PDA

Bekijk de volledige versie : Er zijn geen kinderen meer


Stevie
22nd November 2004, 11:33
Bron: De Standaard

Junior-Eurosong: er zijn geen kinderen meer
(Te) snel groot geworden
Van onze redacteur


Maria Isabel (rechts) in haar winnende act: vroegwijs snoetje, strakke choreografie.
© epa
BRUSSEL - België organiseert volgend jaar het Junior Eurovisiesongfestival. Wie zaterdag zag hoe dat festival in één jaar gegroeid is, weet dat de VRT en de RTBf de mouwen mogen opstropen. Net als het hele festival deed de negenjarige Spaanse winnares Maria Isabel alsof ze een kind was, terwijl ze al één brok volwassen commercialiteit is. Het Luikse trio Free Spirits eindigde tiende.



VORIG jaar had het Junior Eurovisiesongfestival nog iets fris en pretentieloos, zoals het Vlaamse punkrockgroepje X!nk, dat toen zesde eindigde met ,,De vriendschapsband''. De gepolijste Kroatische winnaar van die eerste keer zette toen al de toon voor de tweede editie. Het zou voortaan serieus worden: geen gelul meer over kinderen die zelf hun nummer moeten schrijven. De sound van veel liedjes zaterdag in het Noorse Lillehammer verried dat in veel landen professionele producenten nu een kans geroken hebben.

Het gaf een oneerlijk tintje aan deze competitie. Enerzijds waren er bijvoorbeeld twee Nederlandse ukjes die met veel overtuiging een kinderlijk, zelf geschreven nummertje kweelden over hun verliefdheid op Bas uit hun klas. Een illustratie van de oorspronkelijke Olympische gedachte achter dit festival. Anderzijds was er die eveneens negenjarige Maria Isabel uit Spanje. Haar ,,Antes muerta que sencilla'' (Liever dood dan gewoon) was een uitgekookt nummer volgens de Eurosong-succesformule. Up-tempo, een beetje rap, wat etnische geluiden: onmogelijk dat het kind dit zelf verzonnen heeft. Je rook de keiharde zakelijke ambities aan dit nummer, én aan de vertolkers.

Maria Isabel had behalve een vroegwijs snoetje ook een strak gechoreografeerd danseressenensemble meegenomen, en schudde met haar kont alsof ze dubbel haar leeftijd was. Ze kwam om te winnen, en wordt met haar attitude - ,,ik kom nooit buiten zonder mijn beautycase'' - weldra een kindsterretje van de dellerige soort. Maar toegegeven: het had schwung en het meisje kon toon houden - wat zaterdagavond vrij uitzonderlijk was: veel van de jonge stemmetjes varieerden van niet heel zuiver tot ronduit vals.

De televoters van Europa slikten het semi-professionalisme van Maria Isabel in ieder geval gretig. Spanje haalde het vóór Engeland en Kroatië, landen die ook jonge zangeressen hadden gestuurd met nummers die verraden dat dit festival ernst geworden is. Het ziet er dan ook naar uit dat de volgende editie, in België, een even professioneel-kitscherig en onnozel spektakel wordt als het échte Eurosongfestival.

Ons land eindigde tiende op achttien deelnemers. Net als de punkrockers van X!nk vorig jaar, brachten de drie Nirvana-fans van Free spirits uit Luik wat welkome afwisseling met de snoeiharde gitaarrock van ,,Accroche-toi''. Met een zo oncommercieel nummer tiende eindigen, was zeker geen oneer.

Marie
22nd November 2004, 12:24
Deze mail vandaag nog in m'n inbox gekregen:

---------------------------------------------------------------
Vroeger


Vroeger, ja vroeger... dit is voor iedereen die voor 1980 geboren is.

Als je na 1980 geboren bent, heeft dit niets met jou te maken. De kinderen van tegenwoordig worden in de watten gelegd. Ben jij als kind opgegroeid in de 50er, 60er of 70er jaren, dan is het, terugkijkend, onvoorstelbaar, dat je zo lang hebt kunnen overleven !

Als kind zaten we in de auto zonder gordel en zonder airbags. Onze bedjes waren geschilderd in prachtige kleuren met verf vol met lood en cadmium. De medicijnflesjes uit de apotheek konden we gewoon open krijgen, net als overigens de fles met bleekmiddel.

Deuren en ramen bedreigden continue onze vingertjes. Op de fiets hadden we nooit een helm op. We dronken water met de mond aan de kraan in plaats van uit een fles. We bouwden zeepkisten en kwamen er pas op de eerste rit, bergafwaarts, achter, dat we geen rem hadden.

