PDA

Bekijk de volledige versie : Lonsdale... again!


Barst
18th January 2006, 21:53
Nederlandse Lonsdale-jongeren zijn "groeiende bedreiging"


Het gebruik van provocerende symbolen, uiterlijk en taal lokt veelvuldige confrontaties met allochtone jongeren uit. Volgens de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) schuilt hierin een potentiële dreiging voor de democratische rechtsorde, omdat deze confrontaties op termijn de samenhang in de Nederlandse samenleving kunnen aantasten. De AIVD is de komende tijd extra alert op de mogelijke rol van rechts-extremisten bij de radicalisering van zogenaamde Lonsdale-jongeren.


Gabbers

In de zomer van vorig jaar kwam de AIVD met een eerste rapport over jongeren die Lonsdale-kleding dragen. Aanleiding voor het onderzoek waren twee incidenten in Venray en Uden. In Uden werd twee keer brand gesticht in een islamitische school en Venray was het toneel van een vechtpartij tussen allochtone en extreem-rechtse jongeren. Uit dat eerste onderzoek kwam naar voren dat Lonsdale-jongeren gabbers zijn. Hoewel het merendeel van de Lonsdalers weliswaar geen rechts-extremistische ideologie aanhangt, zijn vreemdelingenhaat, nationalisme en frustratie over de multiculturele samenleving breed gedragen gevoelens binnen de gabbercultuur.


Kleine harde kern

Uit verder onderzoek is gebleken dat slechts een kleine harde kern daadwerkelijk een rechts-extremistisch gedachtengoed aanhangt en contact heeft met extreemrechtse en/of rechts-extremistische groeperingen of partijen. Volgens de AIVD is er geen sprake van systematische rekrutering van deze jongeren door genoemde partijen. Jongeren kunnen door individuele contacten echter wel geïnteresseerd raken in de politieke zaak van rechts-extremisten.


Vluchtige banden

Verder komt de AIVD tot de conclusie dat er geen sprake is van een landelijke Lonsdale-organisatie. Op lokaal niveau zijn er wel contacten tussen de verschillende Lonsdale-groepen. De samenwerkingsverbanden zijn echter vluchtig en kennen ook geen echte leiders.


Weblog HLN, 18/01/06 19u55

katleen
19th January 2006, 10:28
"Lonsdale jongeren".. pff, belachelijk. Lonsdale is gewoon een sportmerk dat misbruikt wordt door extreem-rechtse jongeren die toevallig graag hardcore horen.

judithgielens
19th January 2006, 14:12
Als ik hen was, zou ik oppassen met de veralgemening van "lonsdale" jongeren.
Waarschijnlijk zal er wel een harde kern zijn, zoals het artikel zegt, maar het merendeel van de jongeren zal hier zelfs weinig mee te maken hebben.
Door ze mee in een vakje "lonsdale" jongere te stoppen,kan je wel nog is meer problemen veroorzaken!

katleen
19th January 2006, 14:15
Plus, het merk zelf doet alle moeite van de wereld om zich te distantiëren van die jongeren. Er is zelfs sprake geweest om lonsdale voor 2 jaar uit België weg te halen.