concrete stappen gedaan worden in de richting van een echte regionalisering van de gezondheidszorg. Als die partijen dat echt menen, zou daarvan in het federale beleid toch iets te merken moeten zijn.
23/11/2004 Door Guy Tegenbos
©Copyright De Standaard
Kenny
9th December 2004, 18:06
Vlaamse huisarts wil splitsing, Franstalige niet
BRUSSEL - Zeven Vlaamse huisartsen op tien zijn voorstander van een splitsing van de gezondheidszorg, acht Franstalige huisartsen op tien wijst die splitsing af. Toch beschouwt meer dan zestig procent van de Vlaamse huisartsen een forfaitair bedrag voor courante ingrepen per ziekenhuis als een goed alternatief voor splitsing.
Dat blijkt uit een enquête die vandaag verschijnt in het medische vakblad De Huisarts. Die legde 410 Belgische huisartsen vijf gesloten vragen voor over de splitsing en besparingen in de gezondheidszorg.
Iets meer dan zeven Vlaamse huisartsen op tien (70,4 procent) is voorstander van een splitsing van de gezondheidszorg waarbij elke regio zijn eigen gezondheidspolitiek kan bepalen. Ongeveer een kwart van de Vlaamse huisartsen wijst die splitsing af (24,22 procent).
De Franstalige huisartsen daarentegen zien de splitsing niet zitten: 81,82 procent is tegen en amper een Franstalige huisarts op tien (12,83 pct) is voorstander van de splitsing van het gezondheidsbeleid. Opmerkelijk is ook dat in Vlaanderen de vrouwelijke huisartsen (58,14 procent) minder te vinden zijn voor een splitsing dan hun mannelijke (73,33 procent) collega's.
Dat de Vlaamse huisarts gewonnen is voor een splitsing van de gezondheidszorg, betekent echter niet dat die niet openstaat voor alternatieven. Uit de antwoorden op de tweede vraag blijkt namelijk dat meer dan zes op tien van hen (64,13 procent) voorstander is van het zogenaamde enveloppensysteem. Bij dat systeem krijgen ziekenhuizen een forfaitair bedrag voor courante ingrepen, zoals bijvoorbeeld appendicitis. Het is een van de besparingsvoorstellen van minister van Volksgezondheid Rudy Demottte. Hun Franstalige collega's lopen dan weer minder warm voor het alternatief. Amper 45,99 procent noemt het systeem een goed alternatief en 40,11 procent ziet er geen heil in.
09/12/2004 - belga - sdg
©Copyright De Standaard
vBulletin v3.0.6, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.