PDA

Bekijk de volledige versie : Ook bij opwarming met 2°C worden grote steden bedreigd door stijging zeepeil


Kaat.v*nruiten
15th November 2015, 16:34
Ook bij opwarming met 2°C worden grote steden bedreigd door stijging zeepeil

Door: redactie
9/11/15 - 01u55 Bron: Belga Hongkong is één van de steden die bedreigd wordt door de stijgende zeespiegel. © thinkstock.

Zelfs als de internationale gemeenschap er in slaagt om de wereldwijde opwarming van de aarde te beperken tot gemiddeld 2°C, dreigen grote steden als Shanghai, Bombay en Hongkong binnen enkele eeuwen deels onder water te verdwijnen. Dat blijkt uit een onderzoek van Climate Central dat gisteren gepubliceerd werd. Ook België dreigt op lange termijn te worden getroffen.

Binnen drie weken start in Parijs een internationale klimaattop, waar meer dan 190 landen een akkoord moeten bereiken over de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. De bedoeling is op die manier de wereldwijde opwarming van de aarde te beperken tot gemiddeld 2 graden Celsius.

Maar Amerikaanse wetenschappers van de onderzoeksgroep Climate Central waarschuwen nu dat ook bij een temperatuurstijging van 2°C rekening moet woren gehouden met een stijging van de zeespiegel met 3 tot 6,3 meter. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor tal van gebieden, die momenteel door in totaal 280 miljoen mensen worden bewoond.

Volgens de wetenschappers is het evenwel niet duidelijk op welke termijn die stijging van de zeespiegel zich zal voltrekken. De schattingen variëren tussen (het weinig waarschijnlijk geachte) tweehonderd en tweeduizend jaar.

Vooral in China dreigen zich problemen te stellen. Daar zullen 64 miljoen mensen getroffen worden door de verhoging van het zeeniveau. Andere landen die in het rapport genoemd worden zijn India, Bangladesh, Vietnam, Indonesie, Japan, VS, de Filipijnen, Egypte, Brazilië, Thaïland, Myanmar en Nederland. België wordt niet expliciet in het rapport vermeld, maar volgens een bijgevoegde tabel dreigen in ons land op lange termijn toch 1,1 miljoen mensen te worden getroffen.

De voornaamste getroffen wereldsteden zijn Hongkong, Calcutta, Dhaka, Jakarta, Shanghai, Bombay, Hanoi, Rio de Janeiro, Buenos Aires, New York en Tokyo.

Bij de studie werd geen rekening gehouden met demografische verschuivingen die zich in de loop der eeuwen nog kunnen voordoen. Ook met de uitbouw van een betere infrastructuur, bijvoorbeeld dijken, werd geen rekening gehouden.

bron: http://www.hln.be/hln/nl/2656/Global-Warming/article/detail/2518186/2015/11/09/Ook-bij-opwarming-met-2-C-worden-grote-steden-bedreigd-door-stijging-zeepeil.dhtml

Eigen mening:

Ik vind het heel goed dat er in Parijs binnen drie weken een internationale klimaattop van start gaat. Meer dan 190 landen moeten dan een akkoord bereiken over de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. De bedoeling is op die manier de wereldwijde opwarming van de aarde te beperken tot gemiddeld 2 graden Celsius. Ik vind het zeer belangrijk dat de mens van vandaag oplossingen zoekt voor zover dat mogelijk is. Wij moeten beter voor de wereld en onze volgelingen (kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen,...) zorgen. Niet enkel dit argument moet gelden in de reden voor het zoeken van oplossingen, ook moeten we denken aan de andere landen die met de overstroming te maken krijgen.