PDA

Bekijk de volledige versie : Google Glass helpt autistische jongeren emoties "lezen".


Dorien V*n den Broeck
12th November 2015, 15:04
Google Glass helpt autistische jongeren emoties "lezen".

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Universiteit Leiden zijn een experiment gestart om jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) te helpen bij de verwerking van sociale informatie.

Onderzoekster Marcia Goddard legt in een voorlichtingsfilmpje over project GEMMA uit dat er in het laboratorium van Universiteit Leiden veel mensen met een ASS langskomen. Zij hebben het in het dagelijks leven moeilijk om emoties van gezichten af te lezen. Daardoor weten ze ook niet hoe ze op een correcte manier moeten reageren. Deze handicap kan daarom leiden tot miscommunicaties en ongemakkelijke situaties.

Digitaal strateeg Joffrey Hoijer is medebedenker van project GEMMA en kwam op het idee om Google Glass en emotieherkenningssoftware te combineren. Om het idee verder uit te werken tot een app voor Google Glass hebben onderzoekers van zowel Universiteit Leiden als de UvA geholpen. De emotieherkenningssoftware werd ontwikkeld door professor Theo Gevers (hoogleraar Computer Vision aan de UvA en CSO bij Sightcorp) in samenwerking met Sightcorp, een spin-off van de UvA.

Goddard en collega’s hebben een training ontwikkeld voor Google Glass. De training helpt niet alleen mensen met een ASS in het dagelijks leven, maar geeft daarnaast informatie aan de onderzoekers om te begrijpen wat er in het brein gebeurt en hoe je dat terugziet in het gedrag.

De wetenschappers selecteerden filmpjes waarbij iemand een heftige emotie vertoont. Door mensen met een ASS een Google Glass op te zetten en naar die filmpjes te laten kijken, konden ze met behulp van de emotieherkenningssoftware de emotie die op dat moment wordt opgewekt in kaart brengen.

“Het uiteindelijke doel van het project is om mensen met een ASS soepeler te laten omgaan met sociale situaties”, aldus Goddard. Govers hoopt dat hun aanpak in de toekomst geautomatiseerd kan verlopen, maar "dat vraagt een andere manier van programmeren en meer tijd.” (mvs)

Bron: http://eoswetenschap.eu/artikel/google-glass-helpt-autistische-jongeren-emoties-lezen
Datum: 12 november 2015

Eigen mening: Iedereen weet dat personen met autisme moeilijk emoties van gezichten kunnen aflezen. Ik ben al vaak met kinderen met autisme in contact gekomen en ik zag dat ze hier duidelijk problemen mee kunnen hebben. Wanneer ik blij was moest ik dit ook duidelijk maken met woorden zodat ze dit konden begrijpen. Hierdoor vind ik het een goed idee om deze personen te helpen met deze software. Hierdoor kunnen deze personen beter omgaan in sociale situaties. Ze schrijven in het artikel dat het om een handicap gaat, maar dit is fout. Het gaat hier over een stoornis en geen handicap.