Na enige ongelukken konden we daar prima mee omgaan. 's Morgens gingen we naar buiten om te spelen. We bleven de hele dag weg en moesten pas thuis

zijn als de straatlantaarns aangingen.

Niemand wist waar we waren en we hadden geen mobiele telefoon mee. We

sneden ons, braken onze botten en tanden en er werd niemand voor aangeklaagd. Het waren gewoon ongelukken en de enige die schuld had waren we zelf. Kan jij je nog zgn. "ongelukken" herinneren ? We hadden vechtpartijen en sloegen elkaar een blauw oog. Daar moesten we mee leven.

Volwassenen interesseerden zich daar niet voor.

We aten koekjes, brood met dik boter, dronken Cola en werden evengoed niet

te dik. We dronken met vrienden uit dezelfde fles en niemand ging daar dood

van. We hadden geen: Playstation, Nintendo, X-box,Videogames, 64 TV-zenders, Videofilm, Surround-Sound, een eigen TV, computer en Internet-chatrooms.

Wat wij hadden waren VRIENDEN.

We gingen gewoon naar buiten en daar kwamen we elkaar tegen. We gingen

naar hun huis en belden aan. Of we gingen soms gewoon naar binnen zonder aan

te bellen. En dat zonder van te voren af te spreken en zonder dat onze ouders

dat wisten. Niemand bracht ons en niemand haalde ons weer op...

Hoe was het in godsnaam mogelijk ? We bedachten zelf spelletjes met stokken en tennisballen. We aten wurmen en die leefden niet voor altijd in onze magen verder.

Met de stokken prikten we elkaar bijna nooit in de ogen. Met voetballen op straat mocht je alleen meedoen als je goed genoeg was. Als je niet goed genoeg was, moest je met teleurstellingen om leren gaan.

Sommige kinderen waren niet zo goed op school als anderen. Ze haalden onvoldoendes en bleven zitten. Dat leidde niet tot emotionele ouderavonden

of zelfs tot veranderde prestatienormen.

Soms hadden onze daden consequenties. Dat was logisch en daar kon zich

niemand voor verstoppen. Als iemand van ons iets verbodens had gedaan,

was het normaal, dat de ouders je er niet uithaalden. Integendeel, ze waren

het met de politie eens ! Stel je voor !

Onze generatie heeft vele probleemoplossers en uitvinders, die bereid zijn

risico's te nemen, voortgebracht.

We hadden vrijheid, we verzaakten, we hadden succes en namen verantwoording. Met al die dingen konden we zeer goed omgaan.

Bij die generatie hoor jij ook.

Wees blij dat je er toen bij was .....

katleen
22nd November 2004, 18:52
Ik wil ff zeggen dat ik heel veel respect heb voor de mannen van X!nk.. (de gasten van Pulle) :D
Ze rocken echt hard. Ik heb van hen een optreden gezien op ketnet en die gasten zijn écht goe! Ze spelen als de grootsten der aarde en Jonas is een entertainer zoals er in "vilvoorde nog nooit één gezien is"!!!
Keep on rockin boys :p

kellebelle
25th November 2004, 21:59
[FONT=Comic Sans MS]undefined[/FONT]
Mijn broerje van 13 zit bij de drummer van x!nk in de klas en op school bij de zanger van x!nk (de drummer en de zanger zijn broertjes).
Ze zijn echt keivaak afwezig van de school, en hebben al meerdere keren gezegd : "waren we maar weer gewone kinderen".
Nu moeten ze bijna elk weekend verplicht optreden, fotoshoot hier, opname voor ketnet daar...
Is het wel eerlijk voor deze jongens van ongeveer 13-14-15 jaar om hen te dwingen om zo snel volwassen te worden, als zelfs hun privéleven er onder lijdt, op die jonge leeftijd...
Kinderen moeten de kans krijgen om kind te zijn.

yannick.staelens
28th November 2004, 17:24
Voor de mensen rondom die kinderen maakt het niet veel uit of ze een kindertijd hebben of niet... Het draaid allemaal rond geld, zolang het kinderen zijn is er nog veel geld uit te slagen!! Daarom dat ze veel afwezig zijn en zich al zeer volwassen moeten gedragen. Nu kunnen ze nog veel geld uit die kinderen slagen, aan huin persoonlijk leven wordt weinig of niet gedacht!!
Echt zonde vind ik, die manne wilde alleen maar iets leuks doen, ze wonnen dit, ook fijn denk ik, maar laat hen dan toch gewoon doorgaan met hun leven... echt een schande!!!